EXCLUSIV Toma Enache: „360.000 de euro au fost prea puţini pentru bugetul filmului «Nu sunt faimos, dar sunt aromân»"
Click!: Aţi lansat filmul „Nu sunt faimos dar sunt aromân", în care jucaţi şi sunteţi şi regizor. Cine este, până la urmă, Toma Enache? Jurnalist, poet, regizor sau actor?
Toma Enache: Mă străduiesc să fiu un OM şi să fac cu pasiune tot ceea ce fac. Sper să se vadă acest lucru şi în filmul meu, „Nu sunt faimos, dar sunt aromân", pentru că mai e puţin şi avem premiera primului film din istoria cinematografiei vorbit în aromână, care va rula în cinematografele din ţară. Vom avea seri de gală la Constanţa, Călăraşi, Tulcea, la Bucureşti şi sper să ajungem la Cluj, Timişoara şi în alte oraşe. Mă bucur că am putut să duc la capăt acest proiect.
Click!: Când aţi început să lucraţi la el?
Toma Enache: Acum doi ani, în 2011, însă la scenariu lucrez de mai mult timp, pentru că ideea este mult mai veche. Important e că acest film a reuşit să adune în jurul lui oameni care să determine realizarea unui proiect în vremuri de criză. Am strâns 360.000 de euro ca să facem un film altfel şi e un lucru care nu se face uşor.
Click!: Cine sunt cei care au investit în acest film ?
Toma Enache: Compania La Steaua a produs filmul, care a fost făcut în totalitate din fonduri private. Acestea au fost strânse de peste tot, de de la un pensionar aromân, domnul Zarzăra, care şi-a donat toată pensia de 1000 de lei, până la Gică Hagi, Giovani Becali, Victor Becali, o paletă largă de oameni care au sprijinit acest film. Giovani şi Victor Becali au donat câte 5000 de euro, Hagi mai puţin iar toţi sponsorii şi donatorii vor fi amintiţi pe genericul filmului.
Click!: Unde au avut loc filmările?
Toma Enache: S-au petrecut în patru ţări: SUA, România, Grecia şi Macedonia, în 45 de oraşe precum Constanta şi Bucuresti, am filmat în grote, peşteri, pe apă... Am filmat la Los Angeles, pentru că actriţa din rolul principal feminin, Linda Croitoru, trăieşte acolo.
Click!: Ce aşteptări aveţi de la acest film?
Toma Enache: Sper că publicul va veni să-l vadă. Cred că un film în aromână poate stârni curiozitatea celor care au auzit despre aromâni şi vor să ia contact direct cu cultura noastră, să vadă dialoguri în aromână, muzică aromânească, o poveste care poate fi a oricui. O poveste care s-ar putea numi oricând "nu sunt faimos dar sunt roman sau sunt american". Filmul e subtitrat în română dar şi în engleză, pentru că am pus deja trailerul pe Youtube. Pentru România filmul este subtitrat în română.
Click!: Aveţi şi un blog pe care sunteţi foarte activ...
Toma Enache: Avem site-ul filmului, pagina de Facebook unde interacţionăm cu prieteni din peste 145 de ţări.
Click!: S-a făcut un casting pentru rolurile principale...
Toma Enache: S-a făcut pentru rolul principal feminin unde au participat 200 de actriţe care ne-au trimis CV urile, românce şi aromânce, foarte multe cu experienţă sau debutante.
Click!: Cum v-a atras atenţia cea pe care aţi ales-o pentru rolul principal?
Toma Enache: Mă interesam cum aş putea să filmez la Los Angeles şi un prieten de-al meu aromân, mi-a spus că are o cunoştinţă care o cunoştea pe Linda, care mă putea ajuta. Pe ea am întrebat-o cum aş putea să filmez acolo şi apoi am aflat că este fotomodel şi actriţă, am intrat pe pagina ei de internet şi am văzut o poză cu un tablou. Semăna foarte mult cu personajul meu, aşa cum mi-l imaginam eu. Îmi doream să am în film un tablou cu personajul şi mi s-a părut că este cea mai potrivită pentru acest rol. Cred că nu m-am înşelat.
Click!: Care este povestea filmului?
Toma Enache: Eu interpretez un regizor, personajul principal, care ia un premiu important în America, pentru un documentar despre aromâni şi în urma acestui premiu ajunge faimos. Pleacă în ţările în care trăiesc aromânii să îşi promoveze filmul.Dar el caută şi altceva
Click!: Şi personajul se îndrăgosteşte de această domnişoară....?
Toma Enache: Într-un fel, da, însă această fată pe care o vede în tablou este, în fapt o alegorie, pe ea o cheamă Armânamea, ea reprezintă alegoric aromânii în ansamblul lor şi ea ar deţine o parte din al 13 lea adevăr absolut despre aromâni. Fata este o fiinţă mitică şi posibil să trăiască şi în realitate. Veţi vedea filmul şi veţi descoperi despre ce e vorba.
Click!: Ce credeţi că i-a atras la acest proiect pe toţi cei care v-au ajutat?
Toma Enache: Pe mine m-ar fi convins imediat orice idee în jurul căruia s-ar fi strâns atâta energie şi oameni. E incredibil că azi, pe vremuri de criză, aduni zeci de sponsori, sute de donatori aromâni care vor să te ajute să pui o idee în practică.
Click!: Cine mai sunt cei care te-au ajutat pentru acest film?
Toma Enache: Nu numai pe aromâni i-a convins. Au fost şi mulţi prieteni români care m-au ajutat şi au fost alături de mine la acest film. Adina Buzatu a creeat costumele perntru personajul principal masculin, Geanina Punkosti i-a creat costumele Lindei Croitoru. Iulia Dima, Iris Şerban, Rita Mureşan, Doina Levinţa sunt creatorii de modă care m-au sprijinit cu costumaţiile din film. Geta Voinea a fost alături de mine, sunt mulţi care m-au sprijnit fără să aibă ceva de câştigat din acest proiect. Peste 15 costumaţii în film realizate de Adina Buzatu şi pot spune că nu ne-am cunoscut înainte de film, i-am spus ideea şi a fost de acord. Stelu Enache, Ovidiu Lipan Ţăndărică, Marc Leftarache sunt doar câţiva care m-au ajutat şi cu coloana sonoră a filmului, pe care veţi auzi şi muzică de clarinet, lauta şi caval,
Click!: V-ati gândit că puteţi fi nominalizati la Oscar?
Toma Enache: Nu m-am gândit la asta. L-am facut cu drag şi cu pasiune, simţeam că trebuie spusă povestea pentru aromâni. Important e să faci filme în care să crezi.
Click!: O concluzie la final?
Toma Enache: 360.000 de euro au fost puţini pentru bugetul acestei pelicule filmată în patru ţări şi 45 de locaţii. Vă aştept în cinematografe să îl vedeţi.