Din ce cauză a murit Petrică Mîțu Stoian. Artistul era complet vaccinat anti-COVID. Ce spun medicii
Interpretul de muzică populară Petrică Mîţu Stoian (61) a murit sâmbătă seara la spitalul din Reșița. Medicii care l-au tratat pe artist la spital spun că acesta ar fi fost complet vaccinat anti-COVID și făcea o terapie de recuperare post-COVID la o clinică privată.
Petrică Mîțu Stoian a murit în urma unui șoc septic
„Domnul a venit la clinică să facă terapie hiperbară post-COVID, din păcate a dezvoltat o bronhopneumonie care a fost mult mai amplă decât trebuie și a decedat în urma unui șoc septic. Șocul septic ireversibil este o boală destul de serioasă, chiar foarte serioasă, cu mortalitate foarte mare, a fost pus pe tot ce trebuie, dar din păcate organismul dânsului nu a mai rezistat", a declarat la România TV dr. Cosmin Librimir, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență din Reșița, tot el fiind cel care a precizat că Mîțu Stoian ar fi fost vaccinat complet.
„Se ştie că există long-COVID-ul care lasă nişte sechele, începând de la afectarea creierului (...). Dacă boala este mai gravă, plămânul suferă şi este predispus să se supra-infecteze. Cred că acest lucru s-a întâmplat şi la el. Din păcate, a dus o bună parte pe picioare, ca apoi să se deprecieze rapid. Din păcate, în şocurile septice deprecierea se produce foarte rapid dacă nu se intervine medicamentos", a mai declarat directorul medical al SJU Reşiţa, potrivit Agerpres.
Petrică Mîțu Stoian era sub tratament din cauza unei afecţiuni la inimă
Medicul a dezvăluit că interpretul avea şi alte afecţiuni medicale, pentru care se afla sub tratament cu anticoagulante. „Era sub tratament cu anticoagulant din cauza unei afecţiuni la cord, care predispunea (...) la producerea de cheaguri. Lua şi înainte de COVID acest anticoagulant", a explicat doctorul Cosmin Librimir.
A ajuns la spital după ce s-a observat că scuipa sânge
Mîțu Stoian a ajuns de la clinica privată la Spitalul Județean cu ambulanța, după ce s-a observat că acesta a început să scuipe sânge. „Pacientul avea fibrilație atrială, adică inima îi bătea neregulat dar cu un ritm ridicat. Are și insuficiență de valvă mitrală și erau toate motivele sa facă cheaguri, din cauza bolii fără covid. Lua tratament anticoagulant, dar din cauza faptului că a făcut o bronho-pneumonie post Covid a intrat în stare septică și atunci totul se dereglează destul de aspru. La clinica privată unde era internat a observat că scuipă sânge, a chemat ambulanța și a fost adus la UPU Reșița. Pentru că avea saturație de oxigen mică s-a încercat să i se pună mască, dar pentru că nu a suportat-o a fost transferat pe secția de ATI și a fost intubat”, a declarat pentru Reper24 directorul medical al Spitalului Județean din Reșița.
Beatrice Mahler, avertisment legat de terapiile post-covid
Beatrice Mahler, managerul Institutului "Marius Nasta" din Capitală, a comentat cazul morţii lui Petrică Mîţu Stoian. Medicul a venit cu o serie de recomandări pentru pacienţii care fac recuperare post-COVID.
„Orice persoană care se prezintă la spital şi moare în 24 de ore este absolut obligatoriu ca autopsia să se facă la Institutul de Medicină Legală pentru a evidenția cu exactitate cauzele, pentru a face teste toxicologice şi alte analize pe care noi în spitale nu le facem", explicămedicul Beatrice Mahler la solicitarea Antena3.
Întrebată dacă îi putea pune artistului Petrică Mîţu Stoian în pericol viaţa terapia hiperbară, medicul a precizat că persoanele care au trecut prin COVID trebuie să manifeste atenție pentru că "rămân cu sechele pulmonare şi au nevoie de o recuperare treptată a funcției pulmonare".
"Trebuie să ne imaginăm cu toții că un plămân are aspect de burete. Când trece prin COVID se transformă într-un plămân cu aspect de fagure de miere, cu aspect rigid, un plămân care nu suportă presiuni importante, un plămân care trebuie reobișnuit să respire şi reobișnuit cu eforturi", spune medicul Beatrice Mahler. Întrebată care ar fi cauza tusei cu sânge, pe care artistul a manifestat-o în timp ce făcea recuperare post-covid, Beatrice Mahler atrage atenția asupra unei complicații a bolii. „Post-COVID mai există o complicație care din păcate este prezentă şi se vorbeşte foarte puţin şi anume riscul trombembolism pulmonar. Avem o boală a vaselor, o boală care este prezentă în COVID şi care duce la coagularea sângelui în vase, care nu apare în timpul internării. Poate să apară şi la câteva zile după externare şi se manifestă printr-o scădere bruscă a oxigenului, prin expectorație cu sânge, prin stare generală alterată", a explicat medicul Beatrice Mahler la Antena 3.
Va fi înmormântat miercuri, la Craiova
Petrică Mîțu Stoian a murit la vârsta de 61 de ani. Vestea cumplită a căzut ca un trăsnet sâmbătă seara, iar familia, apropiații și colegii de breaslă sunt în stare de șoc. Ca o amară premoniție, artistul de folclor publicase în ultima vreme, pe Facebook, numai mesaje sumbre. Mai mult, acesta își pregătise și cavoul. "Drum lin, Petrică Mîțu Stoian! Artistul și-a presimțit moartea! Și-a pregătit mormântul până la cel mai mic detaliu. Săptămâna trecută a fost la cimitir!", anunță, pe pagina de Facebook, casa de discuri Electrecord, care publică și o fotografie cu cavoul regretatului solist. Pe crucea de marmură neagră apar data nașterii și numele interpretului. Trupul neînsuflețit al artistului va fi depus luni la Ansamblul „Maria Tănase” din Craiova, iar înmormântarea va avea loc miercuri.
Citește și:
Petrică Mâțu Stoian a murit. Solistul era internat în stare gravă la ATI Reşiţa