Soţia lui Gabriel Fătu a aflat din Click! când divorţează
"Da, vom divorţa! Fără vodevil, fără show-uri în emisiuni ieftine. Avem termen pe 14 februarie, chiar dacă e sâmbătă, la un notar din Bucureşti, în sectorul 1, ne declara Gabriel Fătu în ziarul din 6 februarie. Am insistat să aflăm şi poziţia soţiei, iar răspunsul pe care regizoarea Chris Simion ni l-a oferit pare desprins dintr-un scenariu de teatru: habar nu avea că sâmbătă e aşteptată, la divorţ.
Click!: Vei avea premieră cu piesa “Noi. Nouă. Ne. Ni - Studii despre iubire” chiar pe 14 februarie, de Ziua Îndrăgostiţilor. E marketing sau coincidență?
Chris Simion: "STUDII DESPRE IUBIRE" este un dialog între mine și Ortega Y Gasset (n.r. eseist și filozof spaniol) pe tema iubirii (coincidența) și primul proiect al brandului „Chris Simion theatre&more”, în care mi-am propus ca cel puțin o dată pe an să fac un spectacol exclusiv cu actori tineri, care pot convinge prin performanță, nu prin notorietate.
Ziua Îndrăgostiților e marketing în sine. Nu cumpar genul acesta de produs. Nu ne ajută şi nici nu ne încurcă faptul că se joacă sâmbătă. Poate doar să nimerească în sală persoane aduse cu forța la teatru (cadou impus de Ziua Îndrăgostiților) că “dă bine” și “e cool”. În rest, consumatorii constanți de teatru vor veni la acest spectacol indiferent de ziua în care se va programa. Dacă nu ar fi spectacolul meu, aş spune că e genial. Fiind spectacolul meu, spun doar că îl recomand. Timp de 1 oră şi 15 minute, o temă clişeu, iubirea, devine un studiu plin de (auto)ironie. Nu m-am inspirat din situaţii dramatice şi telenovelistice, ci din cele pline de umor. Am avut norocul să lucrez cu trei oameni extraordinari, care mi-au dat cec în alb și au avut încredere deplină în țăcănelile mele. Nu e clasic, ci un puzzle de teatru – dans – video – sunet. Mi-am dorit de foarte mult timp să semnez un astfel de spectacol. Iată-l.
Tot sâmbătă, și tot ca o coincidență, vei bifa şi un eveniment mai puţin fericit în viața personală: divorţul. Soţul tău, Gabriel Fătu, ne-a declarat că veţi merge amiabil, la notar.
În agenda mea de sâmbătă există un singur eveniment: premiera spectacolului “Studii despre iubire”, ora 19.00, Teatrul de pe Lipscani. Din interviul publicat de voi (n.r. la 6 februarie) am aflat că în aceeaşi zi mai am un eveniment cel puţin la fel de important: divorţul meu. A uitat însă să mă anunţe. Nu am primit nici un telefon, mesaj, notificare, invitaţie cu acest subiect. Şi nu-mi amintesc să-mi fi schimbat numărul de telefon sau adresa.
E deja clișeu titlul “Dragostea durează trei ani”. La voi a durat aproape două decenii. Cum, când și de ce s-a știrbit acest sentiment?
Raspunsul îl găsești în spectacolul „Dragostea durează 3 ani”, pe care l-am regizat și care se joacă din 2006 cu sala arhiplină. Nu mi-am propus să fac din acest roman de buzunar un spectacol de artă, o capodoperă regizorală. Este un spectacol construit pe actori, cu un decor minimalist, special pentru un spațiu de club (l-am jucat inițial în Lăptăria Enache și acum se joacă la Godot Cafe Teatru), în cheie comică, relaxant, haios, plin de adevărul pe care-l trăim toți cei care trecem prin relații de cuplu. Nu scapă nimeni de clișeele dezvoltate în acest spectacol. Acum înțeleg de ce are atâta succes și a depășit 500 de reprezentații.
Gabriel Fătu ne-a mărturisit că-şi reproşează multe în această căsnicie. Tu ai ce să-i reproşezi? Dar ţie?
Discreţia e un principiu pe care l-am susţinut şi l-am aplicat în cei 17 ani de relaţie. Eu exist în spaţiul public ca scriitor şi regizor de teatru, ca făcător de idei şi experienţe. Spaţiul meu privat a fost întotdeauna delimitat ferm de cel public şi nu intenţionez să-mi transform viaţa personală în subiect de discuţie.
În ultimii ani, parcă v-aţi vorbit doar în titluri de piese de teatru. Fie regizate de tine, fie în care a jucat el: “Mecanica inimii”, “Ce ne spunem când nu ne vorbim”, “Te iubesc! Te iubesc?”, “Mă mut la mama”, “Hell” (Iad).
Viaţa mea personală nu s-a intersectat niciodată cu cea profesională. Nu l-am distribuit pe Gab (n.r. – aşa îl alintă ea pe Gabriel Fătu) în spectacolele regizate de mine pentru că era soţul meu. Cred că dacă faci genul acesta de compromisuri, scena se răzbună. I-am propus să joace atunci când am considerat că e potrivit pe un rol. Şi nu se bucură de altfel de tratament faţă de restul distribuţiei cu care juca. N-aş putea să lucrez cu un actor cu care am o relaţie personală, dar în care să nu am încredere.
Ce pasiuni ai în afară de cărți și teatru? Cum te remontezi, în general?
Îmi place să călătoresc în spații incărcate de istorie și spiritualitate, să schiez, să dansez, să-mi petrec timp cu oameni de la care să am ce să învăț, să experimentez.În viața mea nu există experiențe bune sau rele, ci doar experiențe. Urmăresc să învăț iubirea, nu morala. Iar atunci când e ceață și nu mai știu încotro s-o iau, spun rugăciunea inimii și găsesc direcția. Ceea ce primesc nu coincide mereu cu ceea ce cer, dar știu că e ceea ce trebuie chiar dacă în acel moment nu am înțelepciunea să accept asta. Sunt 4 reguli ale parintelui Ghelasie după care mă ghidez: 1. Nu te panica 2. Nu blama răul 3. Nu-ți arăta nevoința. 4. Nu intra în conflict.