38 de ani de la moartea lui Bob Marley. „Regele muzicii reggae” a avut 12 copii

Ultima actualizare:

    Bob Marley, alături de soția lui, Rita, cu care a fost căsătorit timp de 15 ani, până la moartea saFoto: Getty Images
Bob Marley, alături de soția lui, Rita, cu care a fost căsătorit timp de 15 ani, până la moartea saFoto: Getty Images

Se împlinesc 38 de ani, la 11 mai, de la moartea lui Bob Marley, la vârsta de doar 36 de ani, cel supranumit „Regele muzicii reggae”. Marile lui hituri se cântă și astăzi cu aceeași bucurie și fascinație: „No Woman, No Cry”, Could You Be Loved”, „I Shot the Sheriff”, „One Love” sau „Redemption Song”. Dincolo de muzică, Marley a fost un mare activist pentru pace și contra segregării rasiale. A promovat o religie aparte, rastafari, dar a iubit și viața cu pasiune. Una dintre dovezi: a fost tatăl a 12 copii, dintre care doar 3 au fost făcuți cu Rita, cea care i-a fost soție vreme de 15 ani, din 1966 până la moartea artistului, în 1981.

Robert „Bob” Nesta Marley s-a născut la 6 februarie 1945, în localitatea Nine Mile, în nordul insulei Jamaica din Marea Caraibelor. Era fiul Cedellei Booker, o jamaicană de 18 ani și a lui Norval Marley, un căpitan britanic de 50 de ani. De teama unei retrogradări în carieră, dar și din cauza opoziției propriei familii, tatăl nu l-a recunoscut official pe Bob, deși a sprijinit financiar familia. Cei doi – mamă și fiu – s-au mutat după o vreme în Kingston, capital țării, sperând în oportunități mai mari care să-i scape de traiul sărăcăcios din Nine Mile. Inițial, viitorul artist s-a angajat la un atelier de sudură unde suferă, însă, o arsură la ochi. Era timpul să-și găsească adevărata vocație, mai ales că era pasionat de mic de muzică. Peste tot în aerul din Kingston, răsunau sunetele specific muzicii jamaicane, caraibiene, mai ales cele ale stilului denumit ska, ce combina parfumul ritmurilor jamaicane cu cel ale jazzului și R&B americane. La 17 ani, Marley participă la o audiție unde un producător muzical, impresionat de calitățile sale, îl invită în studio să înregistreze câteva piese. A folosit pseudonimul Bobby Martell, dar, oricum, cântecele n-au atras atenșia publicului. În 1963 își înființează primul grup, Wailing Wailers ce a fost nucleul faimosului „The Wailers”, grup format câțiva ani mai târziu.

Bob Marley a avut 12 copii, însă doar 3 cu propria soție

Dar deceniul șapte nu îi aduce mult sperata faimă, însă îi aduce o soție, în 1966, Rita Anderson, ea însăși cântăreață cu un succes inițial chiar mai mare decât al lui Marley. Și îi mai aduce apropierea de o religie mai stranie, deși profund umanistă, rastafari sau, mai scurt, rasta, născută pe fondul unui tumult african de găsire a propriului lider care ar fi putut uni „continental negru” în beneficial celor care sufereau de secole opresiunea și exploatarea albilor. Figura centrală a religiei era Haile Selassie I, Împăratul Etiopiei, considerat de credincioșii rasta un fel de Mesia, de încarnare a lui Dumnezeu pe pământ. Printre „poruncile” religiei rastafari se numărau: consumul spiritual de cannabis (motiv pentru care mai târziu Marley avea să fie arestat în Londra pentru posesie de droguri), respingerea societății moderne – numită Babylon – inclusive a medicinii clasice, lucru ce avea, de fapt, să-i grăbească sfârșitul lui Marley, egalitatea între ființe, credința în nemurire și într-un Paradis Rastafari. În plan musical, Marley evoluează însă către ceea ce el însuși a revendicat ca fiind invenția lui, muzica reggae, care, cu ritmuri mai lente, ce au potolit frenezia stilului ska, au dat lumii un stil nou ce a făcut istorie. Cum Marley devine o persoană tot mai cunoscută, inclusive prin activismul lui politic și social, trupa de odinioară e redenumită Bob Marley & The Wailers. Apar și cele mai mari succese, albumele începând să ajungă pe primele poziții în topurile britanice și americane, culminând cu „Exodus” (1977), ce, ulterior, a fost declarat de prestigioasa revistă Time drept „cel mai reușit album al secolului 20” sau „Uprising”(1980).  

Marley era adeptul religiei rastafariene, ce-l venera pe Împăratul Etiopiei

Până atunci, implicat însă și în încercarea de a aduce pacea în propria țară, sfâșiată de lupte sângeroase între bande rivale, Marley și soția lui, Rita, sunt ținta unui atentat, în decembrie 1976, chiar cu două zile înainte de un mare concert gratuit în Kingston, dedicat păcii, pe care Marley l-a susținut pînă la urmă chiar de fusese împușcat în piept și într-un braț. Incidentul îl determină, totuși, să se mute la Londra pentru următoarele 18 luni, mai ales că Rita, deși supraviețuise, fusese la rândul ei, împușcată în zona capului. Marley era deja o legend a muzicii, albumele se vindeau în miloane de exemplare, turneele băteau orice record de asistență. Și chiar atunci a venit finalul. Mai întîi sub forma unei aparent banale răni la picior, căpătată după un meci de fotbal, sport pe care Marley îl iubea enorm. Rana s-a dovedit a fi, de fapt, efectul unui cancer de piele ce ar fi putut fi tratat cu mari șanse de vindecare. Dar Marley, rastafarian convins, socotea că totul e voința lui Dumnezeu. În plus, aceeași religie îl împiedica să apeleze la soluțiile medicinii normale, el alegând să se trateze strict prin leacurile medicinii naturiste. Acestea n-au dat roade, așa că terbila boală s-a generalizat, cancerul cuprinzând și alte organe, inclusiv creierul. Pe 11 mai 1981, Bob Marley, „tatăl”, dar și ”regele” muzicii reggae se stringea din viață la doar 36 de ani într-un spital din Miami, SUA. A fost înmormântat în localitatea natală, Nine Mile, unde a fost construit un mausoleu special pentru Marley, chiar în curtea casei în care se născuse și care a devenit, la rândul ei, muzeu.

Ziggy, cel mai cunoscut fiu al lui Bob Marley, cântă tot reggae

Moștenirea lui Marley nu s-a rezumat, însă, doar la muzică. Artistul a avut numeroase amante și aventuri, lucru tolerat, până la urmă, de soția Rita, la sfârșitul vieții având 12 copii recunoscuți oficial. Trei erau făcuți cu Rita, doi erau doar ai Ritei, din relații anterioare și pe care Marley îi adoptase, iar șapte erau rodul relațiilor lui extraconjugale. Probabil că cel mai cunoscut urmaș este Ziggy Marley, fiul mijlociu al lui Marley cu Rita, născut în 1968,  el însuși un musician reggae cu recunoaștere mondială. La rândul său, unul dintre fiii lui Ziggy, Bambaata Marley, a ales tot calea muzicii reggae. La 38 de la moartea lui Bob Marley, probabil că cele mai definitorii lucruri pentru viața lui au fost simbolizate de ceea ce se spune că a dorit să i se pună în sicriu, ca să-i fie alături pentru veșnicie: o Biblie, o minge de fotbal, o plantă de cannabis și un inel primit de la fiul mai mare al Împăratului Haile Sellasie, „Mesia” religiei rastafari. Din toate acestea la un loc, amestecate cu parfumul unic al sunetelor din Caraibe, geniul lui Marley a dat lumii muzica reggae. Dar și speranța, mereu vie, în pace, iubire și egalitate între oameni.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
mircea diaconu jpg
banner andreea marin violeta banica png
banner buletin de bucuresti png
banner oana pellea png
mircea diaconu jpg
image png
mircea diaconu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net