Au îmbătrânit bătăuşii de la Hollywood - VIDEO
Chuck Norris, cunoscut pentru rolurile sale din numeroase filme de acţiune, precum şi din serialul „Walker, poliţist texan", este, de aproape patru decenii, eroul american care-şi apără ţara, familia şi prietenii, capabil de orice sacrificiu în numele dreptăţii. Pe de altă parte, Norris este şi sursa de inspiraţie pentru nenumărate glume legate de invincibilitatea lui, contabilizate conştiincios pe www.chucknorrisfacts.com.
Câteva dintre cele mai „proaspete" bancuri au apărut chiar cu prilejul aniversării sale, la 10 martie, când eroul de acţiune a împlinit şapte decenii de existenţă: „Când i s-a spus că a împlinit 70 de ani, Chuck Norris i-a tras Timpului un şut în figură" şi „Până şi ziua de naştere a lui Chuck Norris se teme de Chuck Norris" sunt doar două dintre glumele apărute.
Despre eroul de acţiune se mai ştie, prin folclor, că „în spatele bărbii nu are bărbie, ci un al treilea pumn". Şi cu toate că „oamenilor le e frică de Doamna cu Coasa, Chuck Norris o consideră un începător care promite". Eroul de acţiune cu mustaţă roşcată şi-a început cariera cu un rol negativ, în „Întoarcerea Dragonului" (1972), unde îl interpreta pe Colt, un luptător angajat să-l învingă pe Tang, personajul lui Bruce Lee.
Înainte de a se lansa pe marile ecrane, Norris s-a înrolat în armata SUA şi a fost detaşat în 1958 pe frontul din Coreea de Sud, unde a şi început pregătirea în domeniul artelor marţiale. Când s-a întors în SUA, tânărul Norris a câştigat concursuri de arte marţiale şi, la fel ca Bruce Lee, a deschis o şcoală, unde a avut elevi celebri, printre care actorul Steve McQueen şi soţia lui Elvis, Priscilla Presley.
În ciuda eficienţei cu care mânuieşte armele de toate tipurile pe platourile de filmare, Norris, care are centura neagră la tae kwon do, pune accentul mai mult pe tehnică, decât pe violenţă.
Printre rolurile sale de amploare se numără cel al lui Cordell Walker, din serialul de succes „Walker, poliţist texan" (1993) şi cele din filmele „Operaţiunea Delta Force" (1986), „Dispărut în misiune" (1984) şi „Paznicul muntelui de aur" (1986).În urmă cu doi ani, starul s-a implicat şi în politică, acordându-i sprijin candidatului republican la Casa Albă, Mike Huckabee. În acest an, el va primi un premiu pentru întreaga carieră la festivalul de filme de acţiune Actionfest. Deşi nu mai face filme din 2005, peliculele sale sunt difuzate regulat pe micile ecrane din România.Alţi „moşi" în acţiune
Steven Seagal (59 de ani) a jucat în peste 30 de filme de acţiune, printre care „Sechestraţi în larg" (1992) şi „Sechestraţi în tren" (1995). Actorul american este maestru Aikido şi are un „look" inconfundabil, cu părul strâns în coadă şi cu haine de influenţă orientală. Între timp, Seagal a devenit producător şi a filmat recent şi în ţara noastră. Anul acesta urmează să apară în - probabil - cel mai important film al carierei sale, „Machete", semnat de Robert Rodriguez, în care joacă alături de Robert de Niro şi Jessica Alba. Seagal mai produce şi joacă în pelicula „Born to Raise Hell", care va apărea tot în 2010.
Sylvester Stallone (64 de ani), creatorul personajelor Rocky şi Rambo, deja intrate în legendă, este acum poate mai activ ca niciodată. Are şapte filme în pregătire, dintre care „Rambo 5" este programat pentru lansare în 2011.
Cel mai tânăr dintre monştrii sacri ai peliculelor cu pumni şi şuturi este Jean-Claude Van Damme (50 de ani), al cărui prim rol a fost cel al unui „Gay Karate Man", în „Monaco Fever" (1984). El a reuşit să câştige respectul criticilor de film jucându-se pe sine în pelicula franceză „JCVD" (2008). Despre prestaţia lui s-a spus că „îţi frânge inima" prin sinceritate şi autenticitate.