Cannes 2021. Festivalul începe marţi. Ce producţii româneşti au fost selectate
Celebrităţile şi strălucirea revin marţi pe Croazetă, după doi ani. Cea de-a 74-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes, amânată două luni, va avea loc cu prezenţă fizică şi se va încheia, pe 17 iulie, cu gala de premiere.
Lungmetraje semnate de Wes Anderson, Asghar Farhadi, Jacques Audiard, Apichatpong Weerasethakul, Paul Verhoeven şi Sean Penn sunt incluse în competiţie şi sunt favorite la trofeul Palme d'Or al Cannes 2021.
România este reprezentată la Cannes de „La civil”, regizat de Teodora Mihai şi produs de Cristian Mungiu, în competiţia Un Certain Regard, de scurtmetrajul „Interfon 15”, de Andrei Epure, în competiţia secţiunii Semaine de la Critique, şi de lungmetrajul „Întregalde”, de Radu Muntean, inclus în selecţia programului Quinzaine des Réalisateurs, secţiune paralelă festivalului.
„La civil”, co-producţie Belgia - România - Mexic, a fost filmat iarna trecută în Mexic şi este inspirat de întâmplări reale. O mamă a cărei fiică este răpită plăteşte recompensa cerută, dar fata nu se întoarce acasă. Autorităţile refuză să o mai ajute, iar femeia se găseşte în postura de a lupta pentru a-şi găsi copilul.
Acesta este primul lungmetraj regizat de Teodora Mihai. Din distribuţie fac parte Arcelia Ramírez, Álvaro Guerrero şi Jorge A. Jimenez. În 2019, proiectul „La civil” - produs de Hans Everaert pentru Menuetto, Jean-Pierre şi Luc Dardenne, Cristian Mungiu pentru Mobra Films, şi de Michel Franco, şi scris de Teodora Mihai şi Habacuc Antonio De Rosario - a primit la concursul Centrului Naţional al Cinematografiei 71,41 de puncte şi 1,5 milioane de lei.
Scurtmetrajul românesc „Interfon 15”, de Andrei Epure, a fost selectat în competiţia secţiunii Semaine de la Critique. Filmul spune povestea unei femei care e găsită inconştientă în faţa blocului în care locuieşte. Nimeni nu îi ştie numele, iar în timp ce aşteaptă salvarea, vecinii vorbesc despre viaţa ei şi a lor. Distribuţia este alcătuită din Cosmina Stratan, Mihaela Sîrbu, Ana Ciontea, Ozana Oancea, Otilia Panainte, Marius Ghica, Ioana Mateescu, Liviu Pintileasa şi Mara Luca.
Filmul românesc „Întregalde”, regizat de Radu Muntean, a fost inclus în selecţia de lungmetraje a programului Quinzaine des Réalisateurs, secţiune paralelă Festivalului de Film de la Cannes. Drama „Întregalde”, scrisă de Alexandru Baciu, Radu Muntean şi Răzvan Rădulescu, îi are în distribuţie pe Maria Popistaşu, Ilona Brezoianu, Alex Bogdan şi Toma Cuzin.
Între scurtmetraje a fost selectat „When Night Meets Dawn”, de Andreea Cristina Borţun, cunoscută drept co-scenarist pentru lungmetrajul „Dublu” (2016) şi pentru regia unor scurtmetraje ca „Anathema” şi „Love Locker”.
Producţia românească „Prin oraş circulă scurte poveşti de dragoste”, de Carina-Gabriela Daşoveanu (UNATC), se numără între filmele selectate în concursul dedicat şcolilor de film, Cinéfondation.
Cristi Mungiu, preşedintele juriului Semaine de la Critique
În plus, Cristian Mungiu este preşedintele juriului Semaine de la Critique. Împreună cu producătoarea Didar Domehri, cu autoarea, compozitoarea şi actriţa Camélia Jordana, cu Michel Merkt, consultant şi producător, şi Karel Och, director artistic al Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary, va înmâna Grand Prix Nespresso pentru cel mai bun lungmetraj din Semaine de la Critique, Prix Fondation Louis Roederer de la Révélation şi Prix Découverte Leitz Cine pentru scurtmetraj.
Cannes 2021: Lista completă a filmelor din competiţia oficială şi din secţiunea "Un certain regard"
Festivalul Cannes 2021 va fi deschis acum cu proiecţia filmului romantic muzical „Annette”, regizat de Leos Carax, cu Adam Driver şi Marion Cotillard în rolurile principale. La gala de deschidere, actriţa, producătoarea şi regizoarea americană Jodie Foster va primi un trofeu Palme d'Or onorific.
Cineastul italian Marco Bellocchio va fi recompensat cu un trofeu Palme d'Or onorific, la gala de închidere, şi îşi va prezenta în festival cel mai recent lungmetraj, documentarul „Marx può aspettare”.
Invitaţi la festival sunt şi Matt Damon, Isabelle Huppert şi Steve McQueen, care se vor întâlni cu publicul în cadrul seriei „Rendez-vous with...”.
Competiţia oficială:
- „A Hero”, de Asghar Farhadi,
- „Tout s’est bien passe”, de François Ozon,
- „Tre piani”, de Nanni Moretti,
- „Titane”, de Julia Ducournau,
- „The French Dispatch”, de Wes Anderson,
- „Red Rocket”, de Sean Baker,
- „Petrov's Flu”, de Kirill Serebrennikov,
- „Par un demi clair matin”, de Bruno Dumont,
- „Nitram”, de Justin Kurzel,
- „Memoria”, de Apichatpong Weerasethakul,
- „Lingui”, de Mahamat- Saleh Haroun,
- „Les Olympiades (Paris 13th District)”, de Jacques Audiard,
- „Les intranquilles”, de Joachim Lafosse,
- „La fracture”, de Catherine Corsini,
- „Julie (en 12 chapitres)”, de Joachim Trier,
- „Hitty NRO 6”, de Juho Kuosmanen,
- „Haut et fort”, de Nabil Ayouch,
- „Ha'berech”, de Nadav Lapid,
- „Drive My Car”, de Ryusuke Hamaguchi,
- „Bergman Island”, de Mia Hansen-Love,
- „Benedetta”, de Paul Verhoeven,
- „The story of my wife”, de Ildikó Enyedi,
- „Flag Day”, de Sean Penn,
- „Anette”, de Leos Carax.
Un Certain Regard
- „The Innocents”, de Eskil Vogt,
- „After Yang”, de Kogonada,
- „Commitment Hasan”, de Hasan Semih Kaplanoglu,
- „Lamb”, de Valdimar Johansson,
- „Noche de fuego”, de Tatiana Huezo,
- „Bonne mere”, de Hafsia Herzi,
- „Delo”, de Alexey German Jr.,
- „Blue Bayou”, de Justin Chou,
- „Moneyboys”, de CB Yi,
- „Freda”, de Gessica Geneus,
- „Un monde”, de Laura Wandel,
- „Women Do Cry”, de Mina Mileva şi Vesela Kazakova,
- „La civil”, de Teodora Ana Mihai,
- „Unclenching The Fists”, de Kira Kovalenko,
- „Et il y eut un matin”, de Eran Kolirin,
- „Rehana Maryam Noor”, de Abdullah Mohammad Saad.
Spike Lee, preşedintele juriului
Cinci femei şi trei bărbaţi, de pe cinci continente, fac parte din juriul internaţional al Festivalului de Film de la Cannes 2021, prezidat de cineastul american Spike Lee. El va prezida forul alcătuit din: Mati Diop (regizoare, Franţa-Senegal), Mylène Farmer (cântăreaţă şi compozitoare, Canada-Franţa), Maggie Gyllenhaal (actriţă, producătoare, scenaristă şi regizoare, SUA), Jessica Hausner (regizoare, producătoare şi scenaristă, Austria), Mélanie Laurent (actriţă, regizoare şi scenaristă, Franţa), Kleber Mendonça Filho (regizor, prpducător şi scenarist, Brazilia), Tahar Rahim (actor, Franţa) şi Song Kang-ho (actor, Coreea de Sud).