Ce este anevrismul cerebral, afecțiunea de care suferă Emilia Clarke, actrița din «Game of Thrones»

Ultima actualizare:
Emilia Clarke a fost operată pe creier
Emilia Clarke a fost operată pe creier

În urmă cu 8 ani, celebra actriță britanică Emilia Clarke (32 de ani) a suferit un anevrism cerebral care aproape i-a fost fatal. Doi ani mai târziu, medicii au constatat că s-a întâmplat din nou și au operat-o de două ori pe creier. Daenerys Targaryen din „Game of Thrones” s-a hotărât să-și spună povestea în urmă cu câteva săptămâni.

Emilia Clarke a publicat și o serie de imagini cu ea pe patul de spital, din 2011, după ce a suferit primul anevrism cerebral. Pe atunci, actrița avea 24 de ani și abia terminase de filmat primul sezon din „Game of Thrones”. Emilia Clarke a suferit primul anevrism pe 11 februarie 2011. Aceasta a ajuns de urgență la spital, unde medicii i-au pus un diagnostic rapid și de rău agur: o hemoragie subarahnoidă (un tip fatal de accident vascular cerebral).

Emilia Clarke a suferit un al doilea anevrism cerebral în 2013


    Emilia Clarke a fost operată pe creierFoto: Arhiva personală
Emilia Clarke a fost operată pe creierFoto: Arhiva personală

Actrița a scăpat ca prin minune cu viață însă problemele ei nu s-au oprit aici. A avut probleme de vorbire la început, peste care a trecut relativ rapid, însă în 2013 medicii au constat că Emilia Clarke a suferit un alt anevrism cerebral. Doctorii au supus-o urgent unei intervenții chirurgicale pe creier, însă aceasta a eșuat. Apoi, actrița a fost operată din nou pe creier pentru a-i fi oprită hemoragia. Din fericire, aceasta din urmă a decurs fără emoții, iar Emilia Clarke a reușit să se recupereze complet. Actrița se poate declara o norocoasă, pentru că foarte mulți oameni aflați în situația ei nu supraviețuiesc, sau dacă scapă cu viață rămân de cele mai multe ori cu sechele.

Totul despre anevrismul cerebral

Anevrismele cerebrale reprezintă dilatații anormale ale arterelor, ce se dezvoltă ca urmare a unor puncte slabe în peretele arterial, potrivit site-ului brainistitute.ro. Ele sunt de mai multe tipuri: sacular, disecant, micotic și pseudoanevrisme. Din punctul de vedere al pacientului, ele vor fi împărțite în două mari clase: rupte și nerupte. Anevrismele cerebrale rupte sunt urgențe neurochirurgicale, iar cele din urmă necesită un tratament și supraveghere medicală imagistică. 

20% dintre cei care suferă o ruptură anevrismală decedează înainte să ajungă la spital, iar 20-40% mor la spital. În jur de 40-50% vor supraviețui unor astfel de rupturi anevrismale.

În unele cazuri, anevrismele cerebrale cresc în dimensiuni, dar fără să se rupă. Ele apasă pe structurile cerebrale învecinate și pot determina deficite neurologice focale, paralizii de nervi cranieni și crize de epilepsie. Acest tip de prezentare este mult mai rar, iar dacă sunt tratate înainte să se rupă, șansa de supraviețuire și recuperare este mult mai mare. 

Citește și

”Game of Thrones”, spoiler uriaș. Ce se întâmplă cu Daenerys, ”Mama Dragonilor”

Finalul serialului Game of Thrones l-a îngrozit pe actorul principal: "Am fost trist"

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Banner Răzvan Popescu
image png
image jpeg
mircea diaconu jpg
cristina siscanu facebook jpg
banner auday al ahmad png
image png
banner Iulia Albu
image
actualitate.net
image
actualitate.net