Elvis Presley ar fi împlinit astăzi 75 de ani - FOTO
Pentru milioanele sale de fani, Elvis Presley, născut la 8 ianuarie în urmă cu 75 de ani, este încă în viaţă iar aniversarea regelui rock'n'roll este sărbătorită vineri în întreaga lume, legenda acestuia fiind la fel de vie la 32 de ani după moartea sa.
"Elvis continuă să fie iubit în lumea întreagă, iar fanii săi îi sărbătoresc fiecare aniversare ca şi cum ar fi încă printre ei", a declarat purtătorul de cuvânt a celebrei reşedinţe Graceland din Memphis (Tennessee), un adevărat loc de pelerinaj pentru iubitorii rockului.
Uite-l pe Elvis alături de soţia sa Priscilla
Fosta soţie a lui Elvis, Priscilla, şi singura sa fiică, Lisa Marie Presley, vor tăia tortul aniversar pe peluza reşedinţei ce a devenit din 2006 monument istoric şi este vizitată anual de peste 600.000 de persoane.
La Memphis, ziua de 8 ianuarie 2010 a fost decretată 'Ziua Elvis Presley', fiind marcată printr-o serie de concerte şi de expoziţii dedicate Regelui. Alte manifestări ale fanilor se desfăşoară la Tokyo, Londra şi Paris.
"Elvis este una dintre puţinele personalităţi care transcend barierele culturale", susţine Howard Kramer, curatorul unei expoziţii dedicată Regelui la 'Rock and Roll Hall of Fame' din Cleveland (Ohio, nord).
Mai citeşte: Cybill Shepherd: «Elvis, cel mai bun la pat» Fiica lui Elvis, Lisa Marie, e în scandal cu dădaca Nepotul lui Elvis Presley s-a apucat de cântat Părul lui Elvis Presley, dat pe 15.000 de dolari 6.500.000 $ pentru casa lui Elvis
La 32 de ani după moartea sa provocată de o criză cardică, Aaron Elvis Presley este încă o importantă personalitate culturală, susţine şi Erika Doss, profesor de studii americane la Universitatea Notre-Dame din Indiana (nord).
GALERIE FOTO, Elvis Presley familist
Deşi nu a fost primul care să îmbine în muzica sa blues-ul, muzica negrilor inspirat de perioada sclaviei şi muzica country, domeniu pe atunci exclusiv al albilor, Elvis, întruchipare perfectă a celebrei sintagme 'american dream', a reuşit să rupă barierele de gen şi de rasă şi să cucerească lumea, devenind primul cu adevărat megastar internaţional cu peste 1 miliard de discuri vândute şi cu roluri principale în peste 30 de filme. .
"Era incredibil de frumos şi a reuşit să dărâme tabuurile sexuale ale Americii din anii '50. Reuşea cu stilul său inconfundabil să atagă deopotrivă şi femeile dar şi bărbaţii, care încercau să-l imite", susţine Erika Doss, autoarea cărţii 'Elvis Culture: Fans, Faith, and Image' (Cultul Elvis: Fani, Credinţă şi Imagine).
Pentru Elvis, la Graceland a fost inaugurată vineri o expoziţie cu privire la debutul său muzical la studiourile Sun Records. La Washington au fost deschise de asemenea mai multe expoziţii care îl celebrează pe Rege, în cadrul National Portrait Gallery. Muzeul 'Newseum', muzeul presei, pregăteşte de asemenea o expoziţie dedicată lui Elvis pentru luna martie.
La Memphis, cofetarii hotelului istoric Peabody au creat un tort aniversar din unt de arahide şi banane, amintind de sandvişul preferat al Regelui.
Născut la 8 ianuarie 1935 la Tupelo (Mississippi, sud) într-o familie modestă, Elvis a intrat în legendă şi prin contrastele pe care le reprezenta - un băiat sărac ce a reuşit în viaţă prin forţele proprii, un alb care cânta ca un negru, un sex-simbol care însă îşi iubea mama până la divinizare şi nu în ultimul rând ca un rebel care reuşea să fie şi patriot.
"Elvis se află în centrul vocabularului nostru muzical, el este în ADN-ul muzicii noastre", concluzionează Jeff Melnick, profesor de studii americane la Universitatea Babson din Massachusetts (nord-est).
Deşi spre sfârşitul scurtei sale vieţi se lupta cu kilogramele în plus, cu dependenţa de calmante şi cu depresia, vocea lui Elvis a rămas la fel de tânără şi de puternică, cu timbrul ei unic, inconfundabil, de-a lungul întregii sale cariere. 'Ceea ce Elvis a lăsat pentru noi sunt acele înregistrări incredibile ale unui bărbat tânăr, extraordinar de frumos şi de talentat, atletic şi sexy, care făcea lucruri pe care nimeni nu le mai făcuse. A fost foarte bun. Asta e tot', a mai adăugat profesorul Melnick.