Joan Baez , la 77 de ani. Ce viață fabuloasă a avut!
O fată cu o chitară și o voce inconfundabilă. Joan Baez, deseori numită ”conștiința și vocea anilor ʼ60”, împlinește astăzi, 9 ianuarie, 77 de ani și este la fel de activă.
Americanii spun că Joan Baez a inventat muzică protestatară în SUA. De peste 50 de ani, cântăreața folk din Statele Unite, dar originară din Mexic, a militat pentru cauze nobile. Anul trecut, a revenit în prim-plan după ce a compus un cântec despre Donald Trump, pe care îl numește ”Nasty Man” (om neplăcut, urât).
Însă, de la primele sale cântece a avut mesaj protestatar. În primele sale interviuri, Joan Baez spunea că a fost insipirată de marșurile conduse de militantul Martin Luther King Jr.. A fost prezentă la campaniile împotriva Războiului din Vietnam, pentru drepturile omului, ale femeilor, ale homosexualilor, de protecția mediului și multe altele.
În anul 1969 ia parte la Festivalul Woodstock, alături de artiști ca Jimi Hendrix, Santana, Joe Cocker, Bob Dylan. La acest eveniment, „Trei zile de pace şi muzică”, trebuia să fie cel mult 50.000 de spectatori, pe o pajiște închiriată de la un fermier. Înainte de primul concert era prezenți jumătate de milion de tineri, iar alți 750.000 au fost nevoiți să se întoarcă din drum pentru că nu puteau înainta pe șoseaua aglomerată.
Vocea Joanei Baez are trei octave și un vibrato rapid, inconfundabil, spun specialiștii. A început să cânte de la 8 ani, iar prima chitară a cumpărat-o la 16 ani.
După Woodstock, Baez a devenit foarte populară, iar mesajele sale au fost preluate peste tot în lume. Balada ”Diamonds and Rust” (1075), relația sa cu Bob Dylan, a ajuns în Top 10.
În anul 1980, lui Baez i-a fost acordat titlul de Doctor în Științe Umane pentru activismul său politic și pentru universalitatea muzicii sale.
Joan Baez a concertat de două ori și în România, în 1997 și 2004, la Sala Palatului.