Omar Sharif a murit. Marea lui iubire
Omar Sharif a murit vineri (10 iulie), într-un spital din Cairo, în urma unui atac de cord. Actorul egiptean, cunoscut pentru roluri legendare din filme precum “Dr. Zhivago” şi “Lawrence al Arabiei”, avea 83 de ani şi suferea de Alzheimer.
Omar Sharif a murit. Considerat unul dintre cei mai şarmaţi actori de la Hollywood, cunoscut drept un cuceritor, Omar Sharif a avut o viaţă singuratică. Deşi toate femeile alături de care a jucat în filme l-au dorit, el a avut o singură mare iubire: soţia lui, Faten Hamama, de care a divorţat după 13 ani de mariaj.
Născut în 1932, în Alexandria, pe numele real Michel Chalhoub, Sharif a provenit ditnr-o familie bogată. Mama lui, Claire, a decis că e cel mai bine ca micul Omar să meargă la internat de la vârsta de 10 ani. A fost trimis la una dintre cele mai bune şcoli din Cairo, unde Omar a început să joace teatru, iar la scurt timp a luat drumul actoriei.
Omar Sharif a murit. Şi-a cunoscut soţia datorită unui rol
Omar Sharif a murit. În 1954, a primit un rol într-un film arab, alături de cea mai faimoasă actriţă din Egipt, Faten Hamama. În peliculă, cei doi s-au sărutat, iar gestul lor a provocat un adevărat scandal. Îndrăgostit până peste cap, Omar, crescut într-o familie Greco-catolică, s-a convertit la Islam pentru a se căsători cu Faten. În următorii şapte ani au jucat împreună în mai mult de zece filme.
Însă relaţia a început să se deterioreze după ce Omar a primit rolul din “Lawrence al Arabiei”, alături de Peter O’Toole, care i-a adus nenumărate admiratoare. Atenţia primită i-a distrus căsnicia. Convins că nu îi va fi fidel soţiei, Omar a divorţat. Eram, până la urmă, încă tânăr şi se putea recăsători oricând.
Omar Sharif a murit. Nu a fost să fie aşa: Omar a recunoscut, pe parcursul vieţii, că nici o altă femeie nu i-a cucerit inima şi că Faten a fost marea lui iubire. Nu s-a recăsătorit, deşi a avut numeroase aventuri. Faten, în schimb, şi-a refăcut viaţa: s-a recăsătorit cu un doctor.
Cu toate că Faten a fost cea care i-a furat inima pentru totdeauna, Omar Sharif a avut relaţii cu unele dintre cele mai mari actriţe de la Hollywood. Barbra Streisand, Ingrid Bergman, Catherin Deneuve i-au trecut prin pat, dar nici o relaţie nu a fost de durată.
Omar Sharif a murit: “E posibil să am 100.000 de fii”
Omar Sharif a murit. Când o jurnalistă din Italia a spus că, după o noapte de amor, a rămas gravidă şi fiul ei e copilul lui Omar Sharif, actorul a răspuns rece: “Am avut o aventură scurtă, câteva minute. Nu îl consider fiul meu, deşi e foarte posibil ca sperma să fi fost a mea. E posibil să am 100.000 de fii. Băiatul arată exact ca mine, dar sunt un simplu donator de sânge. Nu sunt tatăl”.
Totuşi, Omar şi-a iubit enorm singurul fiul legitim, pe Tareq şi şi-a adorat nepoţii, pe Omar Sharif Jr şi pe Karim.
Omar Sharif a murit. Moartea fostei soţii l-a devastat
Faten a murit în ianuarie 2015, la 83 de ani. Atunci Tareq s-a văzut nevoit să î idea dureroasa veste tatălui său. Omar Sharif a fost distrus de durere. La cinci zile, a întrebat nedumerit: “Cine e Faten?”. Atunci, Tareq l-a dus la doctori, care au descoperit că actorul suferea de Alzheimer. În mai, anunţul a fost făcut public: „Tata are Alzheimer. Este încă foarte greu să ne dăm seama în ce stadiu se află, dar simptomele bolii sunt mai mult decât evidente”.
Omar Sharif a murit. A fost la un pas să rămână fără cetăţenie din cauza actoriei
Omar Sharif a murit, dar a lăsat în urmă o impresionantă carieră cinematografică. Primul actor arab care a atins faima internaţională, mulţumită şarmului şi prezenţei carismatice, el a devenit cunoscut după filmul “Lawrence al Arabiei” (1962), în care a jucat alături de Peter O’Toole. Atunci, el a fost şi nominalizat la Premiul Oscar, punctează variety.com.
Datorită accentului său dar şi a faptului că era foarte arătos, Omar Sharif nu a fost distribuit doar în rolurile de arabi. Din contră, el a primit numeroase roluri diverse din punct de vedere etnic. A fost un rus în “Dr. Zhivago”, un evreu din New York în “Funny Girl”, un german în “The Night of the Generals”, un spaniol în “Behold a Pale Horse”, un mongol în “Genghis Khan”.
Omar Sharif a murit. Totuşi, etnia lui i-a adus unele probleme. După ce a fost distribuit în “Funny Girl” (1968), alături de Barbra Streisand, presa egipteană a cerut ca cetăţenia lui Sharif să fie retrasă cetăţenia, ca urmare a unei scene de dragoste între cei doi protagonişti.
Din anii 1980, a început să apară în filme egiptene şi a continuat să joace în numeroase pelicule şi seriale. Însă, nemulţumit de rolurile care i se ofereau, a preferat să ia pause lungi. “E plicitisitor să înveţi replici proaste şi să lucrezi cu regizor netalentaţi. Nu am vrut să mă retrag complet, dar o să o fac dacă nu apare nimic bun”, a spus el în 2002, potrivit avclub.com.
Omar Sharif a primit un Glob de Aur pentru “Lawrence al Arabie”, unul pentru “Dr. Zhivago”, dar şi un premiu Cesar în 2003, pentru “Monsieur Ibrahim”. În 2005, el a primit Medalia UNESCO Sergei Eisentein pentru contribuţia adusă cinematografiei şi diversităţii cultural.