Supermodelele de la Victoria’s Secret mănâncă la fel ca omul din Epoca de Piatră
Vă vine să credeți sau nu între supermodelele Victoria’s Secret și Epoca de Piatră există o strânsă legătură. Este vorba despre dietă. O spune chiar Justin Gelband, antrenorul personal al supermodelelor Candice Swanepoel, Irina Shaik, Karlie Kloss. Și asta, pentru că „dieta din Paleolitic”, așa cum o numește, se bazează pe principiul că organismul nostru funcționează cel mai bine când mâncăm așa cum au mâncat strămoșii noștri.
Dovadă sunt și bolile cronice care au apărut de-a lungul vremii, precum alergiile, obezitatea sau cancerul. De fapt, apariția acestora arată că organismul nostru nu a fost programat să consume cereale, leguminoase (păstăi) și produse lactate, care au apărut odată cu revoluția din agricultură.
Să mănânci ca în Paleolitic înseamnă să-ți limitezi dieta la produsele pe care oamenii din Epoca de Piatră le consumau, și anume: carne, pește și legume.
Nutriționiștii au argumente pro și contra dietei paleo, scrie dailymail.co.uk. Iată care sunt părerile lor, astfel încât tu să poți decide ce e mai bine pentru tine!
PRO dieta paleo
# Nutriționistul Macha Davis spune că punctul forte al dietei paleo este că include multe legume. „Lipsa cerealelor și a păstăilor din această dietă lasă loc mai mult legume, ceea ce e foarte bine, deoarece persoanele care consumă multe legume prezintă risc mai scăzut de a face cancer, boli de inimă sau diabet, decât cei care nu prea le consumă”, mai spune Davis.
# La rândul său, nutriționistul Danielle McCLure, din Texas (SUA), spune că, din punctul său de vedere, dieta paleo este ideală, deoarece se bazează pe carne neprocesată, adică nu include mezeluri sau diverse preparate care conțin chimicale. „Dieta paleo descurajează consumul de alimente procesate, care sunt bogate în sare și zaharuri. În plus, încurajează consumul de carne proaspătă, legume și fructe crude”, adaugă dieteticianul.
# McCLure spune că un alt avantaj al dietei paleo este faptul că limitează tipurile de mâncare, nu și cantitatea. „Persoanele cu care am lucrat sunt mulțumite de dieta paleo, întrucât nu au restricții în ceea ce privește cantitatea de alimente”, mai spune specialistul.
# Dieta paleo îi încurajează pe oameni să mănânce când le este foame. Cu toate acestea cei care apelează la acest regim consumă mai puține calorii. Și asta, pentru că alimentele permise sunt sățioase, dar mult mai sărace în calorii, în comparație cu produsele procesate.
CONTRA dieta paleo
# Macha Davis spune că marele dezavantaj al dietei este faptul că se bazează pe prea multe proteine animale. Prea multe grăsimi animale pot duce la creșterea colesterolului. Când avem prea mult colesterol în sânge, acesta se poate depune pe artere și poate provoca accident vascular cerebral, atac de cord sau diverse boli de inimă.
# Brittney Bearden, dietetician sportiv, a declarat pentru dailymail.co.uk că printre leguminoasele interzise în dieta paleo se numără fasolea, mazărea, lintea și alunele. „Dacă la mijloc nu e vorba de vreo alergie sau intoleranță la leguminoase, aceste produse constituie o componentă sănătoasă a unei diete. Multe studii au arătat că cerealele integrale și leguminoasele contribuie la reglarea glucozei din sânge. Mai mult, acestea sunt o sursă bogată de fibre, care contribuie la sănătatea inimii și a colonului. Pe termen scurt, consumul limitat de fibre poate duce la constipație, supraalimentare și la oboseală. Pe termen lung, oamenii care nu consumă suficiente fibre prezintă risc mai ridicat de a face infarct, cancer sau diverse boli de inimă”, mai spune medicul.
# Dieta paleo poate duce la lipsă de calciu și de Vitamina D, care sunt esențiale pentru sănătatea oaselor. Calciul este, de asemenea, important pentru nervi, inimă și mușchi. Dacă o persoană nu are suficient calciu în organism, poate avea crampe musculare sau mușchi slăbiți. De asemenea, lipsa calciului crește riscul de osteoporoză, de fracturi sau rahitism.