INTERVIU Adrian Fetecău, la 40 de ani de Vouă. Spectacolul pentru care au fost suspedanţi un an, înainte de '89. «Nu prea realizam ce riscam»

Ultima actualizare:

Chiar de Ziua Femeii, pe 8 martie, îndrăgita trupă de umor Vouă împlinește frumoasa vârstă de 40 de ani! Astfel că am stat de vorbă cu Adrian Fetecău, liderul trupei, despre trecut, prezent și mai ales, viitor, într-un interviu spumos, pe care ni l-a acordat în exclusivitate.

Adrian Fetecău, liderul trupei Vouă
Adrian Fetecău, liderul trupei Vouă

Click!: Trupa Vouă a împlinit pe 8 martie 40 de ani! Cum iți sună?

Adrian Fetecău: Dar ție cum iți sună?

Mie mi se par mulți...

Dacă mă refer la anii de existență ai Grupului Vouă, nu mi se par deloc mulți, mai ales că simt că au zburat ca un fum!

Adrian Fetecău credea că Vouă va rezista doar câteva luni

Când ai înființat Vouă, ai crezut vreun moment dat că veți atinge aceasta vârstă venerabilă pentru un grup artistic?

În niciun caz! Eu credeam că în trei-patru luni de zile "Cenaclul Vouă", cum s-a numit mai întăi trupa, va deveni o amintire. Era o regulă nescrisă în lumea culturală studențească potrivit căreia, după ce plecai, conform unei repartiții guvernamentale, în producție, puneai în cui activitatea artistică și cam toate trupele se destrămau... Uite că, din fericire, n-a fost și cazul nostru, și de la primul spectacol ținut în sala de lectură a căminului de fete al Facultății de Drept din București pe  Martie 1982 s-au scurs patru decenii.

image

Cu cine ai plecat la drum?

Cu încă 12 studenți politehnesti, umoriști și cântăreți folk, pe care i-am "selectat" personal, după ce-i văzusem în diverse festivaluri studențești. Spun că i-am "selectat", pentru că Vouă l-am făcut la ambiție, când mai aveam doar vreo câteva luni de studii la Facultatea TCM. Am plecat nervos dintr-o alta trupă, "Lumina lina",  amenințând că voi întemeia alta potrivit gusturilor mele artistice... Sunt multe de povestit, inclusiv de unde mi-a venit numele de Vouă în cap pentru noul grup... Am făcut-o pe larg în cartea "Vouă, acum doauazeci de ani", apărută la Editura Nemira, când trupa a împlinit două decenii de existență... Doamne, cum au trecut anii!

Ai ajuns inginer în producție. Cum ai reușit să ții totuși trupa în activitate?

Bună întrebare, mai ales că nu am rămas în București. Nici nu se putea, orașele mari erau "închise", așa că am ajuns în Buzaul natal la Întreprinderea de Contactoare unde am bafta de un director mare iubitor de cultură, Criatian Gonțescu. Văzând că nu prea mă omor cu ingineria, m-a trimis cu produsele uzinei pe la diverse târguri și expoziții, de unde veneam cu multe zile de recuperare... Cum, necum, m-am descurcat și Vouă nu a devenit o amintire!

Adrian Fetecău, despre activitatea din comunism: “Nu am fost dizidenţi, am fost inconştienţi”

Cum a fost pentru grup până în '89?

Ca să rezum și să nu se creadă că mă împăunez la bătranețe, voi apela la spusele unui om care a văzut multe din reprezentațiile din acei ani, reputatul istoric Călin Hentea, care în cartea lui "Memorii în papuci" scrie la pagina 258: "Consumându-și rostul anilor de tinerețe pe scena și în culisele ei, băieții din <> au avut nu doar curajul de a ignora cu candoare cenzura comunista (unele texte fiind la limita de suportabilitate a ideologiei comuniste), dar și-au luat în serios și nebunia de a fi <>, atât la propriu, cât și la figurat, oricât de greu de imaginat ar fi fost o astfel de stare pentru acei ani. Poantele lor în acele vremuri cenușii iți storceau lacrimi de râs și spaime în stomac, gândindu-te dacă la ieșirea din Aula Universității (unde s-au ținut spectacole memorabile) nu vom fi săltați în duba toți, atât actorii, pentru că au spus, cât și spectatorii pentru că au aplaudat".

image

Deci ați fost un fel de dizidenți?

Departe de mine gândul acesta. Dizidenți au fost Paul Goma, Doinea Cornea, Gheorghe Ursu...Noi am fost inconștienți, pentru că numai niste oameni de genul acesta îl puteau ridiculiza pe fata pe Ceaușescu în noiembrie 1988, în spectacolul 500, într-o sceneta care denunță cultul personalității, finalul fiind cu pictarea tabloului cu el într-o ureche... Atunci într-un mod curios nu, poate pentru că erau printre spectatori mari personalități că Dumitru Solomon, Valentin Silvestru, Tudor Popescu, Gopo, George Mihaiţă.

Un spectacol de dinainte de Revoluţie, întrerupt de partid

În 1984, însă, ne-au întrerupt brutal spectacolul la jumătate. Să spui pe scena că "fiecare gura de om vă fi prevăzută cu un post de grănicer" și să canti că "e prea lung drumul până-n comunism" era cam prea mult pentru urechile vigilente...700 de studenți prezenți în Casa de Cultura "Grigore Preoteasa" au tropăit minute-n şir după ce am fost "trimiși la cabine" ...Am fost suspendați un an în București.

Pe scena, nu prea realizam ce riscam...Am conştientizat când am aflat că circula casete audio cu spectacolele noastre înregistrate clandestin de "băieți deștepți" care făceau bani buni. Mi-a confirmat un domn respectabil, care în urma cu vreo trei ani, la o gala de box, a venit la mine și mi-a spus că era unul dintre ei...

Așadar ați strâns 500 de spectacole până-n Revoluție.

Chiar aproape 600 aș putea spune, cel mai mare, că număr de spectatori, fiind cel din mai '89, în aer liber, intre căminele studențești din Regie. Când am văzut puhoiul de lume, cred că au fost în jur de 10000 de tineri, pe scaune special aduse, pe cămine, la balcoane, am hotărât să facem un program "fară probleme". Nu stiu de ce, aveam senzația că într-un spatiu închis rămâne acolo "șopârlă", în timp ce în aer liber e mai periculos. Așa că au fost trei ore extarordinare, dar "cuminți"... Habar n-am cum ne-a invitat Politehnica să ținem acel spectacol și, mai ales, de ce?!

image

Revoluţia a adus prima fracutură din grupul Vouă

Și a venit Revoluția...

Și s-a produs prima fractură majoră în Vouă, partea de umor, de cea de folk. Eugen Dumitru, realizator la TVR, a filmat să zicem semi-clandestin două spectacole de-ale noastre și primele momente de umor "tare" la noua Televizune Libera au fost cu noi în 27 și 28 decembrie 1989, iar lumea a crezut că suntem numai un grup de umor. Astfel că și impresarii au invitat în spectacole numai partea de umor din Vouă, desi au cântat cu noi înainte de '89 niste cantautori foarte talentați. Dar așa erau vremurile atunci... Apoi, ușor, ușor, spectacolele au cedat locul aparițiilor TV... Iar restul se cam știe...

Cele mai frumoase momente din istoria trupei Vouă

Care ar fi momentele de mare bucurie ale trupei?

Despre unele am vorbit deja... Până în '89 aș mai vrea să subliniez că am susținut 125 de spectacole în Teatrul "Măria Filotti" din Brăila. Directorul de-atunci al teatrului, marele actor Constantin Codrescu, ne-a văzut la Slănic Moldova în "Galele studențești" și ne-a invitat la Brăila, unde mergeam o dată pe lună, cu două spectacole sâmbăta, două duminica și de multe ori și un matineu, tot duminica. Iți dai seama ce greu ne era după o noapte de chef... Dar eram tineri și foarte onorați că jucam într-un teatru prestigios unde trebuia să venim de fiecare data cu lucruri noi și de calitate, pentru că altfel nu te suporta lemnul scenei...Își făceau încasări mari cu Vouă, dar și noi am castigat bani frumoși...

 Am revenit în teatru, de data asta la "Naționalul" bucureștean care ne-a găzduit spectacolul "Nişte romani" o stagiune și jumătate, la sfârșitul anilor '90, în sala "Amfiteatru". Alta mare bucurie și... onoare pentru Vouă! Iar în 2011, am avut premiera comediei "Stăpânul Ciolanului" la Teatrul de Comedie din Capitala. O puteți vedea pe Youtube. Eu zic că nu e rea deloc...Sunt curios ce-o să spuneți și dumneavoastră... Mai sunt bucuros de serialul "Baronii" pe care îl tot reia National TV . Am muncit cu o mare pasiune la el și mă bucur că și-acum se uita la el multă lume și mă abordează prin Piață obor cu "Ce mai faceți, domnule prefect?" . Și-ar mai fi multe, dar nu prea mai ai tu spatiu și...răbdare!

Regrete?

Și ele ar fi multe, dar suntem la ceas aniversar și știi vorba vorba lui Creanga, "cele rele să se spele, cele bune să se-adune"...

Proiecte de viitor sunt sau ați ajuns să trăiți din amintiri?

O să te anunț când voi ajunge în faza aia...O să te invit la o partida de șah în Cișmigiu...În  noiembrie 2018 am derulat în parteneriat cu Primăria Capitalei proiectul "Și rasul ne unește", înainte de sărbătorirea Anului Centenar, care a cuprins  17 spectacole (opt în licee de top, opt în universități și o gala finala, în Casa de Cultura a Studenților, acolo unde eram "bruscați" în '84 Au fost niste manifestări extarordinare, foarte bine primite de tineri. Daca nu mă credeți puteți vedea poze realizate de Silviu Filip pe pagina noastră de Facebook "Compania Teatrala Vouă". Au fost niste reacții extraordinare ale tinerilor care ne-au...întinerit și pe noi. De aceea am deschis fiecare spectacol cu melodia pe care o cântam și în anii '80 și la care făcea referire Calin Hentea, "Tânăr și liber".

"Mă doare minciuna mai rău că o rana", un vers din piesa lui Ovidiu Mihăilescu, e valabil și azi...Poate că de aceea ligile  studențești ne-au tot invitat în ultimii ani la diverse acțiuni, ultima oară, în decembrie, când tinerii de la Construcții au fost incredibili și nu ne mai lăsau să plecam...

Trupa Vouă a inaugurat Aula Politehnicii din Bucureşti

Daca-ți mai spun că imensa Aula a Politehnicii din București (1.500 de locuri) a fost inaugurată, înainte de pandemie, cu un spectacol de-al nostru în colaborare cu tineri "tecemisti" coordonați de profesorul Gabi Jiga, o să zici că nu mai contenesc cu laudele...Dar asta-i realitatea, suntem încă tineri, desi au trecut, iată atâția ani...

Eu le-am spus prietenilor din trupă că atunci când o să vedem că tinerii nu mai rezonează cu ce spunem pe scenă, mai ales că umorul nostru e fară vulgarități și strâmbături, vă fi cazul să ne retragem...în liniște! Până atunci însă, din ce v-am povestit, spectacolul trebuie să continue. Încă e nevoie de el și de umor fară "să moara mama" sau ...și mai rău!

Filmează pentru o televiziune o nouă emisiune

Și pe sticla când o să reveniți?

Am realizat cu actuala formulă Vouă a anilor 2010 o emisiune la TVR cu Emma Zeicescu, o puteți vedea tot pe Youtube ("Perfect, Imperfect, Vouă"), a realizat un rating foarte bun, dar a rămas... singulară. Poate că a fost prea "spălată" și nu a avut niciun "grobianism" în ea. Acum încercam să realizam ceva asemănător, momente de umor îmbinate cu parodii muzicale la o altă televizune. Când vă fi difuzata prima emisiune vei fi primul care te voi anunță!

Cum arată trupa Vouă în acest moment

Vorbeai de ultima formula a trupei. Din cine e compusa?

În spectacole merg împreună cu Dan Caramihai și Ovidiu Mihăilescu, cantautori din formula anilor '80 (!) și cu actorii profesioniști Vlad Jipa, Florin Nan, Jean Lemne și Andrei Necula. Pentru aparițiile TV apelam și la actrițe talentate și...frumoase cum sunt tinerele Ioana Budu și Valentina Cristea, dar și binecunoscuta Marilena Chelaru. Suntem în formula asta de mai bine de un deceniu (din patru!), ne simțim foarte bine împreună, munca se desfășoară fară tensiuni și orgolii inutile, iar colaborarea cu textierii constanți ai trupei (Marilena Dumitrescu, Danut Ungureanu și Gabriel Andronache) a rămas la fel de strânsă și de...fructuoasa!

Ne spui ceva de încheiere?

PACE!!!!

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
FotoJet (20) jpg
FotoJet (18) jpg
FotoJet (16) jpg
image png
lavinia si banica jpg
Artista s-a aflat în pragul anorexiei
vedete la un pas de moarte jpg
monica tatoiu
image
actualitate.net
image
actualitate.net