A murit Adrian Enescu, omul din spatele piesei ”Bună seara, iubite!”

Ultima actualizare:

    Adrian Enescu a murit vineri, 19 august, la vârsta de 68 de ani
Adrian Enescu a murit vineri, 19 august, la vârsta de 68 de ani

Compozitorul Adrian Enescu a murit, vineri, 19 august, la vârsta de 68 de ani, anunță Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România.

Adrian Enescu a fost unul dintre cei mai apreciați compozitori români, cunoscut mai ales pentru realizările în domeniul muzicii de film. Numele său este legat de peste 60 de titluri din istoria cinematografiei române, de la ”Profetul, aurul şi ardelenii”, ”Concurs” sau ”Faleze de nisip”, în anii 1970, până la recentele ”Hotel de lux” sau ”Kyra Kiralina”.

Adrian Enescu a compus muzică foarte diversificată din punct de vedere stilistic, de la muzică electro-acoustică şi până la muzică simfonică şi jazz.

Prima apariţie a sa pe disc a avut loc în anul 1975. Adrian Enescu este cel care a definit stilul cântăreţei Loredana Groza prin producţia unor albume precum "Bună seara, iubite", "Un buchet de trandafiri" sau "Diva înamorată". Adrian Enescu a colaborat şi cu Silvia Dumitrescu, la albumul "Cred în tine" şi a fost solicitat să colaboreze cu prestigioase instituţii muzicale din lume.

A compus muzica pentru controversatul film ”Mircea”

Adrian Enescu a compus muzica pentru filmul istoric ”Mircea”, regizat de Sergiu Nicolaescu, și aspru criticat de specialiști pentru denaturarea realității ultimilor ani de domnie ai lui Mircea cle Bătrân. Întrebat de ce a acceptat să-și asocieze numele cu o asemenea producție, Adrian Enescu a vorbit despre experiența unică de a lucra pentru un proiect de această anvergură.

”Acolo cântă 180 de oameni. O orchestră de 100 de oameni şi un cor de 80, mixt şi de copii. Puteam să ratez această experienţă unică? Tu ştii ce înseamnă să ai pe mână 180 de oameni? Era vorba despre un fel de cantată pe care am scris-o. Eu, repet, mi-am făcut meseria super-onest. Am avut această şansă şi nu puteam s-o ratez, nu mi s-a oferit decât o dată posibilitatea de a aduna atâţia oameni. Gândeşte-te numai cât costă. Îţi dau un exemplu: marile filme istorice, făcute la Hollywood, în Anglia, în Franţa, ştii ce bugete au? Păi numai orchestra simfonică a BBC-ului costă o jumătate de milion de lire sterline, cu studio, cu dirijor, cu ştime copiate… Puteam eu să ratez ocazia asta?! Ce treabă aveam eu cu scenariul dobitocului ăla (n. r. – Titus Popovici)?! Mai mult decât atât, am înregistrat la Sala Radio, se cheamă Studioul 4, nu mai era loc să arunci un ac! Peste chestia asta, era muzică electronică”, a răspuns Adrian Enescu, într-un interviu pentru Adevărul.

A fost interzis pentru Loredana Groza

Muzica lui Adrian Enescu și-a făcut greu loc pe radio înainte de 1989. Piesa care a făcut în cele din urmă o carieră impresionantă a fost interzisă inițial, din cauza textului. Este vorba despre ”Bună seara, iubite!”. Melodia interpretată de Loredana cu Ion Caramitru s-a vândut într-un milion de exemplare. ”Loredana cântă în continuare, deşi eu i-am interzis. Nu mai doream să am de-a face cu acest personaj (n.r. Ion Caramitru). Punct”, a explicat Enescu pentru sursa citată.

Trupul neînsufleţit al compozitorului va fi depus marţi, 23 august, la Uniunea Compozitorilor şi muzicologilor din România, unde cei dornici, pot veni să-i aducă un ultim omagiu regretatului artist.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Felipe și Regina Letizia la dineul de gală de la Roma, Italia, în rochie de la un brand de masă   profimedia 0945642160 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Banner Anamaria Prodan
Banner Annes
image png
Andreea Mantea Casa iubirii  jpg
marina voica jpeg
banner dan helciug png
  Alina Laufer se simte arestată la domiciliu
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net