Actrița Adela Mărculescu, despre dramele neștiute ale familiei: „A fost o nenorocire... Un adevărat măcel”
84 de ani de viață, dintre care 60 dedicați cu precădere scenei artei dramatice. Colegi de breaslă și prieteni de-o viață au sărbătorit-o sâmbătă pe actrița Adela Mărculescu, la Teatrul Național din București, cu ocazia lansării unui nou volum biografic care îi este dedicat, „Adela: Tot ce mi-am dorit”, scris de Ion Moldovan.
Prezenți la eveniment, reporterii Click! au stat de vorbă atât cu personajul principal, Adela Mărculescu, precum și cu autorul cărții, Ion Moldovan. De asemenea, am răsfoit pentru dumneavoastră și cartea și am extras câteva dintre cele mai impresionante pasaje. Vă invităm să le parcurgeți în cele ce urmează.
Click!: Ați fost foarte emoționată. A câta carte despre dumneavoastră este aceasta?
Adela Marculescu: E a treia carte. Și e normal să fii emoționat. Doar dacă ești prost nu ești emoționat...
A fost ideea dumneavoastră această biografie?
Nu, ci a domnului Ion Moldovan!
Ne-a spus domnul Ion Moldovan că a durat jumătate de an lucrul la această carte scrisă în formă de interviu...
Se poate.
Ni se pare că această carte este mai mult decât o biografie... E și un grozav album foto...
E adevărat. E mai mult decât o carte. O s-o citiți și, după aia, vorbim.
Am răsfoit-o deja...
Eh, nu e cu uitatul. Asta trebuie citită! Nu merge altfel.
Adela Mărculescu, răsfățată din nou de aplauze
Evenimentul de lansare i-a adus alături de dumneavoastră, pe scenă sau în public, pe mulți dintre prietenii și colaboratorii de o viață: Dinu Săraru, Alexandrina Halic, Dan Puric... Cine v-ar fi plăcut să fie cu dumneavoastră aici, dintre cei care nu mai sunt?
Nu pot să aleg...
Încă jucați teatru. În câte spectacole vă putem vedea, în perioada aceasta?
Acum joc în patru spectacole - trei aici, la Teatrul Național, și unul la Teatrul Elisabeta.
În seara aceasta aveți spectacol?
Nu. Dacă aveam, nu eram, acum, aici.
Dar care este rutina unei zile în care aveți spectacol?
Nu există rutină pentru mine! E greșit cuvântul „rutină". Nu există rutină!
Poate aveți totuși un anumit ritual în zilele în care vă pregătiți să urcați pe scenă?
Nu, nu se fac lucruri speciale. Sunt suficiente gândurile la tot ceea ce trebuie să faci. Nu-i nimic special.
Mai predați la Universitatea Hyperion?
Da, sigur.
Și mai primiți și propuneri să jucați și în alte spectacole?
Da, normal.
Le-ați acceptat sau le veți accepta?
Nu știu. Să vedem, să le studiem...
Depinde de ce?
De mine.
Și de timpul pe care îl aveți?
Depinde de mine, dacă îmi plac sau nu.
Dar oferte de film?
Nu, asta în nici un caz! La tot ce văd eu acum în cinema, nu.
La ce să ne mai așteptăm, anul acesta, de la Adela Mărculescu?
În primul rând, să ne așteptăm să fim toți sănătoși. Asta este cel mai important! Și dumneavoastră, și noi, și Teatrul Național.
Adela Mărculescu a fost impresionată de povestea bunicii materne, Malama, care era grecoaică
Adela Mărculescu povestește foarte multe despre copilărie și despre originile sale în cartea biografică scrisă de Ion Moldovan. Este pentru prima dată când face astfel de mărturisiri. Unele dintre cele mai impresionante sunt și cele despre bunica maternă, Malama, care era grecoaică.
Povestea bunicii materne pe care spune că a moștenit-o foarte mult și la trăsăturile fizice, a impresionat-o pe Adela Mărculescu foarte mult și i-a marcat copilăria.
„Malama a venit în România impreună cu soțul ei, Nicolae Banos, în 1916, dintr-o mică localitate din Asia Mică, pe lângă Troia - descoperità în secolul trecut de Schliemann - fugind de turci... (…) S-au întâmplat lucruri groaznice. (…) Bunicii mei - ca sã vezi - au fost salvați de un turculeț pe care-l crescuseră pe lângă ei”, îi spune Adela Mărculescu autorului cărții.
„Seara, târziu, le-a spus cu disperare: «Sã nu vă prindă zorii aici. În depărtare e un vapor să vă ia. Vă duc eu cu barca...». Au luat în fugă ce-au apucat, o biblie de la 1847, câteva bijuterii, aflate și astăzi la noi - la Olguța (sora ei, n.r.), păstrătoarea de toate cele - câteva fleacuri, cât mai puține, și au plecat”, a mai spus Adela Mărculescu.
„Cu ceilalți membri ai familiei care nu au reușit să plece ce s-a întâmplat?”, o întreabă autorul biografiei. „A fost o nenorocire... Un adevărat măcel... Prăpăd, ce mai! Un frate al bunici a fost ucis... Alți membri ai familiei s-au salvat, care cum au putut, stând ascunși, ori fugind încotro au văzut cu ochii”, a răspuns actrița.
Ce spune autorul Ion Moldovan despre acest volum?
Autorul cărții, Ion Moldovan (65 de ani), a povestit cum a luat naștere volumul actual dedicat actriței Adela Mărculescu. „Ideea de a face o astfel de carte mi-a venit cu mulți ani în urmă, așa cum s-a întâmplat și cu toate celelalte cărți despre actori pe care le-am scris”, a spus Ion Moldovan, pentru Click!
„Am mai scris una despre Adela Mărculescu, am în total vreo nouă cărți despre mari actori ai teatrului românesc. Ideea e că fiecare carte să fie o istorie a teatrului românesc, sau a Teatrului Național, pe o anumită perioadă. Să nu fie doar o carte biografică, să fie o carte-document”, a mai spus Ion Moldovan, și el prezent la lansarea de la TNB
„Adela Mărculescu e «sora» mea, există o expresie în engleză care spune că familia ți-o alegi tu. De 40 de ani ea este sora mea. Nu este nimic întâmplător, eu nu cred în întâmplare, în ghinion sau în noroc. Cred că ne-a fost menit să ne întâlnim și să fim... în cărți”, a completat Ion Moldovan.
De asemenea, autorul a explicat și cum se lucrează la astfel de volume: „De regulă astfel de cărți se fac în șase luni, au nevoie de documentare”.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!