Amalia Enache a trăit zece ani cu spaima că va muri ca mama ei. Analiza care a liniştit-o

Ultima actualizare:

    Prezentatoarea PRO TV  şi-a făcut nişte analize genetice  care i-au confirmat faptul că  nu e predispusă la cancer
Prezentatoarea PRO TV şi-a făcut nişte analize genetice care i-au confirmat faptul că nu e predispusă la cancer

Când vezi ce fragilă e viaţa, cum cancerul “loveşte” atât de aproape de tine, ajungi să apreciezi sănătatea mai mult decât orice. Amalia Enache a realizat acest lucru în urmă cu 10 ani, când şi-a pierdut mama, iar de atunci a trăit cu o spaimă greu de descris în cuvinte. Până în vara aceasta, de ziua ei, când a primit “cel mai frumos cadou din lume”.

Groaza a început în urmă cu 10 ani

“Când medicul îmi explicase la telefon care este starea mamei mele (n.r. cancer ovarian în stadiul 4), a fost ca şi când mi-ar fi zis că a murit deja într-un accident. Nu mi-a lăsat nici cea mai mică speranţă. Cancerul părea până atunci una dintre acele ameninţări care li se întâmplă doar altora. Mama avea 58 de ani, mergea la serviciu, fuseserăm în două vacanţe în străinătate în acel an, primele ieşiri din ţară pentru ea, părea într-o formă dintre cele mai bune”, spune Amalia Enache.

După şocul iniţial, a început să se informeze despre această boală. Cu cât citea mai mult, cu atât părea că boala se apropie de ea cu viteza unei torpile care o lovise pe mamă şi urma să ricoşeze în ea. A întrebat atunci medicul oncolog despre mutaţii şi cum poate afla dacă a moştenit sau nu genele mamei.

“Era în urmă cu 10 ani şi în România nu se putea încă face testarea genetică. Apoi, mi s-a părut prea scump şi complicat de trimis în străinătate. 10 ani am trăit nu cu această spaimă, nu, ci cu certitudinea că acesta îmi era destinul. Am văzut la mama mea galopul spre final, chinul, neputinţa medicilor. Am văzut moartea în forma ei cea mai insinuoasă şi perfidă şi necruţătoare. Mereu cu gândul că poate este pur şi simplu o fatalitate cu care nu ai cum să lupţi”, a dezvăluit recent prezentatoarea PRO TV.

Şi-a făcut în vară o analiză

În urmă cu aproape doi ani a devenit mamă. Printre gândurile cele mai negre ale oricărei femei cu copii, mai ales ale uneia care şi-a pierdut mama, este acela că ar putea să păţească ceva şi să nu mai aibă grijă de pruncul ei. “Că aş putea să-mi las copilul singur pe lume, a fost un gând ce m-a bântuit”, spune ea. I-a încolţit din nou în minte ideea de a-şi face testele genetice.

“Am întrebat iar medicul, mi-am întrebat prietenii, aşa am ajuns la Genetic Center, unde mi-am făcut testările BRCA1 şi BRCA2. Analiza în sine este un fleac: o probă de sânge. Aşteptarea, 3 săptămâni este poate cu emoţii. Eu, v-am spus, aveam deja certitudinea că am această mutaţie, aşă că nu m-am frământat prea tare, mi-am văzut de viaţă fără să mă gândesc decât în treacăt că sunt în faţa unui moment de cumpănă. Ştiu ce înseamnă să simţi că nu poţi respira de emoţii până vin nişte rezultate de la amniocenteză, am trăit asta în sarcină. Acum, în schimb, mă gândeam doar cum să primesc vestea deja anticipată de mine cât mai împăcată”.

Vestea a venit chiar înainte de ziua ei, din iunie. Rezultatul: “nu au fost identificate variante patogene în genele analizate care să ateste caracterul ereditar pentru cancerul de sân sau ovar”. “Ştiti când spuneţi că nimic nu vă doriţi mai mult decât sănătate? Ei bine, anul acesta eu am primit cel mai frumos cadou din lume de ziua mea odată cu această veste. Drobul de sare s-a sfărâmat”, ne dezvăluie acum Amalia.


    Alături de Alma,  fetiţa ei de doi ani
Alături de Alma, fetiţa ei de doi ani

Ce presupune testarea

Cunoscute mai ales sub numele de “genele cancerului de sân”,  BRCA1 şi BRCA2 sunt gene supresoare tumorale care codifică proteine cu rol în procesele de reparare a ADN-ului. Atunci când apar mutaţii şi ele nu mai funcţionează corect, creşte riscul unui diagnostic de cancer. Testarea BRCA presupune recoltarea unei mici cantităţi de sânge sau o probă de salivă, probă trimisă apoi, în cele mai stricte condiţii, în străinătate.

“Avem două variante de rezultat: a) O mutaţie patologică a fost identificată în una dintre cele 2 gene, asta însemnând risc de 60%-80% de a dezvolta cancer de sân şi de 20%-50% de a dezvolta cancer ovarian. Varianta b) e aceea când nu e prezentă nici o mutaţie, iar probabilitatea apariţiei cancerului e asemănătoare cu a populaţiei generale”, explică dr. Mariela Militaru, un nume de referinţă în medicina genetică din România.

Analiza a costat-o pe Amalia 3.900 de lei, probele fiind trimise în SUA. “Celor care trăiţi ca mine, sub ameninţare, vă recomand să scăpaţi de teroristul acela nevăzut care vă ameninţă şi, oricare ar fi rezultatul, veţi şti cu ce aveţi de luptat”, vă îndeamnă prezentatoarea tv.

Angelina Jolie a decis să elimine riscurile

Alături de Alma,  fetiţa ei de doi ani
Alături de Alma, fetiţa ei de doi ani

Amalia a citit despre femei din SUA care decideau să-şi facă histerectomie şi mastectomie totale, din pricina acestei ameninţări. A venit şi povestea publică a Angelinei Jolie, care a făcut acelaşi lucru. Analizele i-au confirmat că moştenise gena fatală a cancerului de sân şi ovarian de la mama ei, răpusă de cancer ovarian la 56 de ani. În 2013, Angelina a decis să-şi taie ambii sâni. Doi ani mai târziu i-au fost extirpate ovarele şi trompele uterine. “Au apărut indiciile unui cancer în stadiu incipient. Mi-am spus atunci că trebuie să fac ceva pentru a trăi suficient de mult să-mi văd copiii mari şi să-mi cresc nepoţii. Copiii mei nu vor spune niciodată «mama a murit de cancer ovarian»”, a declarat atunci Angelina Jolie. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Harry serios, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
banner lena enache png
image png
Andrei Bănuță este un artist foarte muncitor și ambițios la cei 25 de ani ai săi
selena gomez benny blanco gettyimages jpg
Banner Emily Burghelea
megan fox profimedia jpg
banner Lavinia Pârva png
image
actualitate.net
image
actualitate.net