Ani Creţu a învăţat să facă dulciuri sănătoase
Ani Creţu a devenit o adevărată enciclopedie în ceea ce priveşte alimentaţia sănătoasă. Are acasă toate seminţele, toate tipurile de lapte vegetal şi de uleiuri posibile, ştie care e timpul de înmuiere sau de fierbere al tuturor produselor naturale, astfel încât să nu-şi piardă proprietăţile, face supe, budinci şi mâncărici în nenumărate combinaţii. Toate delicioase, toate sănătoase. Iată ce a mai descoperit!
Actriţa din trupa „Vacanţa Mare” (Kanal D) a dus mereu o viaţă echilibrată. De un an şi jumătate însă, de când fiul ei, Adan (2 ani şi jumătate), a început să aibă probleme de sănătate, alimentaţia familiei a devenit mult mai strictă. Totul se găteşte în casă, cât mai sănătos, şi majoritatea ingredientelor sunt cumpărate de la magazinele naturiste. „În urma vaccinului de un an şi două luni, Adan a devenit extrem de sensibil, îi scăzuse imunitatea, făcea viroze respiratorii, stomatite, probleme digestive care ţineau cu săptămânile. A trebuit să-i regândesc toată alimentaţia pentru a-i scoate toxinele din organism. Am acasă nuci şi seminţe de toate felurile, caju îl cumpăr la kilogram, dulapurile sunt pline de chia, pudră din seminţe de cânepă, linte, produse vegetale din mei, orez, uleiuri – de chimen negru sau de susan şi multe altele. Sunt abonată la magazinele BIO, acolo îmi las salariul, cardul, viaţa”, povesteşte Ani.
Ai fi uimit să afli că din toate aceste ingrediente sănătoase poate să facă o mulţime de reţete extrem de gustoase. Inventează, combină şi niciodată nu pune pe masă două zile la rând acelaşi fel de mâncare. Zahărul nu îi vei găsi în casa actriţei, oricât de mult ai căuta. Nici laptele de vacă, nici făina clasică de grâu. Copilul nu are voie lactate şi gluten. „Atunci cu ce îi face şi lui o prăjitură?”, te-ai putea întreba. Inventivă, Ani a găsit şi aici soluţia. „Îi fac budinci de vanilie sau caramel, cu pudră de tapioca, sau iaurt de soia îndulcit cu sirop de agave, în care pun nişte fructe, îl bag la congelator şi e înghetată. I-am luat cozonac şi torturi raw vegan, cu blaturi pe bază de seminţe, care îi plac foarte mult. De Sărbători, ca să nu-i creez şi mai multe frustrări decât poate acumula un copil, i-am găsit nişte reţete senzaţionale de bomboane de ciocolată. Un dulce de vis, fără lapte, din ingrediente naturale”, spune Ani Creţu.Nu e simplu să prepari asemenea bunătăţi. Dar, pentru că mămica-eroină nu se dă în lături de la nimic, a decis să înveţe. „Profesoară” i-a fost buna ei prietenă Roro Ştirbu, artizan ciocolatier la Braseria Hambar din Bucureşti, şcolită la Academia de Ciocolată din Belgia. Roro a primit-o într-o zi pe Ani în bucătăria localului unde lucrează şi împreună au realizat nişte delicatese care nu se găsesc în magazinele obişnuite. Specialista ne-a dezvăluit şi nouă reţetele. Merită încercate!
«Lolipops» cu cocos
Pentru blat, e nevoie de: 400 g făină, 300 g zahăr brut, un praf de sare, 200 g unt de cacao, 250 ml lapte de cocos, 4 ouă, coaja rasă de la o portocală, o linguriţă extract de vanilie. Se amestecă făina, sarea, zahărul şi untul de cocos. Separat se mixează laptele cu ouăle, vanilia şi coaja de portocală, apoi se încorporează în amestecul cu făină. Conţinutul se dă la cuptor, într-o tavă tapetată, pentru 40-45 de minute. Pentru cake pops ai nevoie de: blatul de mai sus, 120 g cremă de cocos, 100 g fulgi de cocos, 40 g unt de cacao.
Totul se fărâmiţează şi se amestecă până se obţine o pastă omogenă, din care se formează biluţe. Se pun pe o tavă şi se dau la congelator pentru 30 de minute. Se topesc 250 g ciocolată neagră, apoi se iau beţe de acadea, se trec prin această ciocolată şi se înfig în biluţele de cocos scoase de la rece. Apoi se mai lasă 10 minute să se întărească, după care se scufundă biluţele complet în ciocolată. Se înfig într-o bază de susţinere (noi am folosit o pâine), apoi se mai dau 10 minute la rece.
Trufe Cheesecake
Ingrediente: 350 g brânză cremoasă, un praf sare, 85 g zahăr brut, 15 g făină, 2 ouă, o linguriţă extract de vanilie, 15 ml smântână lichidă, 300 g ciocolată.
Mod de preparare: se mixează toate ingredientele şi se dau la cuptor pentru 30 de minute, într-un vas termorezistent pus într-o altă tavă cu apă. Apoi se lasă la răcit, după care se mixează până se obţine o pastă cremoasă. Această cremă se pune peste un biscuite circular cu poşul, pentru a crea formă de brăduţ. “Brăduţii” se dau la rece. Între timp, se topeşte ciocolata şi se toarnă peste ei (aşează-i pe un grătar şi, sub el, pune hârtie de copt ca să recuperezi ciocolata scursă). Dă totul din nou la frigider pentru 15 minute, apoi scoate-i şi ornează-i cu ciocolată albă.