Au fost la puşcărie, azi se vând în librărie
Puşcăriaşii de lux ai României au căzut în patima scrisului. Ca să scape mai repede de închisoare, ei au scris cărţi şi lucrări „ştiinţifice”, care acum se vând în librării. Click! vă spune cât costă şi unde găsiţi volumele care au văzut lumina tiparului cu autorii lor după gratii.
Marii corupţi ai ţării înfăptuiesc minuni de după gratii. Unii sunt pe cale să realizeze o performanţă greu de egalat: să scrie mai multe cărţi decât au citit vreodată.
Gigi Becali
Recent eliberat din puşcărie, omul de afaceri Gigi Becali se laudă cu două titluri, scrise la Jilava şi la Poarta Albă. Prima sa carte, „Muntele Athos, patria Ortodoxiei”, e un omagiu adus bastionului creştinătăţii, Muntele Athos, aşa cum l-a cunoscut autorul. Lucrarea, care a fost editată în 9.000 de exemplare, i-a adus o reducere cu 30 de zile a pedepsei. A doua carte, „Becali şi Steaua”, i-a mai scăzut 30 de zile din sancţiune. El a fost eliberat condiţionat pe 3 aprilie, după ce a făcut aproape doi ani de detenţie din pedeapsa de trei ani şi jumătate primită în dosarele „Schimb de terenuri cu MApN” şi „Valiza”.
Decebal Traian Remeş
Nici Decebal Traian Remeş, condamnat pentru mită în dosarul „Caltaboşul”, nu a putut sta deoparte de călimara cu cerneală. Cartea sa de confesiuni şi pamflete, „Izbituri şi izbutiri”, dar şi vârsta înaintată, i-au redus pedeapsa de la trei ani la un an.
Adrian Năstase
Cel mai prolific autor din închisoare e Adrian Năstase, care a scris patru volume: „Exerciţii de libertate”, „Reprezentarea României la UE în contextul reglementărilor interne şi europene”, „Lumea, americanii şi noi” şi „Cele două Românii”, o analiză a vieţii politice româneşti în perioada 2001-2009. Cartea a fost lansată la 23 septembrie 2014, la mai bine de o lună de la eliberarea condiţionată.
Gheorghe Mencinicopschi
Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, închis 8 ani la Rahova, a scris două cărţi de nutriţie în câteva luni. Gică Popescu și-a exersat talentul într-o carte apărută la Editura Scrisul Românesc, despre fotbalul în centrele de copii și juniori. Fostul internațional a fost trimis la Jilava pentru trei ani și o lună, în dosarul „Transferurilor de jucători”. Bibliografia penală e completată de cărțile scrise de Mihai Stoica (depre campionatul de fotbal din Brazilia), fostul primar al Clujului Sorin Apostu („Producerea preparatelor din carne”), fostul primar al Craiovei Antonie Solomon („Politica comercială a României ca ţară membră a UE” şi „Principii europene în administraţia publică”), Dinel Staicu („Pandemia crizei capitaliste, după 24 ani de eră Ceauşistă”) și George Copos (4 lucrări știițifice).
Sorin Ovidiu Vântu, plagiatorul de serviciu
Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu a beneficiat de un „discount” de 33 de zile la pedeapsa de un an de închisoare, primită pentru şantajare lui Sebastian Ghiţă, după ce a scris cartea „România – studiu comparativ între trei epoci consecutive: comunism, tranziţie şi perspectivele comunitare”. La eliberarea sa, pe 1 mai 2013, Vântu a trebuit să dea explicaţii în legătură cu opera sa, care s-a dovedit un plagiat grosolan după alte lucrări pe această temă. Cartea a fost scoasă în 200 de exemplare, dintre care 160 au fost reţinute chiar de Vântu.
Click! spune
Deţinuţii închisorilor din România pot beneficia de reducerea pedepsei dacă scriu lucrări ştiinţifice sau cărţi, conform Legii 254/2013 privind executarea pedepselor. Pentru fiecare lucrare publicată se scad 30 de zile din pedeapsă (art. 96, alin. f).