Aurel Pădureanu, „Regele romanțelor”, marele absent de la „Crizantema de aur”: „În România, din romanțe mori de foame!” Ce piesă de inimă albastră îi cânta lui Nicolae Ceaușescu?

#Exclusiv Click!

Numele lui Aurel Pădureanu, artistul considerat „Regele romanțelor”, nu a figurat, nici anul acesta, pe afișul deja tradiționalului Festival de romanțe „Crizantema de aur”, desfășurat, săptămâna trecută, la Târgoviște. Iată ce spun, exclusiv pentru Click!, artistul Aurel Pădureanu și prezentatorul Octavian Ursulescu, despre evenimentul recent încheiat. 

„Și pentru Nicolae Ceaușescu am cântat romanțe”

Contactat de reporterii Click!, artistul Aurel Pădureanu ne-a vorbit despre absența sa, de pe scena festivalului, în condițiile în care romanțele au fost și vor rămâne specialitatea lui, încă din anii comunismului:

„Mi-a plăcut festivalul, l-am urmărit la televizor, este bine că a fost difuzat pe micul ecran. Eu, de altfel, am și spus, adesea, că, dacă românii vor scoate romanța, înseamnă că italienii trebuie să renunțe la canțonetă, iar francezii, la șansonetă.

Am fost numit de presă „Regele romanțelor”, iar regretata artistă Ioana Radu, celebră în anii comunismului, m-a lăudat, după un recital: „Așa se cântă romanța, cu suflet, cum interpretează băiatul ăsta!”.

Și pentru Nicolae Ceaușescu am cântat romanțe, îi plăceau, la petreceri, mai ales piesa „Mai spune-mi că nu m-ai uitat”. Știa toate versurile, dacă greșeai ceva, nu era de bine, aveam mari emoții”. Deci, este suficientă toată această recunoaștere a talentului meu artistic, nu trebuie neapărat să fiu invitat la un festival de romanțe, deși mi-ar fi plăcut, desigur”.

„În România, din romanțe mori de foame!”

Aurel Pădureanu a dorit să mai precizeze și că romanțele nu mai sunt la căutare, de petrecăreți, ca odinioară, fiind nevoit, chiar și el, să abordeze și alte genuri muzicale:

„În România, din romanțe mori de foame! Vremurile s-au schimbat, un artist trebuie să cânte, acum, chiar și în localuri, toate genurile, și muzică populară și ușoară, ca să acopere o paletă mult mai largă.

Așa cum, de altfel, face și Marcel Pavel, cântă de toate, jos pălăria pentru el! Dacă merg la o nuntă, cânt de toate. Eu și soția mea, Cornelia Catanga, am fost un cuplu cunoscut în lumea artistică, de succes. Ea cânta muzică lăutărească, iar eu aveam programul meu de romanțe, cu versuri de suflet”, a mai menționat Aurel Pădureanu, exclusiv pentru Click!

Octavian Ursulescu: „Aurel Pădureanu are o voce învăluitoare”

Iată însă ce ne-a declarat Octavian Ursulescu, gazda Festivalului de romanțe „Crizantema de Aur”, de la Târgoviște, despre Aurel Pădureanu, marele absent:

„Aurel „Mitică” Pădureanu este un solist cu o voce caldă, învăluitoare. Specialitatea sa: melodiile vechi de muzică ușoară, bijuteriile fără vârstă ale marilor compozitori de muzică ușoară.

Sigur că în acest areal intimist, de suflet, el poate strecura oricând și romanțe. Am colaborat destul de mult cu el și cu Cornelia Catanga, i-am prezentat la Buhuși, în jud. Bacău, într-o comună mare, din jud. Covasna, sau la inaugurarea unor restaurante cu specific românesc din Capitală.

„Mitică avea un succes imens!”

De fiecare dată, Mitică (puțini știu că el este unchiul lui Nicole Cherry!) avea un succes imens, fiindcă spectatorii în vârstă, publicul său țintă, oftau și lăcrimau ascultând refrenele tinereții lor...I-am prezentat un CD foarte reușit (mă  refer la textul din booklet), la fel la un CD al fiului său Alexandru, pianist foarte talentat.

Nu pot uita filmarea (zadarnică, în cele din urmă, emisiunea nu s-a difuzat...) de la un post TV important, la episodul pilot al unei serii pe care cei doi doreau s-o lanseze la respectivul post, Antena 1 cred, sub titlul „Cu lăutarii după mine”.

Cel mai recent l-am prezentat pe Mitică în vară, de ziua mea, pe terasa hotelului Mari Vila din București, unde îmi serbez de fiecare dată aniversarea, fiindcă bunul meu prieten, patronul Marin Mândrilă, este născut în aceeași zi cu mine! Ei bine, ca de obicei, Mitică a electrizat publicul, cei 200 de participanți ovaționându-l și solicitându-i zeci de bisuri, semn că muzica bună, fie ea veche, merge la suflet”.

Octavian Ursulescu a prezentat festivalul de romanțe de la Târgoviște

Octavian Ursulescu ne-a vorbit despre celebrul festival de romanțe, de la Târgoviște, unde a urcat pe scenă în calitate de prezentator al evenimentului, alături de Alexandra Velniciuc:

„Timp de 3 zile melomanii iubitori de romanțe au fost cu ochii pe TVR 2, postul public reușind performanța de a transmite în direct toate cele 5 ore de concerte, din fiecare seară, ca lider de audiență! Festivalul național al romanței „Crizantema de aur”, de la Târgoviște, a ajuns la ediția a 57-a, desfășurându-se fără întrerupere din 1968!

Festivalul a avut-o ca de obicei ca directoare artistică pe reputata interpretă Alina Mavrodin Vasiliu, care a susținut și un excepțional recital, în ultima seară, și s-a desfășurat sub patronajul Comisiei naționale a României pentru UNESCO.

Juriul secțiunii de Creație a fost unul de înalt profesionalism, incluzând 7 membri ai Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR). De altfel, UCMR a acordat și un premiu special melodiei distinse cu premiul I, ”Iubirea mea e o romanță” de Horia Făgărășanu”.

Cine a câștigat Trofeul „Crizantema de aur” 2024?

Celebrul prezentator de evenimente Octavian Ursulescu îi laudă pe artiștii veniți din întreaga lume, dar și pe câștigătorii acestei ediții: 

„Trofeul „Crizantema de aur” a revenit lui Dumitru Caulea (Cernăuți, Ucraina), pentru romanța pe versuri eminesciene „Din valurile vieții”. La Interpretare a triumfat foarte tânăra Andreea Tican.

În numeroase și aplaudate recitaluri au evoluat, în afara vedetelor din țara noastră, soliști de renume din Austria (Liviu Burz și Ion Țibrea, de la Opera din Viena), Germania (Giorgio Martin), Republica Moldova.

Au acompaniat orchestrele „Romanța” (dirijor Alexandru Ilie) și „Folclor”, de la Chișinău (dirijor Petre Neamțu, Artist al poporului). Oaspeții au vizitat cu încântare muzeul „Casa romanței”, unic în țara noastră, care se mândrește cu peste 15.000 de vizitatori, până la această oră”, mai spune Octavian Ursulescu, pentru Click!

„Săptămâna romanței” continuă

Săptămâna romanței continuă, pe 25 și 26 octombrie, cu tradiționalul festival național „Te-aștept pe-același drum” de la Zlatna, jud. Albă, ajuns la ediția a 20-a! Și aici cu participare remarcabilă, în recitaluri evoluând, între alții, Alina Mavrodin Vasiliu (în egală măsură președinte al juriului), Paul Surugiu-Fuego, Miruna Ionescu, care și prezintă, alături de Octavian Ursulescu, flautistul Ionuț Ștefănescu și Camelia Florescu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
vedete modeste colaj jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Karmen Minune are o familie frumoasă
KYLIE JENNER LENJERIE INTIMA ELLE jpg
christina aguilera halloween brad jpg
Banner Mihai Traistariu
Banner Octavian Dobrota
andreea balan victor cornea colaj instagram jpg
antonia si fata maya 5 jpg
Banner Tj si Francisca
image
actualitate.net
image
actualitate.net