Bogdan Stanoevici, în stare critică. Medicii au apelat la o procedură riscantă și complexă pentru a-l salva
Starea de sănătate a actorului Bogdan Stanoevici (62 de ani) rămâne în continuare critică. Plâmânii săi sunt afectați aproape integral, motiv pentru a fost supus unei intervenții extrem de complicate, menită să-l stabilizeze. A fost trecut pe oxigenare extracorporală.
Pe 24 decembrie, Bogdan Stanoevici a fost preluat de la Spitalul ”Sf. Pantelimon” din Capitală și transferat la Institutul Inimii din Capitală, unde echipa coordonată de prof. dr. Șerban Bubenek a făcut tot posibilul să-l salveze. Potrivit Antena3.ro, starea lui Bogdan Stanoevici este critică. Actorul este la Terapie Intensivă, plămânii săi sunt extrem de afectați și necesită ventilare artificială. "Bogdan Stanoevici a fost supus recent unei intervenții prin care i-au fost puși plămânii în repaus total, timp de 7 până la 15 zile. Tocmai de aceea, spuneau medicii, următoarele săptămâni sunt critice. Pacientul a fost trecut pe oxigenare extracorporală", anunță sursa citată.
Internat inițial la Spitalul ”Sf. Pantelimon” din Capitală, Bogdan Stanoevici a fost intubat pe 16 decembrie, în stare gravă, iar două zile mai târziu a fost transferat la ATI, unde s-a ales și cu o infecție nosocomială.
Ce este ECMO, procedura care îi poate salva viața lui Bogdan Stanoevici
Oana Cuzino, medic primar Geriatrie, explică pentru platforma doc.ro ce este procedura ECMO. "Oxigenarea extracorporală arterio-venoasă cu membrană (ECMO) sau Susținerea extracorporală a vieții (ECLS) este o procedură utilizată în secțiile de Terapie Intensivă a spitalelor, în special în cazurile de insuficiență cardiacă sau insuficiență respiratorie. Procedura utilizează un aparat care circulă sângele pacientului, prin intermediul unor tuburi exterioare. Sângele iese din organism, este oxigenat, este eliminat CO2 din compoziția lui, apoi intră din nou în organism, în sistemul circulator. ECMO se utilizează în cazurile foarte grave, când organismul pacientului nu mai poate susține singur oxigenarea sângelui, vitală pentru supraviețuire și refacere. În plus, este folosită în timpul intervențiilor chirurgicale complicate, pe cord. Este o terapie complexă, care poate implica multe riscuri și complicații, însă în multe dintre cazuri a reprezentat singura șansă la viață pentru respectivii pacienți".
Cine este Bogdan Stanoevici
Bogdan-Dragoș-Aureliu Marian-Stanoevici s-a născut în București, în data de 22 ianuarie 1958. A absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din Capitală. În mai 1989 s-a stabilit în Franța, prin căsătorie, dar s-a întors în România după 22 de ani, în anul 2011. În perioada 5 martie-17 decembrie 2014 a ocupat funcția de ministru pentru Românii de Pretutindeni, în Guvernul condus de Victor Ponta. În data de 17 ianuarie 2015, premierul Victor Ponta l-a numit pe Bogdan Stanoevici secretar de stat la Ministerul Culturii, funcție deținută până la 29 decembrie 2015, conform Agerpres. În februarie 2020 a fost demis din funcția de manager al Circului Metropolitan Bucureşti. Legat de cinematografie, în dreptul numelui său sunt trecute următoarele titluri: "Cel ales" (2015), "Portretul luptătorului la tinerețe" (2010), "Boeing, Boeing" (2013), Tridentul nu răspunde (1980).
Citește și:
Sanda Ladoși și actorul Bogdan Stanoevici, în conducerea Circului Globus din București