Carmen Brumă îți spune ce să faci ca să nu te îngrași de Crăciun
Sarmale, cârnați, caltaboși, piftie, friptură, cozonac, iar lista cu bunătăți poate continua. Din toate acestea ne vom înfrupta de Sărbători. Ca să ne păstrăm silueta, Carmen Brumă (37 de ani), o câștigătoare în lupta cu kilogramele în plus, ne dă câteva sfaturi.
1. Sarmale de dietă, până în ora 15.00
Sunt foarte periculoase pentru siluetă, așa că sarmalele se mănâncă până în ora 15.00 și nu trebuie să conțină orez, cartofi, quinoa, ci doar carne, morcov, păstârnac, ou și foaie de varză. Se asociază cu murături, nu cu pâine. Dacă vă plac sarmalele grase, gătite cu slanină, atunci când le încălziți, faceți-o într-un vas separat în care puneți două-trei căni cuapă, astfel încât toată grăsimea care iese din ele să rămană în cratiță. Nu uitați de ardeiul iute care are proprietatea de a crește arderile, timp de două-trei ore după masă, prin urmare, consumați-l fără reținere. Dacă sarmalele pe care le-ați consumat au fost foarte grase puteți să beti după masa o cană cu ceai verde fierbinte, neîndulcit. Conține antioxidanți care impiedică formarea radicalilor liberi și are un ușor efect diuretic și laxativ.
2. Fără alcool
Alcoolul în exces, pe lângă alte neplăceri, poate aduce două-trei kilograme în plus chiar dacă nu mănânci nimic. Două pahare de vin pe zi, de câteva ori în această perioadă, nu sunt periculoase. Atenție, însă, la băuturile alcoolice aperitive. Acestea irită mucoasa gastrică și creează o poftă de mâncare anormală, care permite consumul unor cantități enorme de alimente. Așa că le trecem la capitolul excluderi.
3. Faceți sport
Mișcarea zilnică este singura soluție care functionează dacă vrei să mănânci orice și să nu te îngrași. Eu fac 30-40 minute de alergare ușoară în aer liber sau antrenamente scurte și intense (de tipul celor din programul meu, „3 S -Sănatoasă, Suplă, Sătulă”).
4. Aveți grijă la cumpărături
Mersul la cumpăraturi nu trebuie trecut la capitolul mișcare, ci la capitolul pericol, dacă mă gândesc la ispitele frumos ambalate de pe rafturi. Tocmai de aceea, ar trebui să plecați la supermarket cu burta plină, altfel veți fi tentați să puneți în coș o mulțime de „lucruri interzise”.
5. Măsurați-vă talia
Un alt aliat în această perioadă este centimetrul. Masurați-vă o dată la trei-patru zile pe stomacul gol și luați măsuri dacă e cazul.
6. Fără dulciuri
Nu consumați fructe pe lânga dulciurile tradiționale, ci în loc de acestea. Dacă mâncați cozonac sau prăjituri, renunțați la fructe. Singura excepție e ananasul crud, care intensifica arderile și ajută digestia. Dulciurile se consumă în prima parte a zilei, până în ora 15.00-16.00.
7. Seara, doar carne slabă
Cina trebuie să includă carne slabă (porc, pește, vită sau pui) și salată (sau murături), dar niciodată desert.
8. Mâncați mai puțin înainte de Sărbători
Cu două săptămâni înainte de Crăciun, reduceți un pic rația caloric, astfel încât eventualul surplus să vină pe un deficit de kilograme, iar la final, urmele Sărbătorilor să nu fie vizibile pe talie, șolduri, coapse...