Ce rol a jucat Cornel Patrichi în barul preferat al lui Nicu Ceaușescu
Printre prietenii, foștii colegi de la teatru și din televiziune care și-au prezentat condoleanțele miercuri, 6 aprilie, în foaierul Teatrului de Revistă ”Constantin Tănase” s-a aflat și omul de afaceri Viorel Păunescu, cel care a colaborat mulți ani cu Cornel Patrichi în epoca de aur a barurilor-cabaret din București și de pe Litoral. Cornel Patrichi a murit marți, 5 aprilie, după o grea suferință.
”L-am cunoscut pe Patrichi când avea 23 de ani, abia terminase școala de coregrafie. Cornel era un coregraf foarte bun. În anii ‘70 am colaborat cu el la barul Acapulco din Eforie Nord. Pe atunci barurile erau un fel de cabaret-teatru, cu multe balerine, unde se servea și masa”, a rememorat Viorel Păunescu pentru Click! Îndurerat de pierderea unui om pe care l-a apreciat atât de mult, Păunescu a găsit puterea de a-și aminti lucrurile frumoase pe care le-au realizat împreună.
”Coregrafiile erau făcute de acest băiat pretențios. Era foarte exigent cu balerinele. Când era tânăr mai iubea și el câte una, dar lucrul ăsta nu se vedea a doua zi, la repetiții. În spectacol erau și cântăreții care câștigaseră la Festivalul de la Mamaia, Gil Dobrică, Corina Chiriac. Aveam 150 de locuri și veneau 800-900 de oameni. Era o explozie de lumini, culoare, costumele erau făcute de Doina Levintza”, a adăugat omul de afaceri.
Cunoscut generațiilor tinere mai ales din postura de jurat la show-ul de succes ”Dansez pentru tine”, Cornel Patrichi a fost foarte apreciat pentru coregrafiile pe care le realiza pentru cluburile cu mare priză din Capitală și de pe litoralul Mării Negre.
”Am colaborat cu Patrichi pentru toate cabaretele, inclusiv la barul București, fostul Atlantic. În 1976, Ceaușescu a trecut la un moment dat prin fața barului București, pe locul fostului teatru Cărăbuș, și a întrebat ce se întâmplă acolo, ce spectacol e la Cărăbuș. Atunci a dispus să se facă barul București, cel mai mare din Capitală, unde să vină cei mai buni prieteni ai lui. Îl aprecia pe Patrichi, străinii veneau mereu aici să-i vadă coregrafiile. Inaugurarea s-a făcut atunci cu Stela Popescu și Ștefan Bănică. Eu am fost șef de complex”, și-a amintit Păunescu.
Barul București a devenit un reper pentru nomenclatura comunistă și preferatul mezinului familiei Ceaușescu, Nicușor, care s-a îndrăgostit aici de una dintre artistele vremii, Janina Matei. De altfel, această pasiune pare să fi condus la închiderea clubului, după cum a povestit într-un alt interviu Viorel Păunescu. Elena Ceaușescu, care nu vedea deloc cu ochi buni această poveste de dragoste, a dispus o serie de controale care să îngroape clubul. Pe locul lui s-a deschis o casă de modă.
Viorel Păunescu și-a mutat activitatea la Mamaia, unde a deschis barul Melody, unde intrau 800 de persoane. Coregrafiile erau făcute de tot de Cornel Patrichi. ”Monica Anghel s-a lansat acolo, Luminița Anghel… Rolul lui Cornel a fost desăvârșit”, a încheiat Păunescu.