Ce spune Mihai Mălaimare despre retragere și ultimele spectacole anunțate

#Exclusiv Click!
Ultima actualizare:

Actorul şi regizorul Mihai Mălaimare a anunţat că îşi ia rămas bun de la Teatrul Masca, după 33 de ani de la înfiinţarea sa, chiar în weekendul în care împlineşte frumoasa vârstă de 73 de ani. Va susţine spectacolul „Actorul”, astăzi şi mâine seară, în aer liber, pe Calea Victoriei din Bucureşti. Anunţul său a îngrijorat mulţi iubitori ai artei dramatice, dar artistul a explicat, în exclusivitate pentru Click!, că este vorba doar despre retragerea de la Teatrul Masca. Şi a motivat de ce a luat această decizie.

Actorul Mihai Mălaimare s-a născut la 27 august 1948, în Botoșani / foto: arhiva personală
Actorul Mihai Mălaimare s-a născut la 27 august 1948, în Botoșani / foto: arhiva personală

Sâmbătă (26 august) și duminică (27 august), de la orele 19.00, Mihai Mălaimare va susţine ultimele sale spectacole de la Teatrul Masca – teatru pe care l-a înfiinţat în 1990, împreună cu Anca Florea.

Spectacolele sunt incluse în programul proiectului Străzi deschise – Promenadă urbană 2023 şi vor avea loc în zona Muzeului Naţional de Istorie, de pe Calea Victoriei, cu acces gratuit.

Aşa cum susţine artistul, a decis ca ultimele spectacole să aibă loc în aer liber, pentru că asta îi aminteşte de primele reprezentaţii ale teatrului fondat. „Eu... după ce s-a tot scris că-i interpretez pe alţii, m-am decis să mă interpretez pe mine însumi. «Actorul» meu se întoarce pentru ultima dată, pentru că îmi era dor de scenă, aşa cum o ştiam eu, aşa cum am învăţat eu să o iubesc”.

Spectacolul „Actorul” este realizat pe un text de Mircea Dinescu şi „reprezintă declaraţia de dragoste a actorului pentru teatru, cu gustul dulce şi amar al scenei”.

Mihai Mălaimare: „Mă întorc la Naţionalul meu...”

Artistul îndrăgeşte reprezentaţiile în spaţii  neconvenţionale / foto: arhiva personală
Artistul îndrăgeşte reprezentaţiile în spaţii neconvenţionale / foto: arhiva personală

Cu această ocazie, Mihai Mălaimare sărbătoreşte pe scenă nu doar împlinirea vârstei de 73 de ani, ci şi celebrarea a 50 de ani de teatru şi 33 de ani de Teatrul Masca.

Aceste spectacole reprezintă o ultimă apariţie pe scenă a lui Mihai Mălaimare, în calitate de actor al Teatrului Masca. După 33 de ani, cei doi oameni care au înfiinţat în 1990 Teatrul Masca – Mihai Mălaimare şi Anca Florea – se retrag din instituţia căreia i-au trasat discursul estetic şi traseul artistic în toţi aceşti ani.

„De-a lungul timpului, Masca s-a impus nu numai ca un altfel de teatru care a oferit bucureştenilor singura stagiune neîntreruptă de spectacole gratuite outdoor (1990-2023), dar şi prin dăruirea şi talentul puse în slujba artei dramatice, impunându-se atât în ţară, cât şi în străinătate drept un veritabil ambasador al culturii româneşti.

Teatrul Masca a fost decorat cu Ordinul ,Meritul Cultural, Categoria D (Arta Spectacolului) în grad de Cavaler (în 2010) şi Ofiţer (în 2015)”, se arată în comunicatul transmis de instituţia culturală.

Mihai Mălaimare a povestit, în exclusivitate pentru Click!, ce este cu aceste spectacole de adio din acest weekend. „Mă retrag doar de la Masca, mi-am ispăşit condamnarea pentru orgoliul de a crede că pot construi o echipă şi că pot schimba teatrul românesc.

Mă întorc la meseria mea de actor, la meseria mea de regizor, la meseria mea de profesor. Poate nu este foarte târziu ca să arăt ce ştiu şi ce pot cui va dori să afle aceste lucruri. Într-un fel oarecum metaforic, mă întorc la Naţionalul meu de unde, de fapt, nu am plecat niciodată.

Dacă Dumnezeu îmi va îngădui mă voi distra încercând să fiu, nu cel mai bun actor, director, profesor sau director de teatru, ci, pur şi simplu un om cu oarece talent ludic mergând prin lume şi mirându-se cât poate de toate minunile ei”, a declarat artistul, pentru Click! 

Mihai Mălaimare a absolvit Actoria în 1973, la București, dar a studiat și la Paris

Spectacolul său de adio de la Teatrul Masca se numeşte „Actorul” / foto: arhiva personală
Spectacolul său de adio de la Teatrul Masca se numeşte „Actorul” / foto: arhiva personală

Imediat după repetiţiile finale pentru reprezentaţiile din acest weekend, artistul a mai spus şi ce sentimente îl încearcă în faţa acestui eveniment important din viaţa artistică: „Emoţiile mele sunt de domeniul subtilului, sunt imposibil de descris. Probabil o să mi se pară Calea Victoriei albastră, clădirea CEC-ului roşie şi cea a Muzeului de Istorie galbenă”.

Mihai Mălaimare, într-o scrisoare deschisă: „Un capitol major din viața mea se încheie. Vom părăsi Masca pentru viața noastră”

banner mihai mălaimare2  png

Sâmbătă și duminică joc ultimele mele spectacole ca actor al Teatrului Masca în cadrul evenimentului Străzi deschise, al Primăriei Capitalei și ARCUB, la ora 19,00, pe Calea Victoriei între Muzeul de Istorie și CEC. Voi juca ACTORUL, în stradă, acolo unde, vreme de 33 de ani, am căutat și găsit răspunsul la întrebarea fundamentală legată de rostul actorului în societate. Vă aștept cu drag.

Un capitol major din viața mea se încheie. Eu și Anca Dana Florea, cei care am determinat înființarea Teatrului Masca și l-am condus împreună vreme de 33 de ani, am hotărât să ne retragem. Misiunea noastră s-a încheiat.

Mulțumim celor care au fost alături de noi, deoarece căldura gândurilor lor ne-a ajutat să rezistăm, mulțumim și nenumăraților dușmani deoarece s-au constituit în certitudinea că izbânzile au fost mai numeroase decât eșecurile.

Încă nu a venit clipa concluziilor, așa că încerc să mă bucur cât pot de mult de aceste ultime două spectacole și trag nădejdea să fiți prezenți în număr cât mai mare. Vom spune amândoi Adio, MASCA, și vom deschide o nouă ușă în viața noastră.

Sunt lucruri pe care trebuie neapărat să ni le recuperăm, sunt lucruri pe care trebuie să le explorăm. Eu am părăsit Teatrul Național pentru Masca, Anca a părăsit cariera pedagogică și regizorală pentru Masca, acum vom părăsi Masca pentru viața noastră. De fapt, este un simplu fapt divers, doar că noi avem curajul să-l trăim!

Click! spune

Mihai Mălaimare s-a născut la 27 august 1950, în Botoșani. În 1973 a absolvit Actoria la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, în 1984 a obținut și diploma de Regie, iar în 1995 pe cea de Doctor în Teatru.

A beneficiat și de o bursă de studii la școala de teatru Jacques LECOQ din Paris. A fost angajat al Teatrului Naţional din Bucureşti din 1973 până în 1990, apoi a fondat Teatrul Masca, împreună cu soția sa.

Este căsătorit cu regizoarea Anca Florea şi are patru copii: Mihai, Ion Alexandru, Ştefan şi Catinca.

Copiii i-au moștenit pasiunea pentru artă. Juniorul e la Hollywood

Mihai Mălaimare jr  colaborează cu regizori  celebri, precum Coppola / foto: arhiva personală
Mihai Mălaimare jr colaborează cu regizori celebri, precum Coppola / foto: arhiva personală

Mihai Mălaimare are patru copii şi toţi îi moştenesc pasiunea pentru artă, iar trei dintre ei sunt la rândul lor artiști. Dar nu sunt actori și spune că asta îl bucură, căci s-a rugat la Dumnezeu ca aceștia să nu îmbrățișeze aceeași meserie.

Fiul cel mare, Mihai Malaimare Jr. (48 de ani), a studiat la Facultatea de Film din cadrul Universității Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti, dar nu actorie. Apoi s-a stabilit la Hollywood, în Los Angeles, unde lucrează în cinematografie ca director de imagine (DOP).

Mihai Mălaimare jr. a debutat internațional cu filmul lui Francis Ford Coppola, „Tinerețe fără tinerețe”, din 2008, care i-a adus și o nominalizare foarte importantă, la cea de-a 24-a ediție a premiilor Independent Spirit. În 2013 a fost numit de National Society of Film Critics Cel mai bun director de imagine pentru filmul „The Master”, regizat de un alt cineast celebru, Paul Thomas Anderson.

Dintre filmele recente la care a lucrat Mihai Mălaimare jr. amintim „Jojo Rabbit” (2019) și „Așa se întoarce roata” (2021).

Și ceilalți copii sunt foarte realizați din punct de vedere profesional. „Sunt un tată fericit”, a mărturisit artistul într-un interviu acordat recent pentru podcastul Muzeului Național al Literaturii Române. Fiica sa, Catinca (26 de ani), este absolventă de Belle Arte la Londra, Alexandru Ion, zis Nică, (34 de ani) este violonist, iar Ștefan (30 de ani) este traducător de engleză. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
image png
Banner Silviu Biris
Banner Cornelia Catanga
Banner Răzvan Popescu
image png
image jpeg
mircea diaconu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net