Cine a fost Fărâmiță Lambru, țiganul acordeonist al Mariei Tănase. Care era, de fapt, numele lui adevărat

Fărâmiță Lambru, celebrul lăutar român, a rămas în istorie drept acordeonistul inconfundabil al Mariei Tănase, aducându-și contribuția la gloria uneia dintre cele mai mari interprete ale muzicii tradiționale românești. Născut pe 15 septembrie 1927 într-o familie de lăutari țigani din București, Fărâmiță Lambru a devenit un nume cunoscut în lumea muzicii încă de la o vârstă fragedă.

Fărâmiță Lambru. Foto: arhiva.
Fărâmiță Lambru. Foto: arhiva.

Când și-a început cariera muzicală 

Fărâmiţă nu a fost numele de scenă, ci chiar numele de familie al lăutarului, scriu cei de la Adevărul. 
Cu un talent deosebit la acordeon, Lambru și-a început cariera muzicală în 1949, când a debutat într-o formație militară în timp ce își satisfacea stagiul militar. La vârsta de 24 de ani, destinul i-a adus în cale pe Maria Tănase și Teatrul de Estradă din București, moment ce avea să îi schimbe viața pentru totdeauna. Maria Tănase, impresionată de talentul său, l-a "adoptat" imediat, deschizându-i ușa către o carieră strălucitoare.

Partener de scenă cu Maria Tănase timp de un deceniu

Fărâmiță Lambru, cu acordeonul său Hohner de 48 de basi, a devenit partenerul de scenă al Mariei Tănase timp de peste un deceniu. Cei doi au făcut furori atât în țară, cât și în străinătate, având spectacole apreciate în Franța, Italia, și Germania. În paralel cu colaborarea lor, Fărâmiță a cântat și în cele mai cunoscute cârciumi bucureștene, devenind un adevărat simbol al muzicii tradiționale românești.

Fărâmiță a înregistrat primele sale materiale la casa de discuri Electrocord

În 1962, Fărâmiță Lambru a înregistrat primele sale materiale la casa de discuri Electrecord, continuându-și cariera de solist și dirijor al orchestrei populare la Teatrul "Constantin Tănase". După moartea prematură a Mariei Tănase în 1963, Lambru și-a continuat ascensiunea în lumea muzicii populare românești, devenind un virtuoz apreciat al acordeonului.

Răpus de diabet, țigări și tuberculoză, Fărâmiță Lambru s-a stins din viață la vârsta de doar 47 de ani, în 1974. Cu toate că boala l-a măcinat, lăsându-l cu o sănătate șubredă, moștenirea sa muzicală rămâne vie și este încă ascultată și apreciată în prezent. Fărâmiță Lambru a fost omagiat prin recunoașterea sa cu Medalia Ordinul Meritul Cultural, clasa a V-a, în 1968, și rămâne un simbol al muzicii populare românești, cu o carieră și o viață dedicate artei și tradiției.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
banner claudia patrascanu png
cub gabi badalau claudia patrascanu png
scena teatru jpg
brooks nader sports illustrated profimedia jpg
jennifer lopez ben affleck profimedia jpg
ela craciun 3 jpg
Ramona Badescu jpg
Jennifer Lopez si Ben Affleck  jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net