Cine e Eva Pavel, "îngerul păzitor" al lui Cătălin Botezatu. E și acum cu el în spital: "L-am însoțit peste tot"
Cătălin Botezatu (54 de ani) a ajuns din nou pe mâinile medicilor într-un spital din Turcia și nu e prima oară când se tratează peste hotare, ținând cont că are probleme cu inima și a trecut și printr-un cancer la colon. Puțini știu însă că designerul, și totodată juratul de la "Bravo, ai stil", este însoțit și acum de "îngerul lui păzitor", femeia din umbră care l-a ajutat de fiecare dată. Click! a stat de vorbă cu Zâna Bună a lui Cătălin Botezatu.
- Click!: În ultima vreme am citit mai multe despre Eva Pavel și Cătălin Botezatu. Care este legătură ta cu el?
Eva Pavel: L-am cunoscut pe Cătălin într-o perioadă de cumpănă a vieții lui, în urmă cu foarte mulți ani, când a avut probleme cu inima și a fost nevoie de implantarea stenturilor. Am fost alături de el la fiecare intervenție medicală pe care a suferit-o de-a lungul anilor. L-am însoțit peste tot – minut de minut – în sala de operație, la terapie intensive, la recuperare. Ne-au legat suferința și clipele grele pentru el, iar de aici s-a născut o prietenie frumoasă, deși noi ne-am petrecut mai mult timp împreună în spitalele din străinătate decât acasă, în România. El necesită monitorizare medicală regulată și merge periodic la control, iar eu îl însoțesc de fiecare dată – îi cunosc tot istoricul medical, știu schema de tratament pe care o urmează zilnic.
- E;ti consilier medical. Povestește-ne ce înseamnă asta și care e legătura ta cu spitalele din străinătate?
Un pacient cu un diagnostic grav este deja bulversat, atât el, cât și familia lui. Iar în acele momente, un consilier medical este de mare ajutor în organizarea întregului proces. Disperarea și frica de necunoscut, plus grija pentru starea de sănătate, toate aduc o încărcătură emoțională puternică și atunci intervine munca unui consilier – care știe toate etapele pe care trebuie să le parcurgă pacientul, îi oferă sprijin în identificarea celui mai bun centru medical pentru diagnosticul lui, dar și pentru organizarea plecării în străinătate. Ce trebuie să știe lumea e că apelând la un consilier medical, pacientul are o serie de beneficii pe care nu le poate obține singur și într-un timp scurt – programări la cei mai buni medici străini, organizarea gratuită a întregului proces, începând de la organizarea documentele, opinie medicală până la schema de investigații. Fiecare pacient primește CV-ul medicului care-l așteaptă în străinătate, are planificat transferul de la aeroport, cazarea la cel mai apropiat hotel etc. Scopul este de a-i ajuta să nu aibă grija programărilor și să se focuseze stric pe problema medicală.
- Ce îi sfătuiești pe cei care au probleme de sănătate și le este teamă să meargă în spitalele din România?
Toți avem această frică de medici. Că sunt din România, că sunt din străinătate, nu contează. Majoritatea avem această teama de medici, de spital, chiar și atunci când mergem să facem niște teste simple anuale. Îi sfătuiesc pe oameni să meargă acolo unde se simt ei în siguranță.
- Își permit românii să meargă să se trateze în străinătate?
Din experiența ultimilor ani, am constatat că oamenii își permit să meargă la un spital din străinătate și, din spusele lor, costurile de acolo echivalează cu cele practicate de spitalele private din România.
- Dincolo de ceea ce faci, cum ești tu în realitate?
Mă consider un om puternic. În viața mea intră oameni cu povești foarte grele de viață, cu probleme de sănătate grave, iar ca să faci față unor astfel de situații trebuie să fii un om puternic și rational. Fiecare pas trebuie calculat cu atenție maximă. Fiecare om bolnav are o poveste de viață, iar eu am forța de a-i asculta și de a-i însoți pe parcursul vindecării lor. Nu e ușor să rămâi lângă un om aflat în suferință, dar eu sunt acolo. Mereu. Sunt o persoană dedicată muncii ei, responsabilă și foarte grijulie cu oamenii din jur. Această sarcină pe care o am îmi caracterizează și influențează foarte mult stilul de viață.
- Tu cât de des mergi la doctor?
Îmi fac cu seriozitate testele anuale de sânge și cred că mai multă lume ar trebui să-și facă acest obicei sănătos, pentru că prevenția e cheia.
- Ce pasiuni ai, unde îți place să călătorești?
Îmi place să călătoresc, vizitez foarte multe țări și mă bucur de cultura fiecăreia în parte. Iubesc dansul și muzica – sunt o elibarare pentru mine, o evadare prin care-mi încarc bateriile.
Citește și:
Cătălin Botezatu a ajuns din nou pe mâna medicilor din Turcia. Cum se simte designerul