Cine este actrița care în film era „amanta” lui Amza Pellea, iar în realitate, iubita lui Ion Dichiseanu

Ultima actualizare:

Rossana din „Mihai Viteazul“, în regia lui Sergiu Nicolaescu, este probabil cel mai cunoscut rol în rândul publicului, datorită succesului de care s-a bucurat filmul. Frumoasa actrița, Irina Gărdescu, era în film amanta domnitorului Mihai Viteazul, interpretat magistral de Amza Pellea. În viața reală, actrița cu aer adolescentin cucerise complet inima lui Ion Dichiseanu. Viața a dus-o pe Irina Gărdescu peste ocean și s-a dedicat unui alt domeniu. Toată viața și-a păstrat acel aer gingaş şi alura adolescentină care a cucerit generaţiile anilor '60 - '70.

A renunțat la liceu ca să devină actriță

Actrița Irina Gărdescu în filmul „Mihai Viteazul”. Sursă foto: Adevărul
Actrița Irina Gărdescu în filmul „Mihai Viteazul”. Sursă foto: Adevărul

Irina Gărdesci s-a născut pe 26 februarie 1947, în București și a fost fiica unui mare actor, Nicolae Gărdescu, cunoscut generațiior mai vârstnice de români, prin rolul Baronului de Münchhausen dintr-un popular serial pentru copii al anilor '60.

Când avea 17 ani a fost remarcată de Francisc Munteanu căruia i-au plăcut dezinvoltura și naturalețea ei.

I-a oferit rolul principal în pelicula „La patru pași de infinit” (1964)

„Totul a început într-o seară, când eram împreună cu un grup de prieteni, printre care şi fiul dramaturgului Aurel Baranga, şi a venit Francisc Munteanu, care m-a văzut, m-a remarcat şi m-a întrebat dacă nu vreau să joc într-un film de-ale lui. Am fost, am dat probă şi aşa am ajuns în „La patru paşi de infinit”.

Dar când a aflat Francisc că sunt fata lui Gărdescu mi-a zis „Vai, dacă ştiam, nu te luam, mi-e aşa de antipatic!”. Fireşte, în glumă... Dar era foarte surprins, nu se aştepta”, a spus actrița pentru Adevărul într-unul din rarele ei interviuri.

Au urmat și alte filme, iar Irina Gărdescu ajunsese deja o actriță consacrată și a renunțat să mai urmeze Facultatea de Teatru și Film.

Apoi a venit rolul vieții ei. Sergiu Nicolaescu a distribuit-o în rolul Rossanei, amanta lui Mihai Viteazul din filmul cu același nume, difuzat și în ziua de azi.

„Numai când mă gândesc cum a decurs prima mea întâlnire cu echipa filmului „Mihai Viteazul“ mă cutremur din nou! În afară de Titus Popovici, scenaristul, şi Sergiu Nicolaescu, erau acolo tot felul de specialişti în scene de luptă, de mase, directori de film, directori de producţie, operatori, scenografi, ingineri de sunet...Dar era şi trupa de actori: Olga Tudorache, Amza Pellea, Florin Piersic, Ilarion Ciobanu, Septimiu Sever şi câţi alţii! Toată crema teatrului românesc! Una dintre surprizele plăcute a fost şi întâlnirea cu Hortensia Georgescu, pictoriţa de costume. Pentru mine a fost Edith Head a Buftei. De un bun gust şi un rafinament desăvârşit, a contribuit în mod cert la marele succes al filmului. Pentru personajul meu elegant şi aristocratic de contesă italiană erau necesare costumele ei glamouroase. Mărturisesc că au fost un real suport pentru rolul meu”, povestea actrița în 2019 pentru Adevărul.

Marele Amza Pellea și Irina Gărdescu în filmul „Mihai Viteazul”. Sursă foto: Adevărul
Marele Amza Pellea și Irina Gărdescu în filmul „Mihai Viteazul”. Sursă foto: Adevărul

Decizia care i-a schimbat viața definitiv

I se deschidea în față o carieră strălucită în cinematografie, dar Irina Gărdescu a luat o altă decizie. La 28 de ani, a părăsit România cu destinația America, unde era deja stabilită mama ei, între timp divorțată.

„Familia mea era deja separată, părinţii divorţaseră, iar mama se stabilise în Statele Unite. Am ales să plecăm la ea, eu şi sora mea. Tata a rămas aici, în România. Dar mi-a fost greu să plec din ţară. Filmam cu Gheorghe Vitanidis la „Muşchetarul român“ când am aflat că o să plec”, a rememorat Ioana Gărdescu acel moment.

Și-a dus până la capăt rolul din ceea ce avea să fie al 12-lea și ultimul său film.

În America a intrat în lumea modei după ce a urmat cursurile unei prestigioase școli de modă.

Iubita lui Ion Dichiseanu

Irina Gărdescu a trăit de la 28 de ani în America. Sursa foto: Adevărul
Irina Gărdescu a trăit de la 28 de ani în America. Sursa foto: Adevărul

Actorul Ion Dichiseanu despre care se știe că s-a iubit chiar și cu Sophia Loren a declarat la un moment dat că Irina Gărdescu a fost una din marile lui iubiri.

„Am fost împreună un an și jumătate. Aveam 26-27 de ani… Eram la o şedinţă foto. A fost ceva foarte spontan, aşa cum se întâmplă când e chimie...

Am fost încântată, flatată. Eu ştiam cine este, îi ştiam numele, dar şi el auzise de mine, pentru că era prieten cu tatăl meu. Şi dacă nu mă înşel amândoi jucau la Teatrul Armatei, care acum se numeşte Nottara.”

După ce a plecat în America, Irina Gărdescu s-a căsătorit cu un francez. Au fost împreună 25 de ani până la moartea lui

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
image png
mihai bendeac jpg
monica anghel jpg
banner anamaria prodan laurentiu reghecampf png
image png
pepe 1 jpg
banner casa stela popescu png
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net