Cotabiță își pune viața în pericol de Revelion! Ce vrea să facă
Gabriel Cotabiță (60 de ani) pare a fi din ce în ce mai sigur pe puterile lui. Artistul nu are deloc stare și riscă consecințe grave în cazul în care nu va asculta de sfatul medicilor. Unii spun că este curajos, dar specialiștii susțin că se joacă cu focul.
A scăpat cu viață după ce un stop cardio-respirator l-a lăsat în stare de inconștiență pentru trei săptămâni. Cu toate acestea, recuperarea este una anevoioasă și chiar dacă au trecut mai bine de 8 luni de când s-a trezit din comă, Gabriel Cotabiță nu și-a revenit complet.
Cu toate acestea, are planuri mari pentru noaptea dintre ani. Artistul vrea cu orice preț să concerteze de Revelion pentru fanii lui. Ceea ce este și mai îngrijorător este faptul că spectacolul urmează să aibă loc în aer liber, fiind organizat în Piața Mare din Sibiu. Doctorul Tudor Ciuhodaru avertizează că Gabriel Cotabiță se pune într-un pericol uriaș expunându-se la temperaturi foarte scăzute.
Riscul de infarc poate crește cu până la 20%
„Susținerea unui astfel de concert nu e lipsită de probleme. Frig, pacient nedormit cu probleme cardiace prealabile, oboseală, stresul inerent unor astfel de evenimente sunt doar câțiva factori de risc ce pot influența negativ starea de sănătate”, a explicat medicul Ciuhodaru, pentru ziarulring.ro.
Acesta a mai declarat că riscul ca artistul să facă un infarct crește pe măsură ce temperatura scade: „La fiecare scădere cu un grad Celsius a temperaturii exterioare, riscul de infarct miocardic crește cu două procente. Se pot adăuga umezeala și vântul, așa că temperatura percepută de organism va fi mult mai redusă decât cea indicată de termometru. Pentru un organism fragilizat, incomplet refăcut, efectele pot fi dramatice. Depinde, așadar, de cât de frig va fi în noaptea de Revelion la Sibiu, cunoscut drept un oraș cu temperaturi mici. Dacă vor fi -10 grade Celsius, riscul de infarct crește cu 20%”.
«Stresul poate avea consecințe tragice»
Bucuria de a fi pe scenă, emoțiile de a fi aplaudat și apreciat de fani, toate acestea pot avea urmări grave pentru artist. Doctorul explică faptul că și stresul pozitiv îi poate fi fatal. „Să fie din nou printre fani va fi ceva extraordinar pentru Gabriel Cotabiță. Însă și stresul pozitiv poate avea consecințe tragice. (...)În funcție de temperatura exterioară și de severitatea lezionară a coronarelor, riscul major este de infarct miocardic acut”, a mai explicat specialistul.
Cum se poate proteja de pericol
În ciuda acestui fapt, Gabriel Cotabiță nu ține cont de riscurile la care se expune, în favoarea plăcerii de a mai cânta pe scenă. Medicul îl sfătuiește să se abțină de la șampanie și să se îmbrace corespunzător pentru a fi cât mai protejat: „Măsurile de limitare a riscurilor țin de protecția termică, similară oricărui pacient cu afecțiuni cardiovasculare, prin asigurarea de îmbrăcăminte groasă care să protejeze fața și mâinile pentru a evita pierderile de căldură, încălțăminte lejeră care să nu împiedice circulația la nivelul membrelor, consumul de lichide calde, evitarea expunerii prelungite la frig și alternarea cu repausul în spații încălzite, la care se adaugă respectarea strictă a medicației și evitarea consumului de alcool. Falsa senzație de încălzire inițială dată de alcool este asociată cu pierderi importante de căldură (...) și a riscului crescut de instalare a hipotermiei”.