Cum se numeau în buletin Jean Constantin și Jorj Voicu
Jean Constantin, Octavian Cotescu, Jorj Voicu, actori din Generația de Aur, sunt nume mari ale teatrului și cinematografiei românești. Știați ce nume aveau, de fapt, în buletin?
Jean Constantin, Octavian Cotescu și Jorj Voicu vor rămâne în istoria teatrului și cinematografiei românești pentru totdeauna. Dar, aceste nume sunt de scenă pentru că în buletin scria altceva.
Jean Constantin, în acte, anul nașterii era greșit
Jean Constantin a fost unul dintre cei mai mari actori de comedie din țara noastră. A jucat în peste 80 de filme și nu a lipsit de la nici un Revelion. Ne-a părăsit la data de 26 mai 2010, la 82 de ani. Cei care l-au văzut, nici nu și-ar fi închipuit vreun Revelion fără Jean Constantin. A făcut roluri uriașe în seria ”Brigada Diverse” și în ”Nea Mărin miliardar”.
Totuși, a avut mult de muncă până a intrat în această lume. A fost hamal și muncitor într-o fabrică din Constanța și abia la sfârșitul anului 1957 a fost primit în nou-înființata secție de estradă în Teatrul de Stat ”Fantasio” din Constanța. Debutase de ceva timp la Casa de Cultură, dar de la ”Fantasio” a fost remarcat de marii regizori ai vremii.
Jean Constantin a rămas numele ”de scenă”, deși Jean este numele de familie și nu prenumele. Marele actor a povestit de mai multe ori că provine dintr-o familie multietnică, cu șapte copii. ”Mama mea era grecoaică venită cu părinţii de la Salonic prin aproximativ 1880 şi se numea Caliopi Stavreg Zaharia”, a povestit Jean Constantin. ”Tatăl meu era român, Dumitru Jean, şi era conductor arhitect”, spune actorul. În plus, data din acte era greșită. Scria că s-a născut la 21 august 1928, dar corect era 1929. Actorul era încântat că a fost ”întinerit” cu un an.
Însă tenul său măsliniu a fost pus pe seama altei etnii. S-a vehiculat mult timp ideea că ar fi ţigan de origine, dar actorul nu a infirmat niciodată aceste zvonuri, ci a făcut haz de ele. ”Eu mi-am jucat foarte bine rolurile de ţigan şi am convins etnia şi nu numai, că sunt de al lor”, spunea Jean Constantin. De altfel, reprezentanţii ţiganilor din Constanţa au declarat că Jean Constantin nu era membru al acestei etnii şi că acesta era cunoscut în oraş ca grec, dar nimeni nu i-a crezut.
Care era numele din acte al lui Jorj Voicu
Jorj Voicu a fost un artist complex. Unele roluri i-au oferit satisfacția de a-și etala talentul interpretativ. Era și grațios pentru că studiase pantomima la Paris. Avea un chip cu totul aparte, imposibil de uitat, prin grimasele fermecătoare, de ochii rotunzi și apropiați, din mișcările cărora reușea să creeze părți bune dintr-un personaj. Părea că interpreta mereu eroi „nevinovați”, înzestrați cu naivitate. Într-un munte de om stătea un munte de căldură și sensibilitate.
Puțini știu însă istoria numelui său. În vara lui ’38, la 12 iulie, în familia Jorj se năștea Voicu, al doilea fiu, cel care avea să devină un actor fără seamăn și pe care mama Eugenia avea să-l alinte la toate vârstele ”Voicuțu”. Așadar, în acte, numele de familie este Jorj, iar prenumele este Voicu. Un caz similar cu cel al lui Jean Constantin, al cărui nume de familie era Jean, și nu Constantin, cum au crezut mulți români. A avut o carieră lungă, de 40 de ani. Printre spectacolele în care a fost distribuit sunt de notorietate : "O scrisoare pierdută", "Visul unei nopţi de vară", "Poveste de iarnă", "Școala nevestelor", "Noaptea la Drumul Mare", "Un nasture sau absolutul". Pe marele ecran, a debutat în 1966, cu filmul "Zodia Fecioarei", apoi a jucat în multe filme. Din păcate pentru el a primit de multe ori roluri secundare. La Teatrul Radiofonic a jucat iarăși foarte mult, datorită vocii sale inconfundabile. Jorj Voicu a murit în data de 12 ianuarie 1991, în Bucureşti, la vârsta de 52 de ani.
Cum se numea în buletin Octavian Cotescu
Actorul s-a născut în nordul Moldovei, la Dorohoi. Tatăl, Ilie Coteț, era maistru ceferist, iar mama, Anastasia, era casnică.
În timpul liceului, pasiunea pentru teatru nu-i mai dă pace. A hotărât să se înscrie la Conservatorul de Artă Dramatică, pe care îl termină în 1950.
A fost repartizat la Teatrul Municipal din București. Este primit de directoarea Lucia Sturdza Bulandra care avea să îi descopere uriașul talent. Regizorul Moni Ghelerter l-a sfătuit să-și schimbe numele din Coteț, în Cotescu. Doamna Bulandra propusese Coteanu, dar sugestia maestrului Moni a fost mai convingătoare. Până la moartea sa prematură, la doar 54 de ani, Octavian Cotescu a jucat în peste 50 de filme. A avut roluri memorabile, iar vocea sa a fost prezentă în ”Păcală”, ”Toamna bobocilor” (1975) și ”Iarna bobocilor” (1977) (povestitorul). Unul dintre cele mai îndrăgite roluri a fost ”Costel”, din serialul TV ”Iubirea e lucru mare”, în care a jucat alături de Coca Andronescu.