Dan Negru a dezvăluit una din comorile României: „Am zis să vi-o arăt aşa pe linişte, când nu e nimeni aici”

Ultima actualizare:

Se ştie că Dan Negru iubeşte să călătorească, iar de fiecare dată când are ocazia împărtăşeşte cu fanii săi imagini din locurile superbe pe care le vizitează. Îndrăgitul prezentator a ales să îşi petreacă weekendul într-o vizită la faimoasa Cetate Neamţ. Vedeta de la Kanal D a filmat minunatul loc și le-a transmis românilor un mesaj superb.

Dan Negru a dezvăluit una din comorile României. Foto: captură/Instagram
Dan Negru a dezvăluit una din comorile României. Foto: captură/Instagram

Într-o postare pe Instagram Dan Negru a prezentat frumuseţea cetăţii şi chiar a povestit una dintre legendele ei, transmisă prin celebra poezie a lui Dimitrie Bolintinenau Muma lui Ştefan cel Mare”.

„Aceasta este una dintre cele mai frumoase cetăţi din România, Cetatea Neamţului, şi am zis să vi-o arăt aşa pe linişte, când nu e nimeni aici. Este cunoscută din poezia lui Bolintideanu Muma lui Ştefan cel Mare. O ştiu toţi copiii: <<Pe o stâncă neagră, într-un vechi castel,/ Unde cură-n poale un râu mititel.>> Este linişte pe aici acum. Legenda lui Bolintineanu, poezia lui spune că Ştefan ar fi venit aici, după o bătălie în care a fost înfrânt.

În cetate l-ar fi aşteptat mama lui care l-a îndemnat să se întoarcă în bătălie: << Du-te la oştire! Pentru ţara mori!/ Şi-ţi va fi mormântul coronat cu flori!>>, asta i-ar fi spus mama lui”, a spus în videoclipul de pe Instagram Dan Negru. 

Cetatea a cunoscut gloria în vremea lui Ştefan cel Mare

Construită în timpul domniei lui Petru Muşat, pe pereţii cetăţii încă de la intrare, vizitatorii fac cunoştinţă cu un mic istoric al său: 

„Cetatea Neamțului a fost construită în timpul lui Petru Mușat (1375-1391), în perioada consolidării statului medieval Moldova. Prima atestare documentară datează din 1395, anul în care regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg, înainte de a fi infrânt de oștile lui Ștefan I Mușat la Hindău, emite un act de cancelarie “Ante Castrum Nempch”.

Cetatea se găseşte la aproximativ 46 km de Piatra Neamţ, falnic înălţându-se aproape de vârful cel mai înalt al Culmii Pleșului, pe stânca Timuş. Poziţionată într-un punct strategic foarte bun, cetatea a făcut parte din sistemul de fortificaţii construit împotriva atacurilor otomane, iar fortificarea ei a fost făcută în timpul domniei lui Ştefan cel Mare, perioadă în care a cunoscut gloria. 

Stefan cel Mare png

Numele de Cetatea Neamțului provine de la hidronimul “Neamț” pe care îl poartă râul de sub poala muntelui și de la care și-au luat numele orașul și mănăstirea din apropiere, ulterior județul și orașul Piatra care abia, după mijlocul secolului al XIX lea, devine Piatra-Neamt.  

Faima cetăţii se datorează mai ales rezistenţei pe care a opus-o în timpul bătăliei cu Mahomed al II-lea. După ce în anul 1476 a învins oştile Moldovei în Bătălia de la ValeaAlbă, sultanul l-a forţat pe domnitorul Ştefan cel Mare, voievodul Moldovei să se refugieze la Cetatea Neamţ, aflată la 27 de km faţă de locul luptei. Potrivit legendei, mama lui Ştefan cel mare a refuzat să îl lase să intre şi l-a îndemnat să fie curajos şi să se îndrepte spre nordul ţării, unde să-şi strângă o nouă oaste.

În timp ce Ştefan cel Mare se afla în nordul țării, Mahomed al II-lea a asediat timp de opt zile Cetatea Neamț, după ce a crezut că domnitorul se ascunde acolo. Otomanii atunci şi-au aşezat tunurile pe dealul din fața cetății, bombardând fortăreaţa. Multe pierderi au avut loc atunci, însă zidurile au rezistat, iar datorită unui prizonier german, care i-a sfătuit pe români să folosească tunurile împotriva otomanilor, cetatea a fost salvată, moment în care Mahomed s-a restras. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Banner Annes
image png
Andreea Mantea Casa iubirii  jpg
marina voica jpeg
banner dan helciug png
  Alina Laufer se simte arestată la domiciliu
image png
Banner Delia vs Mugur Mihăescu
image
actualitate.net
image
actualitate.net