De când a rămas văduv, Ion Lăceanu mănâncă numai de la restaurant
Şi-a pierdut soţia în urmă cu aproape doi ani, însă nici până acum nu s-a obişnuit cu singurătatea. Numără minutele în apartamentul său din Piaţa Alba Iulia, aşteptând venirea serii, când se duce în Centrul Vechi să cânte. Contractul pe care l-a încheiat cu un restaurant de acolo l-a salvat din mai multe puncte de vedere.
„Nu sunt tocmai bine”, ne spune cu un zâmbet trist Ion Lăceanu (81 de ani), pe care l-am întâlnit într-o seară la Taverna Covaci din Bucureşti. Se pregătea pentru concertul care începea la ora 20.00. Localul era aglomerat, iar ospătarii îmbrăcaţi în port tradiţional aduceau la foc continuu platouri cu mâncare. „De când mi-a murit soţia, mă simt singur. Mă salvează muzica. Abia astept să vin aici seara să cânt”, adaugă cel supranumit „Omul Orchestră”. De marţi până duminică este la datorie, cu microfonul în mână, printre mese. Nu oboseşte, nu îi e greu, dimpotrivă. „Sunt liber doar lunea. În rest, cânt în fiecare seară câte 4-5 ore. Când sunt singur, acasă, nu-mi place. Însă aici, cântând, mă concentrez pe muzică şi uit de tot”, mărturiseşte el.
Are salariu fix care îi prinde bine, însă mai e un mare avantaj – de aici îşi ia zilnic mâncare gătită. „Când trăia soţia mea, gătea ea. Se pricepea, făcea nişte preparate bune de te lingeai pe degete, mă răsfăţa... Eu nu ştiu să gătesc şi nici nu-mi place. Îmi mai fac câte un grătar, alături de mâncărurile cu legume pe care le iau de aici, la pachet. Tot ce mănânc într-o zi e de la bucătăria localului”, explică maestrul.
Numai că mare lucru nu mănâncă. Doar o masă pe zi, la prânz. Sare peste micul dejun, pentru că se trezeşte târziu. Prima masă a zilei e undeva pe la ora 15.00, când mănâncă preparate tradiţionale româneşti, de la varză călită cu ciolan, ciuperci umplute, mâncăruri de legume cu friptură de curcan etc. Pe toate şi le ia la pachet de la Taverna Covaci.
„Seara, când ajung acasă, mai iau o gustare uşoară, cum ar fi o cană de lapte cu biscuiţi sau cu un croissant. Sunt atent să nu mă îngraş”, spune Ion Lăceanu, deşi nu l-am văzut niciodată cu vreun kilogram în plus. „Eh, dacă mi-aş da voie să mănânc mult, probabil că m-aş îngrăşa. Sunt perioade în care simt că mi-a crescut burtica şi atunci reduc porţiile, e simplu”, ne mai spune artistul.
S-a făcut timpul să înceapă concertul. Cei patru colegi de trupă şi-au pregătit instrumentele, Ion Lăceanu şi-a dres vocea, publicul a amuţit. Localul s-a umplut de veselie.
Click! spune
Ion Lăceanu este supranumit „Omul Orchestră” pentru că ştie să cânte la cimpoi, fluier, tilincă, ticvă, caval, nai, ocarină, dar le zice şi din solzi de peşte şi din frunză. A fost preferatul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, dar şi al lui Nicolae Ceauşescu. Pe plan personal, a trăit vreme de 47 de ani alături de soţia sa, Anastasia. Are un fiu, pe Robert, care locuieşte în apropiere şi cu care are o relaţie strânsă.
Îi place mult varza călită
Una dintre mâncărurile sale preferate de la restaurant este varza călită. De multe ori a intrat în bucătărie să felicite bucătarii şi chiar să dea o mână de ajutor. Reţeta e simplă şi o poate face oricine. Se toacă varza mărunt, se pune puţină sare peste ea şi se amestecă bine. Între timp, se căleşte ceapa tocată în apă cu ulei, se adaugă varza, boabe de piper, foi de dafin, mărar, cimbru, se mai completează cu apă şi se lasă la fiert. Dacă preferaţi varza cu ciolan, tot acum puneţi şi ciolanul să fiarbă. Când e aproape gata, se adaugă bulion şi se dă la cuptor până mai scade apa şi se rumeneşte uşor.