Drama prin care a trecut Gabriel Cotabiță, o simplă amintire
A văzut moartea cu ochii în luna mai 2015, când a suferit un stop cardio-respirator în timp ce făcea sport la o sală de fitness din Capitală. A stat mai bine de trei săptămâni în comă la spital şi medicii îi dădeau şanse minime de supravieţuire. Însă pe lume se întâmplă şi minuni. Gabriel Cotabiţă s-a trezit, s-a recuperat şi a plecat pe picioarele lui acasă. Foarte slab, ce-i drept. Acum, la un an distanţă, îl vedem schimbat radical.
Artistul era, în ultimii ani, adeptul dietelor şi sportului. Voia să mai dea jos câteva kilograme, să fie suplu pe scenă, în lumina reflectoarelor. A uitat de toate acestea după cumplitul accident pe care l-a suferit în primăvara lui 2015 şi după îndelungata perioadă de recuperare, în spital. În vara anului trecut ajunsese extrem de slăbit; boala, tratamentul şi zecile de vizite la spital l-au făcut de nerecunoscut.
Dar iată că, încet, încet, Cotabiţă şi-a revenit şi kilogramele au început să se adune pe trupul lui. În octombrie 2015 era vizibil întremat, poate cu 5 kg mai mult, pentru ca în primăvara lui 2016 să aibă deja 10 kg în plus. Şi a continuat în acelaşi ritm, a făcut puţină burtică, s-a rotunjit binişor, ajungând acum cu 15 kg mai greu decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Aşa a fost surprins artistul zilele trecute, la o plimbare prin centrul Capitalei. Mergea abătut, obosit, reuşind să treacă neobservat de către trecători.
Nu mai are voie să facă efort
Cauza îngrăşării poate fi tratamentul pe care îl urmează, dar şi lipsa sportului. Medicii i-au interzis cu desăvârşire să mai facă efort mare, în afară de gimnastica medicală asistată. Artistul trebuie să aibă grijă la alimentaţie, să ia toată viaţa tratament şi să poarte un defibrilator automat, care i-a fost implantat de medicii de la spitalul Floreasca pentru a preveni recidiva.
Poartă toată viaţa un defibrilator
Gabriel Cotabiţă a stat peste trei săptămâni în comă şi alte săptămâni le-a petrecut la spital, pentru recuperare logopedică şi motorie. Aici i-a fost montat un defibrilator automat - un dispozitiv electric, implantat sub piele, în zona toracică. Acesta intervine atunci când inima se opreşte. Pacientul aproape că nici nu simte intervenţia defibrilatorului. Practic, aparatul previne moartea subită prin fibrilaţie ventriculară, ne-au explicat medicii.