EXCLUSIV La 80 de ani, Gabi Luncă a făcut show la Cerbul de Aur: "Muzica lăutărească era o ruşine pe timpul meu"

Ultima actualizare:

    Gabi Luncă a renuţat  la muzica lăutărească  în urmă cu 27 de ani,  din motive religioase
Gabi Luncă a renuţat la muzica lăutărească în urmă cu 27 de ani, din motive religioase

De 27 de ani, din motive religioase, Gabi Luncă a renunţat la genul care a făcut-o celebră. Însă ieri seară, „Regina Muzicii Lăutăreşti” a revenit în mod excepţional cu o piesă nouă pe scena „Cerbului de Aur”, în seara dedicată folclorului. Într-un interviu pentru Click!, Gabi Luncă ne-a spus cât de greu a atins succesul.

Click!: Cum a fost copilăria dvs.?

Gabi Luncă: A fost mai tristă. De la trei ani şi jumătate, am rămas fără mamă, iar o fată se descurcă greu fără mamă. Pe mine m-a crescut bunica. Dragostea pentru muzică a început din copilărie. Pe la 12 ani ziceam: „Doamne, ajută-mă să cânt şi eu la radio!”.

Aţi debutat la o vârstă fragedă...

La 18 ani am avut primul disc cu maestrul Ionel Budişteanu. Până pe la 16 ani am ascultat muzică populară oltenească. Muzica lăutărească era o ruşine pe timpul meu şi când începeam să o cânt, unii spectatori ieşeau din sală. Pentru mine era o înfrângere. M-am făcut că nu văd şi am mers înainte. A durat cam opt ani până când publicul a început să „guste” acest gen. Prima piesă compusă de mine, „Pe deasupra casei mele”, era mereu cerută la radio. Sunt mândră de cele 16 discuri ale mele. Publicul petrece şi azi cu melodiile mele. De la lăutari am învăţat să leg un cântec. De acolo s-a iscat dorinţa să-mi compun singură piesele. Când mă apucam să cânt o strofă, îmi venea inspiraţia de parcă îmi şoptea cineva. E un dar de la Dumnezeu. Aşa am scris trei sferturi din repertoriul meu.

Ce mentori aţi avut?

Am copiat-o, ani la rând, pe Maria Lătăreţu care m-a îndrumat. Am întâlnit-o şi pe Ioana Radu care mi-a spus: „Vei ajunge mare!”. Deşi n-am avut un mentor, am copiat tot ce a fost bun de la alţi artişti.

Aţi întâlnit-o şi pe Maria Tănase…

A fost o onoare să o cunosc şi să o ascult pe Maria Tănase în studioul Radio România. Tremuram toată pentru că era o personalitate…

Acordeonistul Ion Onoriu v-a fost partener şi de viaţă, şi de scenă. Cum aţi păstrat echilibrul?

A fost greu. Pe scenă eram Gabi Luncă, iar acasă eram mamă cu putere de la Dumnezeu. Când aveam copiii mici acasă, aduceam femei care să stea cu ei. Îl luam pe băiat, până pe la şapte ani, cu mine în turneu, ca să ştiu că a mâncat, că e bine. Astăzi, sunt mamă la patru copii, 13 nepoţi şi şapte strănepoţi.

L-aţi cunoscut şi pe realizatorul tv Tudor Vornicu…

Domnul Vornicu mi-a fost mentor şi părinte. Eram prieteni de familie, iar la TVR mă simţeam ca acasă. Şi acum mă mai uit la înregistrările Revelioanelor şi, când văd piesele de acum 30-40 de ani, retrăiesc acele clipe.

Ce v-a determinat să reveniţi pe scena „Cerbului de Aur”?

Nu m-am gândit vreodată că la aproape 81 de ani voi cânta la acest eveniment măreţ. Îmi place „Cerbul de Aur” şi le mulţumesc organizatorilor că s-au gândit la mine. Mă bucur că am onoarea să particip şi eu, iar special am scris o melodie cu mesaj şi versuri frumoase.

Ronan Keating s-a speriat de moarte în avionul spre Braşov

Invitatul Serii de Gală a fost starul irlandez Ronan Keating. În timpul recitalului, a spus că a tras o sperietură de moarte când a zburat spre Braşov. „Am închiriat un avion mic şi am zburat 40 de minute. Când am ajuns deasupra munţilor, mi-a fost teamă. Pilotul a decis să încline avionul într-o parte ca să pot privi mai bine munţii. E magnific, dar mi-a fost frică. Aveţi o ţară frumoasă, am fost încântat să o văd din văzduh”, a spus cântăreţul.

Eliza G a câştigat Marele Trofeu «Cerbul de Aur» 2019

Juriul a decis sâmbătă seară laureaţii Festivalului „Cerbul de Aur” 2019. Marele Trofeu şi premiul de 25.000 € ajung în Italia, la Eliza G (35 de ani), semifinalistă la „Vocea Italiei”. Ea a interpretat în concurs piesele „Creioane colorate” (Feli) şi „Altro che favole”. Ceilalţi câştigători sunt: Sara De Blue - Austria (I), Ralfs Eilands – Letonia (II), Monika Marija - Lituania (III), Florin Răduţă – România (Premiul Publicului), Alfie Arcuri – Australia (Cea mai bună interpretare a unei piese româneşti) şi Syuzanna Melqonyan – Armenia (Premiul Presei).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
mircea diaconu jpg
banner andreea marin violeta banica png
banner buletin de bucuresti png
banner oana pellea png
mircea diaconu jpg
image png
mircea diaconu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net