Finala “Românii au talent”, câștigată, în premieră, de un dansator?
Finala “Românii au talent” “se joacă” azi,1 Iunie, în direct la PRO TV, de la ora 20.30. Jurații Mihaela Rădulescu, Andi Moisescu, Andra și Florin Călinescu se vor desfăta, alături de spectatori și telespectatori, cu numere artistice fascinante.
În finala „Românii au talent” de 120.000 de euro la putere sunt, de această dată, dansul și coregrafiile. Parcă mai mult ca în edițiile precedente de la „Românii au talent”, dansatorii sunt favoriți să câștige, iar bătălia se dă între Alla, Cesima Nechifor, Natalia Lukiv & Bogdan Boie, Emil Rengle și balerina Bianca Badea.
Nicholas Obedeanu Mihalache, regele pianului, la 12 ani
Nicholas are 12 ani și este fascinat de Chopin. Îi mai plac mașinile – și chiar și-ar cumpăra una cu banii câștigați la ‘Românii au talent’, chiar dacă nu a împlinit 18 ani – și tot din banii ăia, și-ar cumpăra și un pian performant. Nicholas nu are alte pasiuni în afară de pasiunea pentru muzică, așa că de cele mai multe ori, ocupația lui – chiar și atunci când este în timpul lui liber – este să asculte muzică pe tablet sau telefon. Tot Chopin.
Nicholas spune despre el că este mai tot timpul fericit, dar n-a știut să identifice exact unele momente. Poate atunci când este aplaudat după un recital de pian, poate atunci când a mers la mare împreună cu părinții și sora mai mică (și ea face pian). Părinții lui Nicholas sunt muzicieni sau mai bine spus, mari iubitori de muzică. Mama obișnuia să cânte cu vocea, iar tatăl - absolvent al Colegiului Național de Muzică ‘George Enescu’ - cântă la pian, clarinet, saxofon și acordeon. Tatăl recunoaște că sunt șanse mari să îi fi insuflat lui Nicholas pasiunea pentru pian, tot cântând la pianina din casă. Greu de spus însă cum, dintre toate instrumentele la care cântă tatăl lui, Nicholas a ales pianul. Nicholas spune că se simte fericit. Și special. ‘Îi place să simtă aprecierea celor din jur’, completează mama lui. Și exact asta primește. Pe lângă premiile de excelență câștigate la diverse concursuri și festivaluri din București sau din țară, recitaluri la Conservator, Nicholas a fost invitat pentru prima dată anul trecut să participe la Festivalul Internațional de Muzică George Enescu. E o mare onoare.
Natalia Lukiv & Bogdan Boie, campioni la dans
Natalia și Bogdan dansează împreună de trei ani. Ambii fac dansuri sportive încă din copilărie. Natalia a mers la cursuri de dans sportiv de la cinci ani, iar Bogdan de la 11 ani, tot dans sportiv. Nu sunt iubiți. S-au cunoscut acum șase ani la campionatul sud-european de dans sportiv, ținut în Italia.Ulterior, s-au reîntâlnit, când niciunul nu mai avea partener.
Încă de la primul dans împreună și-au dat seama că formează o pereche reușită, au simțit că e chimie între ei și că lucrurile o să meargă foarte bine. Au în palmares numeroase premii câștigate la concursuri naționale și internaționale. Împreună: pe Republica Moldova, sunt campioni naționali – în octombrie 2017, au obținut acest titlu, dar au ajuns și în top 50 mondial, pe locul locul 37. Au muncit foarte, foarte mult, în acești trei ani, ca să ajungă atât de departe. Natalia și Bogdan sunt atleți activi, dar predau și lecții de dans sportiv (pentru copii și adulți), atât în România (Timișoara și București), dar și în Republica Moldova. Natalia – în 2011, a devenit campioană mondială la tineret.
“Duo Romance”, acrobații care trăiesc periculos
Adelina & Alex Boldojar formează Duo Romance! Așa cum spun ei, ideea numelui nu le aparține, ea a venit în urm unui contract în străinăntate, pe care și-au dorit să-l onoreze, ultimul lor gând fiind atunci cel de a-și găsi un nume de scenă. Era mult mai important pentr ei să impresioneze prin ceea ce urmau să prezinte în spectacol.
Așadar, numele a fost ”găsit” astfel, el reprezentând ceea ce numărul lor încerca să transmită publicului. Cei doi s-au cunoscut la locul de muncă. Se știau de foarte mult timp, dar abia în momentul în care au început să lucreze împreună au și format un cuplu. Relația lor a început sus pe trapez, așa cum spun ei în glumă. Duo Românce există pe scenă începând din anul 2014! Din 2011,Adelina și Alex sunt căsătoriți și au un băiețel. Cel mai fericit moment împreună că și Duo Românce a fost când au obținut premiul întâi la un festival în Spania, premiul publicului și un premiu special! Pentru ei, a fost că o răsplată pe care toți artiștii și-o doresc!
Bianca Badea, copilul-minune al baletului: truplă campioană mondială
Badea Bianca Andreea este din București și este elevă în clasa la Liceul de Coregrafie “Floria Capsali”. Baletul este talentul ei, îi place să danseze, să stea toată ziua în sala de studii, de la vârstă de 3 ani îi cerea tatălui să o ducă să fac balet și mergea pe vârfuri. La 3 ani și 8 luni a început sau ia primele ore de balet.
E de părere că talentul l-a moștenit de la tatăl ei, el este o fire de artist și totodată cel care îi creează totul - costumele, coronițele, îi coase poantele, flexibilii și vine cu idei creative. Familia o susține în tot ceea ce face, mai ales tatăl, el este cel care a avut răbdarea să-i descopere pasiunile. Bianca studiază, dar este și autodidactă, exersează acasă foarte mult singură. Tatăl a încercat să o ducă și la cursuri de canto, a făcut o perioadă scurtă, dar tot baletul este cel care i-a intrat la suflet. Atuurile ei consideră că sunt ambiția, seriozitatea, pasiunea, atenția, iar visul ei este să joce în cât mai multe spectacole și să poată studia în școli renumite. Bianca a câștigat Campionatul Mondial trei ani consecutiv, a fost aleasă Best Female Talent, atât la nivel național, cât și internațional, unde au fost peste 5000 de dansatori, a dansat în Gala Night (cele mai bune 20 de coregrafii din lume) și a primit foarte multe burse în diferite colțuri ale lumii.
Ana Cernicova și Amelia Uzun, mama și fata care l-au emoționat pe Florin Călinescu
La cinci ani, Amelia a cântat pentru prima dată pe scena Palatului Național din Republica Moldova. La șase ani, a devenit cunoscută atât în țară, cât și în străinătate. Visează să ajungă ca Beyonce. Talentul l-a moștenit de la ambii părinți. Ei o luau cu ei la petreceri, iar Amelia cerea să cânte singură, cu bandul, în locul părinților. Amelia este fiica lui Valentin Uzun (el a înființat Formația Tharmis în 2007) și a Anei Cernicova (fostă solistă a Orchestrei Tharmis).
Părinții sunt divorțați de când Amelia avea trei ani. Fetița este foarte matură pentru vârsta ei. Între timp, ambii părinți și-au refăcut viața. Amelia locuiește cu mama ei, dar petrece foarte mult timp și cu tatăl. Are o relație foarte bună cu amândoi. Amelia scrie versuri, povești și compune melodii. Pictează și dansează de la trei ani. Îi plac mult dulciurile, deseori își ajută bunicile în bucătărie. Ana Cernicova s-a născut în Chișinău. La vârsta de șapte ani deja începea să studieze muzica – lua lecții de pian. La opt ani începea lecțiile de canto, iar la nouă ani a câștigat primul ei premiu internațional. Ulterior, Ana a studiat canto clasic la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. În momentul de față, Ana este soprană la Teatrul de Operă și Balet din Chișinău.
Emil Rengle, dansatorul pe tocuri
Emil Rengle vine din Oradea. La 7 ani, Emil pășea pentru prima oară într-o sală de dans. Sora lui era majoretă. El a început să practice dansuri de societate.
Atunci nu își dădea seama foarte bine care e treaba cu dansul. Abia la 11 ani a intrat în lista activităților lui favorite. Atunci a simțit că s-a îndrăgostit de dans, iar această artă a fost mijlocul perfect pentru a-și exprimă caracterul nonconformist. A studiat Artă Coregrafică la UNATC, s-a perfecționat în America alături de coregrafa lui Beyonce, Sheryl Murakami, a făcut coregrafii pentru nenumărați artiști autohtoni și a călătorit prin toată lumea cu artiști cunoscuți.
Alla – Paula Moldovan dansează de la 6 ani
a primit butonul auriu din partea Mihaelei Rădulescu, iar acum este pregătită să cucerească telespectatorii cu o reprezentație fascinantă. Alla și-a descoperit pasiunea pentru dans pe când avea doar șase ani. Spune că a știut sigur că asta vrea să facă și a simțit că nu se va mai opri.
A început să danseze singură, acasă, iar de la 7 ani mama ei a înscris-o la cursuri de dans modern. De asemenea, cântă cu vocea și desenează. O face din pură pasiune, însă nu a exploatat această latură artistică. În clasa a noua a fost recrutată de pe holurile liceului de către coregraful trupei KID A, trupă din care încă mai face parte.
Ripperz Crew - „Spintecătorii”
“Grupul se numește Ripperz (Spintecătorii). Se numește așa pentru că la începutul așa zisei cariere a fost o trupa bătăioasă, iar la competițiile de breaking erau tot timpul grupul ala care se lupta cu toata lumea. Grupul s-a format în 2006, în Odobești.
Cu 11 ani în urmă, mai exact pe 21 septembrie. Pe atunci erau alți membri – Ciprian, împreună cu un verișor și un alt prieten bun - au început în scara blocului așa numitul break-dance, fiind la moda la vremea respectivă. Între timp, acești 2 membri s-au retras din activitate. Ulterior, au început să apară alți membri, Jabba fiind unul dintre elevii noștri în urmă cu 5 ani, iar între timp a devenit membru de bază al trupei. Visul nostru este de a duce numele nostru de grup peste hotare mai mult decât până acum și să reprezentăm România în felul nostru. Suntem una din singurele trupe de Breaking din România, care mai activează internațional, dar nu îndeajuns de mult pentru a avea notorietatea pe care ne-o dorim”.
Sergiu Hudrea, 30 de premii internaționale cu chitara
Sergiu a început studiul chitarei la vârsta de 7 ani, în Cluj-Napoca, orașul natal. La doar 8 ani s-a expus deja la primele festivaluri de chitară de muzică clasică. Atunci a obținut și primele premii, precum Premiul Special al Festivalului Internațional “Eduard Pamfil”, premiul 2 la Festivalul de Chitară din Albă Iulia și premiul 3 la Festivalul de Chitară din Cluj. În 2011, la doar 14 ani, Sergiu a fost finalist al celei mai importante competiții de chitară din lume, „Guitar Foundation of America”.
Acestea au fost doar câteva dintre cele peste 50 de premii colecționate în urma competițiilor la care a participat. În prezent, are aproape 30 de premii I obținute la competiții internaționale. A continuat să se evidențieze pe plan internațional. După terminarea liceului a fost admis la Ecole Superieure de Musique et Dance din Lille, Franța, unde este în continuare student. A ales această școală pentru a studia cu unul dintre cei mai renumiți profesori de chitară din Europa, Judicael Perroy. Planurile lui de viitor sunt de a studia mult, de a câștiga concursuri, de a concerta pe cele mai mari scene ale lumii și de a deveni un profesor de chitară desăvârșit. Vrea să predea studenților tainele instrumentului.
Cesima Nechifor, poveste de telenovelă
Cesima este pasionată de muzică și de modeling. I-ar plăcea mult să fie model. A fost în lotul național de gimnastică, a început la vârsta de șapte ani cu gimnastica și ar mai fi continuat, la CSM Ploiești, însă s-a oprit acum doi ani, pentru că s-a accidentat la un genunchi. Mama spune că Cesima nu are cum să se reapuce serios de gimnastică din cauza acestei accidentări, chiar dacă acum este OK.
Și mamei Cesimei i-a plăcut mult sportul în tinerețe, a făcut gimnastică artistică și handbal, dar nu de performanță. Cesima a mers și la competiții, de unde s-a întors cu premii și medalii de aur și argint. În străinătate, a participat la un concurs de gimnastică ritmică în Bulgaria. Mama ei lucrează la o florărie din Ploiești, tatăl Cesimei lucrează pe un vas de croazieră. Mama spune că este greu, pentru că soțul stă plecat câteva luni bune pe an, dar este singurul lucru care le permite să aibă o situație financiară bună. Cesima are o soră mai mică, în vârstă de 12 ani.
Alex Ștefănescu: În 2013 cânta pe un pod, în Cișmigiu
Scrie versuri și le cântă acompaniat de chitară. Nu îi place cuvântul “cantautor”, așa că preferă să spună că este un poet care își performează singur materialul. În afară de prieteni și de familie, îl susțin foarte mult oameni necunoscuți, care îl aud întâmplător la spectacole, dar a fost încurajat și în perioada când a cântat în Parcul Cișmigiu, pe un pod, în 2013. Nu are studii în domeniu, este autodidact.
Primul job pe care l-a avut a fost să împartă pliante pe stradă, pe bani puțini. Cele mai importante momente pentru Alex au fost atunci când a fost admis la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale, apoi când a fost admis la London International School of Performing Arts, dar și când a reușit să își scrie concertul lui solo, la care visase de ani buni.