Gabriel Cotabiţă, încă un pas spre recuperarea completă. Decizia medicilor
Gabriel Cotabiţă (59 de ani) s-a recuperat rapid, în ciuda faptului că, la data 8 mai, când a fost internat la Spitalul Floreasca, starea lui era foarte gravă, fiind în comă. Eforturile medicilor şi dorinţa de viaţă a pacientului au dat roade şi, în curând, artistul va scăpa de dispozitivul care îl ajută să respire.
În ultimele zile, artistul se simte din ce în ce mai bine, medicii care îl îngrijesc şi familia bucurându-se de evoluția survenită în starea de sănătate a acestuia, scrie www.ziarulring.ro. Artistul este conştient, se hrăneşte, interacţionează şi respiră singur. "Înainte de a reîncepe alimentaţia, i s-a evaluat, sigur, riscul de aspiraţie. Poate că deglutiţia e puţin mai dificilă, dar nu e imposibilă. Mănâncă fără probleme şi cu traheostomă. Calea digestivă nu are nicio legătură cu traheea. Un om care e conştient, care se alimentează, care nu mai are probleme de suport ventilator nu mai necesită acea «stomă». Dar probabil că medicii de acolo ştiu mai bine de ce o ţin încă, însă, după părerea mea, Cotabiţă scapă curând de traheostomă", a explicat conf. dr. Tudor Ciuhodaru, specialist în medicină de urgenţă şi toxicologie la Spitalul "Sf. Ioan" din Iaşi, citat de "Ring".Solistul a făcut paşi importanţi spre recuperare, iar faptul că poate să comunice, i-a bucurat enorm pe cei din familie "Orificiul traheostomei îl poţi acoperi şi cu mâna, dacă e nevoie, sau cu un dop special şi poţi vorbi fără probleme, pe cale aeriană normală, folosindu-ţi corzile vocale. Nu au legătură cele două, traheostomia şi vorbitul. Nu cred că sunt probleme de fonaţie", a mai spus conf. dr. Ciuhodaru pentru aceeaşi sursă. În ceea ce priveşte folosirea fiziologică a traheostomei, dacă nu există edem semnificativ, va trece destul de mult aer pe lângă acel tub şi corzile vocale. Astfel, pacientul prinde curaj şi se stabileşte fluxul normal de aer pe lângă trahee şi se poate renunţa la traheostomă.
Disciplină paramedicală, ortofonia priveşte tulburările emisiei vocale, cele ale articulării cuvintelor şi cele ale limbajului, precum și dificultăţile de deprindere a cititului şi scrisului. Ea poate fi de mare ajutor şi în recuperarea artistului Gabriel Cotabiţă. Şedinţele sunt bazate pe exerciţii realizate de pacient, privind una sau alta dintre caracteristicile limbajului, de exemplu articularea, semnificaţia cuvintelor sau organizarea frazelor. Rezultatul e subordonat nu doar gravităţii tulburărilor, ci şi necesităţii unei bune înţelegeri a exerciţiilor şi motivaţiei pacientului, mai scrie "Ring".