Gheorghe Dinică, o viață de film. A avut o copilărie grea, România întreagă l-a iubit, și și-a găsit sufletul pereche la 60 de ani

Marele maestru de film Gheorghe Dincă a avut o viață pe măsura meseriei sale. A cucerit publicul grație rolurilor care l-au făcut celebru în lumea teatrului și filmului. Viața până să cunoască gustul succesului a fost una amară, iar pe plan sentimental marele artist a cunoscut iubirea la vârsta de 60 de ani. 

Povestea de viață a lui Gheorghe Dinică / foto: arhiva Click!
Povestea de viață a lui Gheorghe Dinică / foto: arhiva Click!

Născut în București și copilărind pe străzile prăfuite din Grivița, regretatul actor a avut o copilărie tristă, fiind crescut când la bunici, când la unchi și mătuși, până când a devenit celebru în industria cinematografică românească. 

„Sufletul şi mintea mea de copil au memorat doar farmecul străzii şi al jocurilor de puştani. Era o lume simplă fără niciun fel de fenomene dar avea şi parfum. Eram copiii străzii. Strada pentru mine a fost lucrul cel mai important. Strada m-a învăţat foarte multe, pentru că aveam prieteni mai mari care ne dirijau pe noi, cei de vârstă mică. Era o lume pe care nimeni n-ar crede că a existat, lumea cartierului”, povestea Dinică, în cartea ”Un actor pentru eternitate”, apărută în 2008.

Povestea care i-a marcat existența marelui actor Gheorghe Dinică 

Gheorghe Dinică venea pe lume în dimineața zilei de 25 decembrie 1933, din părinții: Petre, funcționar la poștă, și Jana - casnică, aceștia hotărând să își înregistreze băiatul abia după Anul Nou, acesta fiind și motivul pentru care în certificatul de naștere apare ca fiind născut pe 1 ianuarie 1934.

Întreaga copilărie și-a petrecut-o pe străzile din Giulești, în cartier, lăsându-se ghidat de prietenii mai mari: 

„Strada pentru mine a fost lucrul cel mai important. M-a învățat foarte multe, pentru că aveam prieteni mai mari care ne dirijau. Era o lume care nimeni n-ar crede că a existat, lumea cartierului”, povestea Dinică autoarei Mia Pădurean, în monografia „Un actor pentru eternitate”, apărută în 2008 la Editura Limes din Cluj-Napoca.

10 ani mai târziu avea să fie salvat ca prin minune de bombardamentele din cartierul Giulești care i-au ucis prietenii de joacă. Marcat de trauma războiului, regretatul actor a continuat să meargă la școală și să se întrețină singur, după ce părinții nu și-au mai asumat această responsabilitate. 

„Eram liber, părinții mei nu mai aveau grijă de mine. Stăteam pe unde apucam. Mi-am făcut viața în funcție de cum gândeam și de posibilitățile de atunci”, se destăinuie actorul în carte.

Și-a dat seama de la o vârstă fragedă (17 ani) că este atras de actorie, așa că în anul 1957 a intrat la Institutul Național de Artă Teatrală și Cinematografică București. A avut o carieră înfloritoare, fiind considerat după moartea actorului Toma Caragiu poate cel mai mare actor pe care l-a avut țara noastră. 

S-a însurat la vârsta de 60 de ani 

Gheorghe și Gabriela Dinică / foto: arhiva Click!
Gheorghe și Gabriela Dinică / foto: arhiva Click!

Atât de mult timp i-a fost necesar pentru a-și cunoaște soția, pe Gabriela Georgeta, care vreme de 15 ani i-a stat alături. Cei doi s-au cunoscut prin intermediul unor prieteni: 

„Mi-a dat prima întâlnire, după colţ, la Scala, unde se ţinea premiera de gală a filmului «Terente». Mi-a adus o floare, dar mi-a cerut s-o bag în geantă. Când am dat colţul, s-a făcut coridor. Îl ţin minte şi acum pe Fănuş Neagu, care i s-a adresat lui Gheorghe: «Ce-i,mă, Dinică, tu, care apari mereu singur la premiere, vii acum cu odoamnă aşa drăguţă?»”, povestea Gabriela Dinică, citată de adevarul.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Romania moneda euro bancnota zona euro FOTO Shutterstock
image
image
image
image
image
image
cristina spatar jpg
matthew perry profimedia jpg
Cristi Brancu, prezentatorul emisiunii "Exclusiv VIP" de la Prima TV, a fost și el premiat aseară
banner Mihai Albu Mikaela
Raluca badulescu jpg
Banner Toma  Ioan Cosmin
anisia gafton colaj facebook jpg
Bianca Drăgușanu și Alex Bodi, pe vremea când erau fericiți în vacanțe exotice jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net