Gheorghe Dinică, o viață de film. A avut o copilărie grea, România întreagă l-a iubit, și și-a găsit sufletul pereche la 60 de ani
Marele maestru de film Gheorghe Dincă a avut o viață pe măsura meseriei sale. A cucerit publicul grație rolurilor care l-au făcut celebru în lumea teatrului și filmului. Viața până să cunoască gustul succesului a fost una amară, iar pe plan sentimental marele artist a cunoscut iubirea la vârsta de 60 de ani.
Născut în București și copilărind pe străzile prăfuite din Grivița, regretatul actor a avut o copilărie tristă, fiind crescut când la bunici, când la unchi și mătuși, până când a devenit celebru în industria cinematografică românească.
„Sufletul şi mintea mea de copil au memorat doar farmecul străzii şi al jocurilor de puştani. Era o lume simplă fără niciun fel de fenomene dar avea şi parfum. Eram copiii străzii. Strada pentru mine a fost lucrul cel mai important. Strada m-a învăţat foarte multe, pentru că aveam prieteni mai mari care ne dirijau pe noi, cei de vârstă mică. Era o lume pe care nimeni n-ar crede că a existat, lumea cartierului”, povestea Dinică, în cartea ”Un actor pentru eternitate”, apărută în 2008.
Povestea care i-a marcat existența marelui actor Gheorghe Dinică
Gheorghe Dinică venea pe lume în dimineața zilei de 25 decembrie 1933, din părinții: Petre, funcționar la poștă, și Jana - casnică, aceștia hotărând să își înregistreze băiatul abia după Anul Nou, acesta fiind și motivul pentru care în certificatul de naștere apare ca fiind născut pe 1 ianuarie 1934.
Întreaga copilărie și-a petrecut-o pe străzile din Giulești, în cartier, lăsându-se ghidat de prietenii mai mari:
„Strada pentru mine a fost lucrul cel mai important. M-a învățat foarte multe, pentru că aveam prieteni mai mari care ne dirijau. Era o lume care nimeni n-ar crede că a existat, lumea cartierului”, povestea Dinică autoarei Mia Pădurean, în monografia „Un actor pentru eternitate”, apărută în 2008 la Editura Limes din Cluj-Napoca.
10 ani mai târziu avea să fie salvat ca prin minune de bombardamentele din cartierul Giulești care i-au ucis prietenii de joacă. Marcat de trauma războiului, regretatul actor a continuat să meargă la școală și să se întrețină singur, după ce părinții nu și-au mai asumat această responsabilitate.
„Eram liber, părinții mei nu mai aveau grijă de mine. Stăteam pe unde apucam. Mi-am făcut viața în funcție de cum gândeam și de posibilitățile de atunci”, se destăinuie actorul în carte.
Și-a dat seama de la o vârstă fragedă (17 ani) că este atras de actorie, așa că în anul 1957 a intrat la Institutul Național de Artă Teatrală și Cinematografică București. A avut o carieră înfloritoare, fiind considerat după moartea actorului Toma Caragiu poate cel mai mare actor pe care l-a avut țara noastră.
S-a însurat la vârsta de 60 de ani
Atât de mult timp i-a fost necesar pentru a-și cunoaște soția, pe Gabriela Georgeta, care vreme de 15 ani i-a stat alături. Cei doi s-au cunoscut prin intermediul unor prieteni:
„Mi-a dat prima întâlnire, după colţ, la Scala, unde se ţinea premiera de gală a filmului «Terente». Mi-a adus o floare, dar mi-a cerut s-o bag în geantă. Când am dat colţul, s-a făcut coridor. Îl ţin minte şi acum pe Fănuş Neagu, care i s-a adresat lui Gheorghe: «Ce-i,mă, Dinică, tu, care apari mereu singur la premiere, vii acum cu odoamnă aşa drăguţă?»”, povestea Gabriela Dinică, citată de adevarul.ro.