INTERVIU Medicul Oana Cuzino, despre viața ei în timpul pandemiei: "Cred că voi deveni o super-ninja"

Ultima actualizare:

    Oana Cuzino are 48 de ani și este medic primar Gerontologie și Geriatriefoto: Facebook
Oana Cuzino are 48 de ani și este medic primar Gerontologie și Geriatriefoto: Facebook

Oana Cuzino, prezentatoarea emisiunii “Ce se întâmplă, doctore?” de la ProTV, este și doctor în același timp, mai precis medic primar Gerontologie și Geriatrie. Din acest punct de vedere am realizat un interviu exclusiv pentru Click!, în care vedeta ProTV ne povestește atât despre secretul frumuseții sale și relația cu fiica sa adolescentă, Noemi, dar și despre efectele de durată ale Coronavirusului și cum ne putem ține departe de el!

  • Click!: Arătați senzațional! Care este secretul frumuseții Oanei Cuzino, pentru cei care vor să îl afle? Cum vă intretineti?

Oana Cuzino: Mulțumesc foarte mult! Acord importanță dietei de zi cu zi, care trebuie să fie cât mai variată și "verde", dar și mișcării, ritualurilor simple de îngrijire și, în general, nu fac excese. Oricât de banal ar suna, somnul și hidratarea contribuie mult la menținerea tinereții noastre. Ceea ce fac proactiv, dedicat menținerii tinereții și combaterii efectelor îmbătrânirii, nu mai reprezintă un secret, eu îl tot spun cui vrea să îl audă și înțelege. De câțiva ani buni, apelez la suplimente nutritive specifice, destinate frumuseții și menținerii tinereții. Am căutat, ani de zile, o formulă cât mai complexă, girată de specialiști și studii clinice, destinată nu numai menținerii strălucirii pielii, părului, tenului, dar și sănătății sistemului circulator și organelor celor mai importante -  creier, inimă, ficat etc.. Grație mie, aceste suplimente se găsesc acum și în România și cine e curios poate vedea pe site-ul meu toate aceste informații, nu le țin doar pentru mine. Însă și aceste suplimente trebuie armonizate într-un stil de viață fără excese și vicii.

  • Mai faceți și excese? Se întâmplă așa ceva?

Nu prea se întâmplă. Pur și simplu fiindcă nu îmi aduc plăcere excesele....

  • Cât de des faceți sport?

Acum, în plină autoizolare, reușesc să fac zilnic mișcare, sub o forma sau alta. Zilnic, ma scoate la plimbare de cel puțin două ori, cățelușa noastră căreia îi plac plimbările foooooarte luuuungi. Și în ritm alergător! Iar, de trei ori pe săptămână reușesc să fac sport, chiar organizat! Îi mulțumesc pe calea aceasta Adei Rosetti, fosta mea colegă de la ProTV și  buna mea prietenă, care este, în același timp, și instructorul meu de krav maga, (cu centura neagră). Ada Rosetti  reușește de trei ori pe săptămână să umple ecranul pe zoom de cursanți conștiincioși, pentru că într-adevăr, lecțiile ei de o oră și jumătate, minimum, ne extenuează, însă sunt exerciții gândite și alcătuite într-un program de cea mai bună calitate, ne binedispun și motivează! Cred ca după această carantină, grație Adei, voi deveni o super-ninja.

  • $reperio-raw:%22%3Ciframe%20allow%3D%5C%22accelerometer%3B%20autoplay%3B%20encrypted-media%3B%20gyroscope%3B%20picture-in-picture%5C%22%20allowfullscreen%3D%5C%22%5C%22%20src%3D%5C%22https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fembed%2FPAoVsstnBl0%5C%22%20width%3D%5C%22560%5C%22%20height%3D%5C%22315%5C%22%20frameborder%3D%5C%220%5C%22%3E%3C%2Fiframe%3E%22$
  • Sunteți medic de profesie. Ce se întâmplă, de fapt, cu noi acum? Traversăm această perioadă grea, practic suntem în plină pandemie de Coronavirus! Cum ne putem ține departe de acest virus?

Prin păstrarea unui nivel extrem de ridicat de vigilență. Și acest lucru nu se impune doar acum, ci și în viitorul apropiat, cel puțin câteva luni, un an poate, până când se va găsi o soluție de tipul imunizării specifice, care va limita brusc răspândirea, și/sau descoperirea și validarea clinică a  unui  tratament eficient, antiviral ori de tipul unor anticorpi țintiți în lupta cu SARS Cov2. Așadar, vigilență, va trebui să ne obișnuim să purtăm măști și mănuși, să ne dezinfectăm pe mâini după fiecare atingere a unei suprafețe noi, să ne dezvățăm să atingem fața, ochii, gura etc. Să ne adaptăm din punct de vedere al călătoriilor la această nouă situație, prin călătorie înțeleg orice ieșire din mediul sigur al propriei case până la magazin sau cine știe? Și să ne setăm psihic pe această nouă realitate, fără să bravăm sau să ne autoalimentăm un soi de revoltă, urmată de nerespectarea unor reguli, ce poate avea efect fatal în cazul unora dintre noi.

  • Ce este cel mai important să știm în această perioada?

Că suntem la fel de expuși în fața infecției, indiferent de vârstă, stare patologică, situație materială etc. Să manifestăm foarte multă răbdare în ceea ce privește aplicarea regulilor și să luăm în calcul acest extra timp alocat decontaminării, așa cum nu uităm telefonul acasă, să nu uităm masca, mănușile, gelul dezinfectant. Să ne tratăm cu mai multă grijă și dragoste de sine, în orice tendință de derapaj de la regulile impuse de autorități, să ne reamintim de cei dragi, pentru că suntem în plin proces de adaptare la o situație nouă, extrem de periculoasă căreia trebuie să-i supraviețuim. Și de multe ori, asta depinde de noi.

  • Când credeți că vom depăși această criză și vom reveni cu toții la normal?

Așa cum spuneam și mai devreme, în momentul în care pandemia va fi controlată din punct de vedere al mijloacelor terapeutice și profilactice specifice. Acest lucru, însă, durează și oamenii trebuie să înțeleagă asta,chiar dacă la vară e posibil să ne bucurăm de o scurta perioadă de relaxare a măsurilor, pericolul nu va dispărea. Știu că mulți oameni pun foarte apăsat în discuție reluarea economiei și regretă că pierdem progresul uriaș pe care l-au adus ultimii ani. Eu ca medic, sunt sigură că economia o putem reclădi, odată ce învingem acest virus perfid și că motivele financiare și economice nu pot justfica în niciun fel pierderea, chiar și a unei singure vieți omenești. Viața și sănătatea omului sunt cele mai prețioase valori care contează până la urmă. Mai ales, din respect pentru categoriile vulnerabile  care să nu uităm că sunt cele care au dus la acest progres pe care îl deplângem acum, hai să reconsiderăm măsurile de salvare a economiei cu prețul pierderii oamenilor.

  • Ce efecte, de durată, are Coronavirusul? Dacă pacientul infectat se vindecă, rămâne totuși cu probleme de sănătate sau se poate vindeca complet? Sunt cazuri în care cei care au avut Coronavirus și s-au vindecat, spun că au rămas fără gust și miros…

Vorbim despre o afecțiune, încă, insuficient explorată. Pierderea gustului și mirosului reprezintă inconveniente ce pot marca neplăcut, din punct de vedere psihic, pacientul, însă există și unele mai grave, întrucât anumiți pacienți, chiar și tineri, din cauza unor defecte ale sistemului imunitar se pot confrunta cu reactivări ale bolii, ceea ce poate avea repercursiuni dramatice, din punct de vedere al afectării cronice pulmonare și sistemice, dar și al contagiozității. Sunt cazuri izolate, însă sunt semnalate .

  • Aveți o frumusețe de față, adolescență deja. Știu că Noemi este foarte activă! Cum reușiți să țineți pasul cu ea?

Îmi face plăcere și mă motivează să țin pasul cu ea.

  • Ce a moștenit Noemi de la mămică ei?

Eu nu îmi dau seama, dar din ce ne spun cei apropiați, o mulțime de trăsături fizice, dar și de personalitate.

  • Vorbiți deschis despre toate problemele care apar în viața ei?

Da, desigur, în măsura în care ea este deschisă și simte această nevoie de a împărtăși cu mine. Eu mereu o încurajez în absolut orice preocupare, de ordin academic, cultural, personal. Nu o forțez în acest sens. Cred că acesta este sensul comunicării constructive, să vină firesc...

  • Care este cel mai important sfat pe care i l-ați dat lui Noemi?

Să respecte pe oricine și să exprime acest lucru prin comportamentul ei; este cel mai elegant mod prin care îți poți atrage la rândul tău respect și apreciere.

  • Emisiunea “Ce se întâmplă, doctore?” decurge normal sau a suferit modificări din cauza problemelor generate de Coronavirus?

Așa cum colegii mei au comunicat deja, deoarece pentru noi siguranța angajaților este prioritară, am decis să amânăm pentru o perioadă de timp filmările pentru acest sezon. Abia așteptăm ca situația externă să ne permită să revenim la treabă și să revenim cu noi ediții. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Banner Annes
image png
Andreea Mantea Casa iubirii  jpg
marina voica jpeg
banner dan helciug png
  Alina Laufer se simte arestată la domiciliu
image png
Banner Delia vs Mugur Mihăescu
image
actualitate.net
image
actualitate.net