INTERVIU Viața de roman a scriitoarei Rodica Lupu: «Am făcut ocolul Pământului cu trenul»
Scriitoarea şi poeta Rodica Elena Lupu, care scrie şi texte de muzică uşoară pentru artişti de top de la noi, precum Fuego şi Raoul, are o pasiune mai puţin cunoscută: călătoriile. La 70 de ani, ea se poate mândri că a reuşit să facă ocolul Pământului. Cea mai notabilă călătorie este cea din China, unde s-a dus cu trenul şi numai pe drum a făcut o săptămână dus şi una întors. Dar şi Australia, şi Israelul i-au rămas la suflet. Iată ce ne-a povestit într-un interviu exclusiv!
- Click!: Aţi călătorit în toată lumea cu trenul. Aţi făcut un calcul cam câte zile sau ore aţi mers cu trenul?
Rodica Elena Lupu: Nu pot da un număr real de ore sau zile pentru că am călătorit foarte mult, atât cu trenul, cât şi cu avionul. Cu trenul am văzut toată Europa. Toate ţările din Europa le-am vizitat de trei sau patru ori.
Chiar dacă Spania şi Republica Moldova au ecartament diferit de cel normal şi acolo am călătorit la fel. Chiar şi-n China am ajuns cu trenul. Prima dată, pentru că am fost de mai multe ori. Dacă ar fi să pun cap la cap toate drumurile mele cu trenul, pot să spun că am făcut ocolul Pământului. Cu avionul am ajuns în Australia, SUA, Canada, Israel, Liban şi din nou China.
- Să înţeleg că China v-a cucerit definitiv inima?
Da. Aşa e. Dar peste tot mi-a plăcut ceea ce am văzut, istorie, natură. De fiecare dată însă m-am întors acasă, unde m-am născut. Prima dată am călătorit cu trenul în China, o săptămână dus, una întors. Nu m-am plictist pentru că era vagon de dormit. Apoi am mai fost la Shanghai şi la Beijing în 2009 şi în 2010 cu avionul, când au fost călătorii mai scurte. În China am călătorit cu trenul Maglev care poate atinge sute de km/oră, un tren cu sustentaţie magnetică (n.r. susţinerea se face pe baza forţelor magnetice), tren care nu are contact direct cu şina, forţele de frecare fiind reduse - am circulat cu acest tren de la gara Shanghai la aeroport. A fost minunată această călătorie!
- Ce v-a impresionat cel mai mult?
M-a impresionat Fabrica de mătase din Ningbo, unul dintre cele mai vechi oraşe ale Chinei. Muzeul jadului din Shanghai e fantastic. La fel, Fabrica de produse cosmetice din cactus. Iar oraşul pe apă Zhujiajiao, denumit şi Veneţia Estului, e deosebit. La Teatrul din Shanghai am văzut un spectacol minunat.
Am urcat pe Zidul Chinezesc, am vizitat Oraşul Interzis, Cubul de apă este deosebit, la fel stadionul Cuib de pasăre şi nu pot uita Piaţa Tiananmen şi Mausoleul lui Mao Zedong. Nu uit când ne-a spus ghidul că populaţia din Shanghai este de peste 26 de milioane, iar eu i-am spus că în Bucureşti suntem în jur de două milioane şi el a spus: „Atunci înseamnă că vă cunoaşteţi toţi”.
- Şi Australia?
În Australia am zburat cu avionul, distanţa este de peste 15.200 km, plus am mai făcut zboruri pe teritoriul Australiei: Sydney-Melbourne, Sydney-Gold Coast. Am bătut-o de la un capăt la altul şi cu trenul Sydney - Canberra, Gold Coast - Brisbane. La Sydney m-a impresionat Opera, Harbour Bridge, Grădina Zoologică Taronga, unde m-am împrietenit cu un pui de cangur. În Canberra am vizitat Parlamentul, Curtea de Justiţie...
- Ştiu că aţi fost şi în Israel...
În Israel am fost de 6 ori: în 2015 am vizitat locurile sfinte şi apoi 2016-2020, cinci ani la rând împreună cu artiştii am participat la Festivalul Romaniada, care se ţine anual în luna ianuarie la Eilat, pe malul Mării Roşii. Pentru că am în Israel prieteni buni, în 2018 am rămas la ei toată luna ianuarie şi am vizitat împreună cu ei Haifa, un oraş din Israel, „San Francisco al Israelului”, al treilea ca mărime, şi unul dintre cele două mari porturi comerciale ale acestui stat, unde m-au impresionat Grădinile Bahai. Peste tot sunt lucruri minunate de văzut, dar nicăieri nu e mai bine ca acasă. Am şi un motto: Tainele mării nu se cunosc de pe mal!
Rodica Elena Lupu scrie texte pentru numeroși soliști
A scris 97 de cărţi, din care peste 30 de volume cu poezii, unele traduse în şapte limbi, peste douăzeci de romane, cărţi de călătorie şi cărţi pentru copii. „Printre primele care au apărut sunt cărţile despre călătoriile făcute peste tot, iar două dintre romanele mele au apărut şi în California, SUA”, spune scriitoarea.
Pe versurile ei cântă Paul Surugiu-Fuego melodiile „Amanta mea e muzica”, „Rămânem amândoi”, „Să împletim iubirea”, „Cântă un artist”, iar Rareş Borlea-Raoul are pe versurile ei albumul „Luna de cristal”, cu 12 melodii. Şi Gabriel Dorobanţu a folosit versurile sale pentru melodia „Vino cu mine astă seară”.