Ion Lăceanu şi-a pierdut instrumentele cu care a încântat preşedinţi
Ion Lăceanu a rămas fără obiectul muncii şi este negru de supărare. Duminică seară, rapsodul şi-a uitat într-un taxi geanta-diplomat cu celebrele sale instrumente, cu care a cântat în faţa a şapte preşedinţi de stat, printre care şi Kennedy.
Ion Lăceanu (80 de ani) a rămas fără instrumentele la care cântă din tinereţe şi care l-au ajutat să devină celebru. Rapsodul se întorcea duminică seară de la o cântare pe care a avut-o într-un restaurant din Centrul Vechi. ”Sunt foarte supărat. Mi-am uitat instrumentele muzicale într-un taxi. Şi nici nu eram băut. M-am lăsat de băutură, mai ales că iau medicamente seara şi nu am voie…”, ne spune of-ul său ghinionistul artist. Ion Lăceanu nu a făcut comandă la taxi, ci a oprit o maşină direct în stradă la Piaţa Unirii. “Eram chiar în faţă la Hanul lui Manuc. Am făcut semn, taximetristul a oprit... Am urcat, iar şoferul m-a recunoscut. A spus că m-a dus şi altădată acasă, cu ani în urmă. Când am ajuns în faţa blocului, un grup vesel îmi atrăsese atenţia. Tinerii aceia au vrut să urce în maşină, înainte ca eu să apuc să cobor, iar taximetristul, dacă i-a văzut băuţi, a refuzat să-i ia.
Lucrul acesta m-a derutat şi mi-a distrat atenţia, încât am uitat de instrumentele la care cânt şi pe care le aveam într-o geantă tip diplomat. Am pierdut trei fluiere, ocarina şi cimpoiul. Sunt instrumentele muzicale la care cânt de-o viaţă. Cu unul dintre fluiere i-am cântat lui Kennedy. Sigur că mai am şi nişte rezerve, dar nu sunt ca acelea. Cu ele am cântat pentru Gorbaciov şi Nicolae Ceauşescu. Mă năpădesc lacrimile... Mă doare sufletul când îmi amintesc că ele m-au însoţit peste tot în lume, în cele 58 de ţări în care am cântat pentru şapte preşedinţi de stat, pictorului Salvador Dali şi celebrului pianist Arthur Rubinstein”, susţine Ion Lăceanu. Acesta speră ca acela care i-a găsit instrumentele în taxi, şoferul sau următorul client să i le înapoieze, mai ales că în diplomat avea şi nişte acte. “Depinde de bunăvoinţa celui care le-a găsit. Dar ştie cum poate lua legătura cu mine. În diplomat aveam şi nişte chitanţe de mână, scrise de mână, prin care mă angajam să cânt pentru x sau y la nuntă. Dumitru Fărcaş a fost norocos şi şi-a recuperat taragotul, poate am şi eu acelaşi noroc. De aceea, prin intermediul ziarului Click! îl rog din suflet pe cel care mi-a găsit instrumentele să mi le returneze. Sigur că am sunat şi la câteva companii de taxi, dar...”, precizează artistul nostru.Supărarea e cu atât mai mare cu cât, de la 1 iulie, Lăceanu începe cântările pe Litoral. Două luni va cânta la malul mării alături de unchiul lui Pepe, violonistul Sorin Petre, şi are mare nevoie de instrumentele pierdute.
Dumitru Fărcaş a rămas fără taragot, dar şi l-a recuperat
Dumitru Fărcaş a rămas fără taragotul Stowasser, care i-a fost furat în urmă cu doi ani. Însă artistul nu a stat mult timp despărţit de instrumentul său de suflet, la care a cântat timp de 55 de ani. Taragotul i-a fost furat dintr-un microbuz parcat în faţa Ateneului Român din Bucureşti, astfel că artistul nu a mai putut cânta la spectacolul aniversar al lui Gheorghe Zamfir. La câteva zile de la incident, poliţiştii au recuperat taragotul maestrului. În semn de mulţumire, artistul i-a dat poliţistului care i-a adus taragotul de la Bucureşti, mai multe CD-uri şi cărţi, pe care a scris «Onoare Poliţiei Române». Fărcaş a pupat instrumentul şi a cântat în sediul Poliţiei Cluj.
Cântă din frunză şi din solz de peşte
Ion Lăceanu este Omul Recordurilor. A vizitat peste 58 de ţări, ştie să cânte dumnezeieşte la cimpoi, fluier, tilincă, ticvă, ocarină, caval şi nai, dar le “zice” şi din solzi de peşte, frunză de tei şi pai de ovăz. A fost preferatul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, dar şi al lui Nicolae Ceauşescu. Se mândreşte că a fost apludat de marele pianist Arthur Rubinstein, dar şi de pictorul Salvador Dali.