Irina Gologan, prezentatoare la Prima Tv, le-a dat mână liberă copiilor să decoreze casa. Uite ce a ieșit!
Decât să te stresezi că cei mici iar au murdărit pereții cu cretă și iar au scris cu pixul pe masa din bucătărie, mai bine le-ai da mână liberă să picteze după pofta inimii. Irina Gologan, prezentatoarea emisiunii „Focus la Prima Oră” de la Prima TV, așa a făcut. Iar rezultatul – adevărate opere de artă.
Irina Gologan este mamă a două fetițe de 4 și 6 ani: Roa și Ema. Din primăvara anului trecut, de când România a intrat în lockdown și toate școlile și grădinițele s-au închis, a hotărât, împreună cu soțul ei, să se axeze mai mult pe homeschooling (n.r. școala de acasă). „Dacă a fost greu? Întrebarea e cui i-a fost ușor anul ăsta, mai ales cu gașca de copii pe cap . Dar a fost un test pe care cred cu tărie că, în final, îl vom trece. Și spun “în final” pentru că Ema și Roa, încă învață de acasă. De 2-3 ori pe săptămână, cele mici sunt vizitate de o doamnă învățătoare minunată și zilnic, noi, părinții, lucrăm cu ele diverse fișe specifice vârstei. Din toamnă, sperăm că lucrurile vor intra într-un oarecare normal, mai ales ca Ema va începe școala și nu aș vrea să aibă parte de o clasă zero în fața unui ecran de laptop sau tabletă”, spune prezentatoarea Prima TV.
Iată cum arată mobila redecorată în casă!
Anul acesta nu a înseamnat numai învățat. Joaca a fost la putere. Familia a recurs la tot ce era posibil pentru a le umple timpul fetițelor. „Avem în fiecare zi câte o activitate pentru ca îmi place să le împing limitele și să le fac să aleagă ! Așa că mergem la înot, la pictură, la olărit, la pian și vrem și balet și tenis pe viitor! Totul e de plăcere, fără a ne dori performanță, doar să fie ele fericite”. Acasă, una dintre plăcerile familiei este să redecoreze mobila. Atât pe cea veche, cât și piese de mobilier bune, dar cărora au vrut să le dea un suflu nou. „Am început să prind drag de asta atunci când a trebuit să schimb mobila de bebeluși cu una de domnișoare, în camera fetelor mele. Îmi doream ceva din lemn masiv și ce găseam în magazine fie nu avea personalitate, fie era mult prea scumpă! Și într-o zi mi-am amintit de mobila pe care eu o aveam în camera mea, pe vremea adolescenței ! Așa că am transportat-o de la Piatra Neamt și ne-am pus pe recondiționat. Ea era inițial un maro închis și mi-am dorit așa cum am mai spus să îi dau din personalitatea fetelor! Așa că am smirgheluit vreo două zile, apoi ne-am apucat toți de vopsit. Am ales să o vopsim în nuanțe de gri și roz și să îi aplicăm buline! A ieșit o minunăție! Apoi, ușor, ușor, am dezvoltat o pasiune pentru asta și cum prind un scaun, o masă, a căror vreme a trecut, mă apuc de vopsit! Iar imaginația nu are limite. Ultimul scaun l-am cumpărat de pe un site, într o condiție deloc bună, și l-am aranjat, astfel că acum e o piesă de bază în mansarda noastră”, ne mai povestește Irina.
Își pictează propriile tablouri
Nu doar mobilă pictează, ci și pereți sau tablouri. Copiii sunt cei mai fericiți că părinții le permit să-și ia pensulele și să dea frâu liber imaginației. „În camera lor și în bucătărie am vopsit doi pereți cu o vopsea specială care creează efectul de tablă de scris. Acolo, cu creta, au voie să facă orice. E adevărat că au mai folosit și ojă, carioci, chiar ruj, dar apoi, după ce au frecat bine, au înțeles că nu e prea ok. Cât despre tablouri, am căutat câteva tutoriale pe net, astfel încât sa le fie ușor și fetițelor. Și iată ca acum avem casa plină de tablouri abstracte semnate de noi Ba chiar un tablou e la loc de cinste pe terasa prietenei mele de la Monte Carlo. Pentru mobilă, folosim doar vopsea pe bază de apă, pentru că nu miroase atât de pregnant și se usucă foarte rapid, iar când pictăm, ne plac cele acrilice, pentru că se folosesc extrem de ușor”, explică prezentatoarea tv.
Cum vrea să își educe copiii
Tot ce știe Irina Gologan e că nimic nu trebuie să fie forțat. „Îmi doresc să le respect talentele, pasiunile, să nu forțez nota cerând performanță pe linie. Nu îmi doresc să cresc două premiante, ci doi oameni verticali, care să știe să aleagă. Mai simplu spus, nu mă interesează să aibă zece pe linie, atât timp cât gândul le e la dans, de pildă. Și spun asta pentru că Ema, cea mare, este clar o artistă. Sau o viitoare jurnalistă, cine știe! Și nu aș vrea să îi tai aripile doar pentru că școala românească cere performanță la tot. Nu cred în ideea de bun la toate și sunt convinsă că tehnologia o să ne fure în viitor multe din meseriile actuale. Ce nu vor putea roboții să ne fure e chiar talentul, aplecarea noastra spre artă, sensibilitatea. Așa că în tonul asta vreau să îmi educ eu copilele. Dacă sunt bune la dans, să danseze; dacă vor să cânte, nu au decât să muncească și să ajungă pe scenă; dacă vor să deseneze, să umple pereții (cu o limită, evident). Cât despre reguli, am milioane, dar din pacate nu reușim mereu să ne ținem de ele. Ce mă interesează la momentul actual este să știe să lege prietenii și să le păstreze, să înveță să împartă ce au, să își strângă jucariile, să pună o farfurie la spălat și, mai nou, să își asume responsabilitatea celui mai nou membru al familiei, cățelușa Cola”.