«La Petra trebuie să vii măcar o dată-n viaţă»
“Nu am renunţat la muzică, acum sunt propriul meu şef şi fac ce-mi place”, mărturiseşte Cosmin Tudoran. Îl ştiţi din trupa Ca$$a Loco, doar că imaginea lui de acum este “puţin” schimbată. Artistul s-a mai împlinit şi se mândreşte cu o barbă mare, de pădurar. N-am ştiut la ce să mă uit întâi: la barba lui sau la oraşul săpat în stâncă roşiatică, Petra, acolo unde l-am fotografiat.
“Petra este într-adevăr o căsuţă pe care trebuie s-o bifezi în viaţă, fie că e din pricini creştine, fie că e din motive de auto confirmare”, îşi începe impresiile cântăreţul devenit între timp “profu’ de vin”. Tocmai s-a întors dintr-o vacanţă scurtă, dar plină de nou şi frumos, în Iordania. Surpriza a fost totală, pentru că mica ţărişoară arabă, care are două mări pe teritoriul ei: Marea Moartă şi Marea Roşie, o cetate celebră – Petra şi un deşert “marţian” – Wadi Rum, este o îmbinare perfectă de vechi şi nou, occident şi orient, modernism şi tradiţie.
- Cosmin n-a ratat nici vizita la râul Iordan, acolo unde a fost botezat Iisus de către Ioan Botezătorul. Deşi toată lumea ştie că Israelul este „Ţara Sfântă”, iată că, la 120 de kilometri de Amman, capitala cosmopolită a Iordaniei, noi descoperiri arheologice au infirmat această ipoteză. Adevăratul loc al botezului este pe partea iordaniană a râului, la circa 100 de metri de albia lui actuală. Aici s-a descoperit, în 1998, un culoar în formă de cruce, marcat de 22 de scări de marmură neagră, care coboară 30 de metri sub nivelul bisericii, spre râul Iordan. Pe aici a coborât Iisus pentru a primi botezul.
- “Iordania este o surpriză de la cap la coadă”, ne-a mărturisit Cosmin Tudoran. Dacă aţi auzit despre “triunghiul de aur” din Iordania: Marea Moartă – Petra - Marea Roşie, să ştiţi că ţara are multe de oferit. Poţi avea într-o singură vacanţă şi istorie, şi aventură, şi relaxare.
- Istorie, la Petra – celebra cetate săpată în piatră roşie. “E un soi de Buftea al Iordaniei, zeci de filme şi-au găsit cadrele prin zonă. Pozele vorbesc până la un moment dat de la sine.
- Dar îţi pot confirma că ai nevoie de mai mult de o zi de petrecut aici. E păcat s-o vizitezi turbo. Zona cu adevărat interesantă presupune mai mult de două zile de vizită. Tot defileul are culoarea roşie şi este format dintr-o gresie prin care apa în învolburările ei a sculptat după moftul gravitaţional. Apoi au trecut civilizaţiile care şi-au găsit rost în piatră. Nabateeni, egipteni, romani, greci, până şi #profudevin”, descrie Cosmin în stilu-i glumeţ.
- Aventură, la Wadi Rum – locul în care te simţi pe Marte. Deşertul este unul dintre cele mai spectaculoase locuri. Nu degeaba au fost filmate aici şi foarte multe producţii hollywoodiene: Lawrance al Arabiei, Star Wars, Transformers sau Marţianul.
- Poţi da o raită cu jeep-ul sau cu cămila, poţi cina în corturile beduinilor, care-ţi pregătesc friptura în mod tradiţional, în pământ, sau poţi înnopta aici, dar nu oricum, ci în corturi-capsulă de 5 stele. Preţul unei nopţi sub cerul înstelat variază între 150 euro şi 250 de euro.
- Relaxare, la Aqaba şi Ayla. Staţiunii deja consacrate de la Marea Moartă i se adaugă acum o alta, nou-nouţă, construită de la zero. Inspirată de Insula Palmier din Dubai, staţiunea Ayla este o lagună artificială, cu insule, vile, apartamente, magazine şi hoteluri, construită într-un proiect de 3 miliarde de dolari care a început deja să prindă contur.
- Iordania mai are Marea Moarta, cel mai jos loc de pe Pământ, aflat la 425 de metri sub nivelul mării, Amman – capitala occidentală, Muntele Nabo – pe care ar fi fost îngropat Moise, mâncarea tradiţională, cafeaua cu cardamom, ospitalitatea locuitorilor, toleranţă religioasă şi mai ales liniştea! Iordania nu are nimic în comun cu războaiele vecinilor (Israel, Egipt, Iraq), fiind o insulă de stabilitate într-o zonă măcinată de conflicte.
- Fiecare autocar are un poliţist-însoţitor şi măsurile de siguranţă sunt mari începând de la intrarea în hoteluri până la punctele turistice, dar fără să te facă să te simţi ameninţat. “Dacă n-am fi simţit pe pielea noastră că este o ţară safe, n-am fi pornit proiectul Iordania”, ne-a declarat Elena Anghel, managerul agenţiei de turism Prestige Tours, care va lansa începând din 9 martie un zbor direct între Bucureşti şi Aqaba, staţiunea de la Marea Roşie.
Zboruri directe din 9 martie
Un sejur de 7 nopţi cu zbor direct Bucureşti-Aqaba, taxe, transferuri aeroport-hotel, cazare la hoteluri de 4 şi 5 stele cu mic dejun costă de la 720 de euro de persoană. Agenţia oferă bonus şi o excursie cu jeepurile în deşertul roz Wadi Rum. O excursie opţională la Petra costă 150 de euro, la Marea Moartă - 131 de euo, la Râul Iordan şi pe muntele Nebo - 138 de euro, o plimbare cu yachtul pe Marea Roşie pentru a vedea coralii şi a face snorkeling – 35 de euro, apus de soare în Wadi Rum şi cina la beduină – 89 de euro. Primul charter este în 9 martie, iar zborul durează două ore şi jumătate.
Cosmin pregăteşte o revenire în muzică
Trupa Ca$$a Loco s-a înfiinţat în 1999 şi îi avea în componenţă pe Cosmin Tudoran, Leonard Muha şi Bogdan Mureşan. “Momentan suntem în pauză cu trupa Ca$$a Loco. Nu se ştie niciodată când vom reveni cu o surpriză muzicală”, ne-a mai spus Cosmin, care are însă un proiect personal. “Pregătim albumul Maga&Tudoran, la care tot punem pietricele de ceva vreme”.