Lacrimi, durere și flori la mormântul lui Aurelian Preda. Creștinii merg în pelerinaj la Dervent

Ultima actualizare:

    Artistul îşi doarme somnul de veci  la Mănăstirea Dervent, aşa cum şi-a  dorit. Chiar şi la două săptămâni  de la înmormântare, oamenii încă  vin să lase flori la mormântFoto: Sever Gheorghe
Artistul îşi doarme somnul de veci la Mănăstirea Dervent, aşa cum şi-a dorit. Chiar şi la două săptămâni de la înmormântare, oamenii încă vin să lase flori la mormântFoto: Sever Gheorghe

Mănăstirea Dervent, locul unde trupurile şi sufletele bolnave se pot vindeca. Aici s-a rugat cântăreţul Aurelian Preda pentru ca Dumnezeu să-i mai dea zile pe Pământ. Şase ani s-a bucurat de viaţă, după ce a fost diagnosticat cu cancer. La începutul lunii octombrie Aurelian s-a dus la cele sfinte şi a fost înmormântat acolo unde şi-a dorit: la Mănăstirea Dervent.

Legenda spune că la sfârşitul secolului I, când Apostolul Andrei a propovăduit credinţa pe meleagurile dobrogene, a trecut şi prin părţile Derventului. Se spune că cei patru ucenici ai sfântului, un preot şi trei fecioare, au fost condamnaţi la moarte de mai marele cetăţii. Cele trei fecioare au fost tăiate în bucăţi, iar preotul – jupuit de viu şi spânzurat pe cruce, iar apoi trupurile lor au fost arse şi aruncate în Dunăre. Când creştinii s-au dus să le caute trupurile pentru a le îngropa, nu le-au mai găsit.


    Biserica construită în stil bizantin  adăposteşte Icoana Maicii  Domnului făcătoare de minuniFoto: Sever Gheorghe
Biserica construită în stil bizantin adăposteşte Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuniFoto: Sever Gheorghe

Au găsit, în schimb, patru pietre crescute sub formă de cruce. Cei care le atingeau se vindecau ca prin minune. Acum din cele patru pietre au mai rămas doar două. Crucea mare este în prezent în interiorul paraclisului şi la ea vin cei suferinzi. În afara bisericii se află cea de-a doua cruce, cu braţele rupte. La aceasta sătenii veneau cu animalele bolnave.

Le lăsau priponite acolo peste noapte şi a doua zi le luau sănătoase acasă. Crucile de piatră sau “crucile de leac”, cum sunt ele cunoscute, l-au adus la Dervent şi pe Aurelian Preda. Se întâmpla acum trei ani, când mănăstirea i-a apărut în vis. Cântăreţul de muzică populară se lupta cu cancerul deja de trei ani.

Aurelian Preda se ruga la icoana de la Dervent şi la miraculoasa cruce. “Venea aici tot timpul să se reculeagă, era foarte trist, se resemnase, era împăcat cu soarta. În ultima vreme era foarte abătut, probabil simţea că i se apropie sfârşitul, slăbise foarte mult. Îl surprindeam, deseori, cum privea în gol, în zare, era atât de trist, că ţi se rupea inima dacă- l vedeai. Îţi venea să plângi, nu alta, de durerea lui... A suferit enorm şi îşi iubea mult fiica. Pe Anamaria. Veneau aici amândoi, lui îi plăcea să ajute la mâncare, atunci când nu cânta la strană în biserică”, ne-a spus Florica, o femeie care ajută la treburi la Dervent.


    Tot aici se găsesc şi cele  două cruci din piatră,  răsărite din pământFoto: Sever Gheorghe
Tot aici se găsesc şi cele două cruci din piatră, răsărite din pământFoto: Sever Gheorghe

“Când a venit prima dată la mănăstirea noastră, Aurelian s-a rugat ca Domnul să-i mai dea viaţă măcar câţiva ani, ca să mai crească fata lui, pe care o iubea ca pe lumina ochilor. Cei care trec pe aici, varsă o lacrimă şi pentru el, sunt impresionaţi de tragedia lui”, a mai spus femeia.

Într-adevăr, mormântul lui Aurelian e acoperit de un munte de flori proaspete. Toţi creştinii care vin să se închine la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului din biserica Mănăstirii Dervent sau la “crucile de leac” se opresc şi la mormântul cântăreţului de muzică populară.

“Am venit să mă rog la Dervent, dar i-am aprins o lumânare şi lui Aurelian. S-a dus prea devreme, Dumnezeu să-l ierte”, ne-a spus Melania Bod, venită tocmai din Botoşani. “Era foarte bolnav, păcat de el”, spune şi soţul femeii. Destinul tragic al lui Aurelian Preda a îndurerat şi a înduioşat mii de persoane, care s-au perindat pe la mormântul sau de la Mănăstirea Dervent din data de 2 octombrie, ziua când a fost înmormântat.

Aici se află Izvorul Tămăduirii


    Foto: Sever Gheorghe
Foto: Sever Gheorghe

Cam la 200 de metri de biserică ajungi la o construcţie din piatră. În interior se află Izvorul Tămăduirii. Legenda spune că firicelul de apă a răsărit ca din senin după ce Sfântul Andrei, apostolul care a propovăduit creştinismul în Dobrogea, a lovit cu toiagul într-o piatră. Pelerinii cred că apa izvorului are puteri dumnezeieşti şi vindecă bolile.

Click! spune


    Lacrimi, durere şi flori la Mănăstirea Dervent, unde se odihneşte cântăreţul care a murit de cancer la 47 de ani
Lacrimi, durere şi flori la Mănăstirea Dervent, unde se odihneşte cântăreţul care a murit de cancer la 47 de ani

Aurelian Preda (47 de ani) s-a stins din viaţă la 27 septembrie, după ce a pierdut lupta cu o boală necruţătoare, cancerul. Cântăreţul a suferit patru intervenţii la creier şi a fost operat de cinci ori la colon, dar a trecut şi printr- o moarte clinică. A decedat la o clinică din Viena şi a fost înmormântat la Mănăstirea Dervent, aşa cum a lăsat cu limbă de moarte.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
alec baldwin proces profimedia jpg
Banner Ecaterina Ladin
Banner Fuego
adriana bahmuteanu jpeg
Sătul să i se tot adreseze întrebarea pe care nu mai vrea să o audă, și anume de ce a plecat din juriul emisiunii de la Antena 1, Mihai Bendeac a rupt tăcerea într-un mesaj postat pe rețelele de socializare
oana roman mioara roman jpg
oana roman webp
Theo Rose și Smiley, o nouă piesă pentru îndrăgostiți foto: Talentivity
image
actualitate.net
image
actualitate.net