Ligia Martin a lăsat platformele petroliere pentru dansul oriental

Ultima actualizare:
Ligia Martin, o prezenţă exotică pe scenă
Ligia Martin, o prezenţă exotică pe scenă

A muncit cot la cot cu bărbaţii, ca inginer de foraj, pe platforme petroliere din toate colţurile lumii. La 34 de ani, Ligia Martin a decis să spună stop şi să se întoarcă în ţară. Tânăra şi-a deschis propria şcoală de dans oriental la Cluj, după ce a învăţat această artă la Madrid, cu cele mai bune profesoare.

A avut o meserie grea! Ligia Martin a absolvit Universitatea Tehnică la Cluj-Napoca şi, imediat după ce a obţinut licenţa, s-a îndreptat spre alte zări, purtată de meseria sa. Timp de opt ani a muncit ca inginer petrolier de foraj, pe platformele din Norvegia, Congo, Brazilia, Emiratele Arabe ori din Statele Unite ale Americii. 

„Eram printre puţinele femei de acolo, ceea ce m-a şi ambiţionat”, povesteşte Ligia Martin pentru “Weekend Adevărul”. În cei opt ani petrecuţi pe platforme petroliere, Ligia nu prea a avut cum să interacţioneze şi cu alţi oameni în afară de colegi. „Viaţa pe platformă este între copii mari cu jucării foarte complicate. Eram blocaţi acolo câte o lună, doar noi între noi, acolo locuiam, acolo munceam, acolo dormeam, acolo mâncam. Practic, viaţa mea însemna că eram plecată luni întregi pe diverse platforme maritime. Cuba, Trinidad Tobago, Alaska, Siberia, Angola, dar mai uşor mi-ar fi să spun unde nu am fost. Ţin minte că într-un an nu mi-am luat deloc concediu, nici zile libere“, îşi aminteşte ea.


    Ligia Martin, o prezenţă exotică pe scenăFoto: Smaranda Lula
Ligia Martin, o prezenţă exotică pe scenăFoto: Smaranda Lula

Totul s-a schimbat în urmă cu şase ani, când a ajuns la Madrid, oraşul din care provine soţul ei. „Acolo am intrat prima dată într-o sală de dans oriental. De ce dans oriental şi nu altfel de dans? Voi fi sinceră: sala de dans oriental era aproape de apartamentul nostru şi a fost prima peste care am dat în momentul în care am decis că trebuie să mai fac şi eu puţină mişcare. Dar nu regret deloc, din contră“, mărturiseşte Ligia. 

În capitala Spaniei, tânăra a avut şansa să înveţe de la somităţi în domeniu, Crystal Silmi şi Alessandra d’Ambra. După câţiva ani petrecuţi la Madrid, s-a întors în ţară şi a şi deschis o şcoală de dans la Cluj, în 2017. 

Vlad Jucan, fost concurent la “Românii au talent”, a preluat specializarea în Dans oriental clasic. În cei doi ani scurşi de atunci, peste 300 de cursante au trecut pragul şcolii. 

„Cursurile le ţinem în perioada octombrie - iunie. Constant adăugăm însă şi grupuri de începători. Şcoala mea de dans se ocupă de şase discipline. Este vorba de dansul oriental, dansul Tribal Fusion şi Burlesque, plus bara verticală, cercul suspendat şi panglici suspendate. Cursurile costă între 120 de lei şi 300 de lei lunar“, încheie Ligia.

Click! spune

Ligia Martin a fost selecţionată pentru a dansa în turneul mondial aniversar al trupei Bal Anat, cea mai longevivă trupă de dans oriental din lume. Ea este singura româncă invitată vreodată în formaţie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
oana roman mioara roman jpg
oana roman webp
Theo Rose și Smiley, o nouă piesă pentru îndrăgostiți foto: Talentivity
Dan Bittman Captură Youtube jpg
banner Dana Budeanu
image png
banner laura cosoi png
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net