Loreta Popa, despre dezavantajele de a fi o mam─â singur─â. ÔÇŁPot s─â scriu o carteÔÇŁ

simeon stalpnicul png
Loreta Popa a vorbit într-un interviu despre avantajele și dezavantajale unei mame singurefoto: Facebook

Loreta Popa a acordat un interviu ├«n care a vorbit despre perioada grea a divor╚Ťului care a marcat-o ╚Öi care a venit la pachet cu provocarea de a fi o mam─â singur─â. Scriitoarea vorbe╚Öte despre multe dezavantaje care pot exista ├«n asemenea situa╚Ťie,├«ns─â, fire optimist─â ╚Öi sigur─â pe ea, Loreta m─ârturise╚Öte c─â sunt multe alte lucruri care ├«nclin─â balan╚Ťa, pe primul loc afl├óndu-se iubirea pe care ╚Öi-o poart─â cele dou─â.

Loreta Popa este o femeie ╚Öi o mam─â singur─â de aproape 10 ani, divor╚Ťul s─âu finaliz├óndu-se ├«n ianuarie 2008. ├Än toat─â aceast─â perioad─â, pres─ârat─â cu bune ╚Öi rele, jurnalista a ├«nv─â╚Ťat al─âturi de fiica sa cum s─â tr─âiac─â ╚Öi cum s─â se bucure de fiecare clip─â, chiar dac─â ├«n via╚Ťa lor a lipsit o figur─â masculin─â. Scriitoarea recunoa╚Öte c─â anul 2007, anul ├«n care a hot─âr├ót s─â pun─â cap─ât unei c─âsnicii toxice, ├«n care abuzul de orice fel era la ordinea zilei, nu a fost cel mai bun an din via╚Ťa sa, dimpotriv─â, a fost un an al lec╚Ťiilor de via╚Ť─â ╚Öi al experien╚Ťelor traumatizante.

ÔÇŁ Sunt singur─â din ianuarie 2008. Descop─âr c─â se ├«mplinesc aproape zece ani de atunci, acum, c─â m-ai ├«ntrebat. 2007 a fost un an greu pentru mine, dar ╚Öi cea mai profund─â lec╚Ťie primit─â ├«n aceast─â via╚Ť─â. Divor╚Ťul este poate cea mai traumatizant─â experien╚Ť─â pe care o poate tr─âi cineva. Eu am sim╚Ťit c─â-mi pierd nordul, c─â busola mea a luat-o razna. Dup─â aceast─â ruptur─â m-am confruntat cu probleme despre a c─âror existen╚Ť─â m─ârturisesc c─â habar nu aveam, atunci am ├«nv─â╚Ťat ce este umilin╚Ťa, abuzul, atunci am descoperit c─â femeile sunt desconsiderate de autorit─â╚Ťile pl─âtite din banii publici pentru a le proteja ╚Öi atunci am aflat c─â ├«n Rom├ónia nu po╚Ťi ob╚Ťine un ordin de restric╚Ťie ├«mpotriva cuiva care te atac─â ├«n plin─â strad─â, de fa╚Ť─â fiind un poli╚Ťist de la Circula╚Ťie. Atunci am aflat c─â o persoan─â bolnav─â psihic poate trece drept s─ân─âtoas─â ├«n ochii tuturor, c─â po╚Ťi fi agresat zilnic verbal ╚Öi fizic ╚Öi c─â pu╚Ťini sunt cei c─ârora le pas─â suficient c├ót s─â intervin─â. ╚śi tot atunci am descoperit un fir de curaj verde ce cre╚Ötea ├«nl─âuntrul meu ├«ncet, dar sigur. Datorit─â acelui fir am g─âsit puterea s─â ├«ndur umilin╚Ťa de a m─â ascunde ├«n portbagajul ma╚Öinii de serviciu a ziarului la care lucram, ajutat─â de colegii mei, s─âtui s─â m─â mai vad─â h─âr╚Ťuit─â zilnic de un b─ârbat care f─âcuse o obsesie pentru mine. Datorit─â iubirii pentru fiica mea am g─âsit puterea de a trece peste suferin╚Ť─â ╚Öi de a m─â ridica dup─â aceast─â lovitur─â. De fapt, Scrisori pentru Ema a ap─ârut pentru c─â mi-am dorit ca Ema s─â fie m├óndr─â de mama ei ╚Öi s─â citeasc─â printre r├ónduri adev─ârul despre durerile mele. ╚śi mai ales s─â g─âseasc─â o alt─â ie╚Öire din labirintÔÇŁ, a m─ârturisit Loreta Popa pentru cei de la revistatango.ro.

Cu toate c─â Loreta s-a sim╚Ťit ├«n siguran╚Ť─â dup─â ce b─ârbatul care o abuza a ie╚Öit din via╚Ťa ei ╚Öi a fiicei sale, femeia m─ârturise╚Öte c─â o asemenea condi╚Ťie, cea de mam─â singur─â, vine la pachet cu multe dezavantaje, ├«ns─â ╚Ťine de tine, ca persoan─â, dac─â vrei s─â prive╚Öti dincolo de ele ╚Öi s─â te bucuri de fiecare moment petrecut mam─â-fiic─â. Cele dou─â s-au completat, s-au ajutat, s-au bucurat una de alta, au ├«nv─â╚Ťat una de la alta ╚Öi cel mai important, ╚Öi-au oferit iubire necondi╚Ťionat─â.

simeon stalpnicul png
Loreta Popa ╚Öi fiica sa au ├«nv─â╚Ťat multe din aceast─â experien╚Ť─â foto: Facebook

ÔÇŁPot s─â scriu o carte din dezavantajele despre care vorbe╚Öti, plec├ónd de la de╚Öertul sufletesc p├ón─â la foamea pe care o ├«nduram timp de o s─âpt─âm├ón─â ca s─â adun banii pentru ziua de vineri, c├ónd fiica mea voia s─â ie╚Öim ├«n ora╚Ö. Nimic nu doare mai tare dec├ót s─â scuturi portofelul ├«n c─âutarea m─ârun╚Ťi╚Öului pentru o ├«nghe╚Ťat─â sau un covrig pentru copilul t─âu, care nu are habar de neputin╚Ťele tale. Am avut noroc. ├Äntre mine ╚Öi fiica mea exist─â un fir pe care nimeni nu-l poate rupe. Un fir de argint str─âlucitor numit iubire. Rela╚Ťia noastr─â a ├«nceput cu lumin─â ╚Öi a continuat cu lumin─â p├ón─â ast─âzi. Ne-am bucurat una de alta, am pl├óns una ├«n bra╚Ťele celeilalte, ne-am m─ârturisit visurile ╚Öi ne├«mplinirile, ne-am desc─âl╚Ťat ╚Öi am alergat ca nebunele prin ploaie ├«mpreun─â, am r├ós ╚Öi ne-am str├ómbat ├«n timp ce ne fotografiam, am respirat parfumul teilor, am f─âcut ├«ngeri din z─âpad─â ├«n timp ce alergam cu gura deschis─â s─â prindem un fulg de nea neatent. Pre╚Ťioas─â ╚Öansa de a d─âr├óma ziduri al─âturi de fiica mea ╚Öi de a-i netezi ei calea. Pre╚Ťioas─â ╚Öansa de a ├«nv─â╚Ťa s─â binecuv├óntez spinii ce mi-au sf├ó╚Öiat carnea. Pre╚Ťioas─â lec╚Ťia de a binecuv├ónta ╚Öi de a fi recunosc─âtoare ├«nfr├óngerilor, furtunilor, ├«ncr├óncen─ârilor ╚Öi opintirilor. Pre╚Ťioas─â clipa ├«n care Moartea m-a v─âzut ├«n lumina mea adev─ârat─â ╚Öi mi-a spus c─â fiica mea este mai important─â. Pre╚Ťioase semin╚Ťele de adev─âr din buzunarul inimii mele, firimiturile adunate pentru p─âs─ârile cerului ├«n buzunarele hainei mele, pre╚Ťios p─âm├óntul r─âscolit al fiin╚Ťei mele, negru, de acum fertil, a╚Ötept├ónd r─âs─âritul. Am ├«nv─â╚Ťat c─â nu exist─â fric─â unde exist─â iubire, s─â nu-mi plec fruntea c├ót timp ╚Ötiu cine sunt, s─â urc treapt─â cu treapt─â ca s─â m─â pot bucura de priveli╚Öte ╚Öi c─â ├«nt├ólnirile cu r─âul m-au ╚Ölefuit p├ón─â la miez, p├ón─â la s─âm├ón╚Ťa de soare dinl─âuntrul meu. ╚śi am mai ├«nv─â╚Ťat c─â dac─â r─âm├ói drept, mori ├«n picioare, c─â m─âsura ├«ntunericului st─â ├«n c├ót─â lumin─â po╚Ťi aduna ├«n Cuv├óntÔÇŁ, a ad─âugat Loreta pentru revistatango.ro.

Loreta Popa este una dintre cele mai apreciate scriitoare ╚Öi jurnaliste de la noi din ╚Ťar─â, autoarea volumului ÔÇŁScrisori pentru EmmaÔÇŁ, dedicat ├«n mare parte fiicei sale.

david webp
276138604 516868496470142 2126568927628978572 n jpg
4 mircea badea e1569317764158 jpg jpeg
Screenshot 2022 06 28 at 19 48 24 png
BeFunky collage (35) jpg
FotoJet (5) jpg
5 front bac toata clasa jpg
teodora alex insula iubirii3 png
image
image
image
image
Dr Alban jpeg
andy fletcher jpg
aura b4 jpg
Beckham
dana budeanu copii iunie 2022 jpg
Screenshot 2022 06 28 at 19 48 24 png