Stațiunea-minune din România, veche din 1836, unde se tratau conții maghiari. A fost abandonată aproape 20 de ani

Ascunsă în inima Munților Igniș, în județul Satu Mare, stațiunea Băile Puturoasa a fost un loc de relaxare și tratament pentru nobili și persoane influente, inclusiv pentru conții maghiari. Cu ape sulfuroase cu proprietăți terapeutice remarcabile, acest loc a fost, de-a lungul decadelor, un centru balneoclimateric de renume. Însă, după perioada comunistă, stațiunea a fost abandonată și lăsată în paragină timp de aproape 20 de ani, până când un tânăr antreprenor român a reușit să îi redea viața și să o aducă în atenția turiștilor din întreaga țară.

Stațiunea-minune din România unde se tratau conții maghiari.
Stațiunea-minune din România unde se tratau conții maghiari.

Originile acestei stațiuni

Băile Puturoasa sunt atestate încă din 1836, când erau frecventate de contele Vay Gabriel, un aristocrat maghiar care și-a construit un loc de relaxare pe malul izvoarelor termale. În perioada interbelică, stațiunea s-a modernizat, având deja o cale ferată îngustă, apă potabilă, lumină electrică și facilități pentru vizitatori, iar sezonul turistic aduna anual aproximativ 1.000 de băi calde. Până la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, stațiunea era o destinație de elită, scriu cei de la EVZ.

După război, stațiunea a fost preluată de stat și administrată de diverse instituții, dar în perioada comunistă a fost lăsată în paragină. În anii 1970, activitatea stațiunii a fost suspendată definitiv și, după căderea regimului comunist, Băile Puturoasa au fost abandonate timp de două decenii.

Renăscută de un tânăr antreprenor

După decenii de uitare, Băile Puturoasa au fost salvate de un tânăr antreprenor din Negrești-Oaș, care, după ce a lucrat în străinătate, a decis să investească economiile sale în revitalizarea stațiunii. Cu ajutorul fondurilor europene, el a reușit să reconstruiască infrastructura veche și să transforme Băile Puturoasa într-o destinație turistică de top.

Primul pas în procesul de revitalizare a fost reconstrucția cafenelei, urmată de două piscine interioare și un spațiu de relaxare. Apoi, investițiile s-au extins, incluzând spații de cazare, băi individuale cu apă sulfuroasă și un centru de recuperare prin fizioterapie. În prezent, stațiunea oferă bazine cu temperaturi variate (între 34°C și 38°C), saune și facilități moderne pentru turiști.

Proprietăți terapeutice și beneficii pentru sănătate

Apa sulfuroasă de la Băile Puturoasa este recunoscută pentru efectele sale terapeutice, fiind eficientă în tratamentele pentru reumatism, afecțiuni respiratorii, dermatologice și ginecologice. Izvoarele conțin hidrogen sulfurat, sulfați, iod, sodiu și magneziu, având un impact pozitiv asupra sănătății vizitatorilor.

Legendele locale spun că izvoarele au fost descoperite de un cioban, ale cărui oi s-au vindecat miraculos după ce au băut din apa termală. Aceste povești, împreună cu peisajele spectaculoase ale stațiunii, contribuie la farmecul și unicitatea locului.

Deși stațiunea Băile Puturoasa a fost aproape abandonată în perioada comunistă, acum, datorită eforturilor unui tânăr român, locul revine treptat în atenția turiștilor. Planurile de viitor includ extinderea bazei de tratament, construirea unui restaurant și posibilitatea de a adăuga un centru de echitație. Scopul este de a transforma Băile Puturoasa într-o destinație balneoclimaterică de renume internațional, atrăgând turiști din toate colțurile lumii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
test jpg
Disneyland, foto Shutterstock jpg
fum alb vatican gettyimages jpg
image png
ceai verde jpg
image png
62099016 jpg
tanara jpg
image
actualitate.net