Mădălin Voicu sare în apărarea lui Aimée Iacobescu, în scandalul UNITER
Vicepreședintele Comisiei de Cultură a Camerei Deputaților consideră că toți artiștii de elită trebuie să primească indemnizații de merit, fără ca locurile să fie limitate. Mădălin Voicu (63 de ani) susține suplimentarea fondurilor de la bugetul de stat. Parlamentarul crede că declarația președintelui UNITER (Uniunea Teatreală din România) „este o prostie”. Ion Caramitru (73 de ani) a spus că artiștii trebuie să aștepte să moară un coleg din listă pentru a primi indemnizație de merit.
Aimée Iacobescu (69 de ani) a ajuns în atenția presei în ultima lună, după ce a declarat că moare de foame cu pensia de 2.040 de lei. Actrița susține că toți banii se duc pe medicamente vitale și îi rămân doar 40 de lei pentru mâncare. Ultima speranță a artistei era UNITER, însă Ion Caramitru i-a spus să mai aștepte să moară din ceilalți actori care primesc îndemnizație. Mădălin Voicu este revoltat de ceea ce se întâmpla că marii actori de la noi. El consideră că tot ceea ce înseamnă artă și cultură trebuie recompensat.
Mădălin Voicu: „Fără liste preferențiale!”
„Oamenilor care lucrează în acest domeniu le trebuie talent şi anumite date ca să fie artişti pe scenă, indiferent că sunt muzicieni, actori, sculptori sau pictori. Indemnizaţiile de merit ar trebui oferite tuturor celor care s-au evidenţiat în timp şi care au demonstrat că merită mai mult decât primesc în prezent. Pentru noi, oamenii de cultură, e o ruşine să vedem că sunt oameni care ies la pensie cu 2.500 de lei după ce au stat o viaţă întreagă pe scenă şi au făcut cinste culturii româneşti”, a declarat Mădălin Voicu, pentru ziarul Ring.
Totodată, parlamentarul a propus o variantă pentru actorii care nu sunt mulțumiți de UNITER: Sper să existe o soluţie ca oamenii de cultură să nu mai aibă dispute pentru aceste indemnizaţii de merit. Cei care fac listele cu indemnizaţii de merit ar trebui să aibă în vedere, fiind tot oameni de cultură, că toţi merită acelaşi tratament. E vorba de oamenii care au demonstrat în timp, nu orice actoraş din provincie să fie evaluat ca un actor de la «Nottara», de la TNB sau de la «Bulandra». În general, toţi cei care au avut în timp performanţe în filme, în spectacole şi care, prin meseria lor, au demonstrat că merită atenţie ar trebui să fie remuneraţi la fel, nu cu liste preferenţiale”.