„Mamă, există Moș Crăciun?” Cum răspunde Lavinia Petrea la această întrebare. Sfaturi utile pentru părinți

Ultima actualizare:

    Lavinia Petrea are 3 copii: Mathias, Klara și Karinfoto: www.laviniapetrea.ro
Lavinia Petrea are 3 copii: Mathias, Klara și Karinfoto: www.laviniapetrea.ro

Este agitație mare în casa Laviniei Petrea, în această perioadă. Toate discuțiile celor mici sunt legate de moșul cu barbă albă, care aduce cadouri. „Pe unde o să intre? Să lăsăm ușa deschisă? Sau mai bine o fereastră? O să știe unde ne găsește? Întrebările și dezbaterile acestea se termină abia în seara de Ajun, când cei trei frați pică frânți după atâtea povești și scenarii, iar noi părinții ne promitem că la anul o să-l rugăm pe Moș să vină în Ajun, ca să nu mai sărim din pat la 6 dimineața treziți de strigătul: “A veniitt Moooșuuu’!…“, a povestit pe blogul ei prezentatoarea știrilor PRO TV.

Părinții răspund diferit la întrebarea dacă există Moș Crăciun. Unii se tem că, dacă spun povești, copilul se va simți mințit și trădat mai târziu, când va descoperi adevărul. Alții se străduiesc să păstreze magia și, când copilul vine de la școală cu vestea că „nu există Moș Crăciun, mi-a spus mie un un coleg că părinții aduc cadourile”, se chinuie cu argumente să demonteze afirmația. „Eu aleg să le spun copiilor mei că, la noi în casă, Moș Crăciun există, pentru că noi alegem să credem în Moș Crăciun și în spiritul Crăciunului.  Și vorbim despre ce înseamnă Crăciunul pentru noi. Fiecare dintre noi primește această întrebare și răspunde.  Este felul prin care, de la an la an, pe măsură ce copiii cresc, aflăm ce simt și ce gândesc despre Crăciun, pe de-o parte. Pe de alta parte este modul simplu prin care noi, părinții ne învățăm copiii că Sărbătoarea Crăciunului nu este doar despre cadouri. Este despre emoții, bucurie, poveste, fantezie”, mai spune Lavinia Petrea, care oferă părinților 5 sfaturi utile.

5 recomandări pentru părinți

  • Discutați din timp cu familia extinsă despre lista de cadouri a copiilor
  • Stabiliți ca fiecare pereche de bunici, nași sau alte persoane apropiate care doresc să le facă copiilor cadouri de Crăciun să ia un singur obiect din listă sau puteți să le faceți voi o sugestie
  • Adunați darurile și stabiliți cum și când ar fi cel mai potrivit să fie primite
  • Copiii pot primi cadouri și din categoria dorințe (trenuleț cu șină) dar și a necesităților (cizme de iarnă). Este un prilej bun pentru a le explica celor mici diferența
  • Dacă mai apar și cadouri “întârziate“ este de preferat să fie păstrate și oferite pur si simplu de cel care dorește să-l bucure pe copil.


    Venirea Moșului are numeroase beneficii pentru copiiFoto: Freepick
Venirea Moșului are numeroase beneficii pentru copiiFoto: Freepick

Psiholog: „Lăsați-l să creadă cât mai mult în Moș Crăciun!”

Potrivit psihologului Mihaela Vintilă, nu există o vârstă de la care Moşul să poate veni la un copil, şi nici o perioadă anume, când să se oprească. Ideal este să vină cât mai devreme. „Chiar dacă până la un an şi jumătate bebeluşul înţelege prea puţin din ce se întâmplă în jur, nu strică să se obişnuiască. De la vârsta de doi ani, puteţi să îi povestiţi despre cel ce vine cu daruri. Este bine să-l pregătiţi pentru întâlnire, altfel, dacă e luat prin surprindere, se poate speria. Întrebările apar de la vârsta de 4-5 ani”, aflăm de la Mihaela Vintilă. Venirea lui Moş Crăciun la un copil are numeroase beneficii, adaugă specialistul. El apare ca o răsplată, un personaj care aduce bucurie. Fiecare dintre noi are nevoie de sărbătoare, de ceva în care să creadă. Un alt beneficiu este acela că Moşul responsabilizează copilul, care trebuie să fie bun şi cuminte pentru a primi darurile. Prin urmare, cu cât crede mai mult timp în Moş Crăciun, cu atât mai bine pentru sufletul lui de copil.

Ce-i spui când Moşul nu i-a adus ce i-a cerut

Înainte de noaptea de Crăciun, copilul îi scrie Moşului lista cu dorinţe. Evident, multe dintre ele nu pot fi îndeplinite de părinţi şi nu neapărat din motive financiare. Părinţii trebuie să-l scuze pe Moş că «e bătrân şi a uitat, sau că nu a mai găsit în magazine, dar că poate la anu’ îi va aduce». De asemenea, Moşul va tempera un copil nemulţumit de daruri cu explicaţii adecvate, pe un ton calm şi blând.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Cartofi crocanti  Sursa foto shutterstock 1913264548 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Banner Petre Năstase
8 animal x jpeg
banner gabriela cristea png
roxana ostroveanu poza deschidere jpg
Banner Dan Negru
anca turcasiu colaj instagram jpg
BeFunky collage (31) jpg
jude law hKG2 0334 ewrC6Pl3 N2UKvDIV 20230407034312 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net