Marea iubire a lui Lucian Pintilie. Marele regizor a murit acum un an

Ultima actualizare:
Din 1965, până în 28 decembrie 2007, Lucian Pintilie a fost căsătorit cu marea actriță Clody Bertola
Din 1965, până în 28 decembrie 2007, Lucian Pintilie a fost căsătorit cu marea actriță Clody Bertola

Regizorul Lucian Pintilie a murit anul trecut, în ziua de 16 mai 2018, la 84 de ani. Este considerat unul dintre cei mai importanți oameni ai lumiii cinematografice românești. Timp de 40 de ani a fost căsătorit cu marea actriță Clody Bertola.

Lucian Pintilie a fost considerat de-a lungul timpului ca fiind unul dintre cei mai controversați regizori ai perioadei comuniste din cauza impactului pe care îl avea filmele realizate de el. El a fost sfătuit să emigreze pentru a-și continua proiectele cinematografice și teatrale. Din această cauză, el a trăit în SUA și în Paris o lungă perioadă de timp.

Din 1965, până în 28 decembrie 2007, Lucian Pintilie a fost căsătorit cu marea actriță Clody Bertola.

Îndrăgita actriță a reușit, de-a lungul timpului, să cucerească inimile multor admiratori, însă a fost nevoită să treacă prin două căsnicii nereușite, până să ajungă să-și cunoască sufletul pereche: Lucian Pintilie.

Clody Bertola a fost întâi căsătorită cu pictorul Stefan Constantinescu, însă gelozia și firea independentă a acestuia au făcut-o să renunțe la mariaj. Prima sa iubire „tumultoasă” a fost alături de un alt mare regizor român, însă: Liviu Ciulei.

Totuși, infidelitățile acestuia, care s-a arătat interesat de o altă femeie pe parcursul relației lor, au făcut-o să ajungă în brațele ultimei ei mari iubiri, regretatul regizor Lucian Pintilie.


    Din 1965, până în 28 decembrie 2007, Lucian Pintilie a fost căsătorit cu marea actriță Clody BertolaFOTO: cinemagia.ro
Din 1965, până în 28 decembrie 2007, Lucian Pintilie a fost căsătorit cu marea actriță Clody BertolaFOTO: cinemagia.ro

După divorțul de Liviu Ciulei, Clody a început să se îndrăgostească de farmecul regizorului Lucian Pintilie, caracterizându-l ca fiind unul „tiranic”. „Nu este ușor să lucrezi cu Lucian Pintilie, dar valoarea rezultatului te ajută să depășești momentele grele, cu atât mai mult cu cât Pintilie reușește să fie un tiran-vrăjitor, care-și farmecă interpreții prin marea lui ardere și credință în ceea ce face. Are o mare putere de convingere și de seducție asupra actorilor. Ei sunt pur și simplu electrizați când repetă cu el”, a povestit actrița despre Lucian Pintilie, pentru cartea de dialoguri „La vie en rose cu Clody Bertola”.

Cei doi au trăit împreună mai bine de 40 de ani, Clody declarându-se fascinată de comportamentul regizorului. „M-a fascinat lipsa lui totală de formalism, aproape de proastă creștere. Mă atrăgea la el nebunia, golania lui plină de spiritualitate. Felul de a gândi original despre artă, despre oameni. Felul de a trăi fără compromisuri”, a declarat Clody. 

Lucian Pintilie, cariera

Unele dintre cele mai cunoscute proiecte ale sale au fost: "Copiii soarelui" (1961), "Proştii sub clar de lună" (1962), "Cezar şi Cleopatra" (1963), "Biedermann şi incendiatorii" (1964), "Inima mea e pe înălţimi" (1964), "D'ale carnavalului" (1966), "Livada cu vişini" (1967), "Revizorul" (1972) - spectacol interzis de cenzură după cea de-a treia reprezentaţie. După scandalul interzicerii piesei "Revizorul", Lucian Pintilie a fost lăsat să plece din ţară. Acesta a plecat la Paris în 1973. În 1973, a realizat la Televiziunea iugoslavă filmul "Salonul nr. 6", după nuvela omonimă a lui Cehov.

În 1992 a publicat la Editura Albatros volumul ”Patru scenarii”.

Lucian Pintilie, biografia

  • Lucian Pintilie s-a născut la Tarutino, în Basarabia. După absolvirea Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, a montat o serie de spectacole la Teatrul Bulandra din Bucureşti, dar şi lungmetrajele ”Duminică la ora 6" şi "Reconstituirea".
  • În 1973 i-a fost interzis să mai lucreze în ţară. A montat în Statele Unite şi mai ales în Franţa, de unde a revenit în România pentru a filma ”De ce trag clopotele, Mitică?”, la începutul anilor 1980, iar după 1989, s-a întors pentru a crea aici. Filmul ”Stare de fapt” (1995) al lui Stere Gulea a pornit de la o idee a sa, iar Lucian Pintilie a produs documentarul ”Piaţa Universităţii - România” (1991), de Stere Gulea, Sorin Ilieşiu şi Vivi Drăgan Vasile, şi lungemtrajul ”Balanţa” (1992), pe care l-a şi regizat, şi a fost coproducător al peliculelor ”Undeva la Palilula” (2012), de Silviu Purcărete, şi ”Sieranevada” (2016), de Cristi Puiu.
  • Filmele regizorului Lucian Pintilie
  • Primul său film, ”Duminică la ora 6” i-a adus două premii la Festivalul de la Mar del Plata - menţiune specială şi trofeul FIPRESCI.
  • ”Terminus Paradis” i-a adus lui Lucian Pintilie marele premiu al juriului la Festivalul de Film de la Veneţia, în 1998, unde a mai fost prezent cu ”După-amiaza unui torţionar” (2001).
  • Două dintre filmele sale - ”O vară de neuitat” (1994) şi ”Prea târziu” (1996) - au fost selectate în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes.
  • Citește și Maia Morgenstern împlinește 57 de ani. În tinereţe a filmat scene de sex nebun, dar nu au fost difuzate în România
  • Citește și Puțini știu care era numele lui Jean Constantin în acte. 8 ani de când a murit

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Printesa Mette Marit la 51 de ani si Printul Haakon   Casa Regala norvegiana (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Florin Petrescu Axinte FOTO Mediafax
dan diaconescu jpg
carmen grebenisan jpg
Bunica din Chinteni, la lansarea filmului Moartea în vacanță foto: Arhiva personală
Banner Theo Rose
banner Vlad Miriță
Irina Rimes  jpg
cub romanita png
image
actualitate.net
image
actualitate.net