Poveștile de viață ale trei mari actori cu origini românești. Ei au cucerit marile scene ale lumii!
România a dat lumii artiști remarcabili, iar astăzi te invităm să descoperi poveștile fascinante ale trei mari actori care au strălucit pe cele mai importante scene: Edward G. Robinson, Elvira Popescu și Jany Holt!

Detaliile din viața celor trei artiști sunt prezentate în cadrul proiectului cultural „Povești parfumate”, o inițiativă ce aduce în prim-plan personalități de seamă cu origini românești, potrivit historia.ro.
Edward G. Robinson
Singurul actor cu origini românești care a primit un Premiu Oscar este Edward G. Robinson, al cărui nume real a fost Emanuel Goldenberg. S-a născut pe 12 decembrie 1893, la București, într-o familie de evrei, fiind al cincilea dintre cei șase fii ai familiei.
Din cauza persecuțiilor împotriva evreilor, familia sa a fost nevoită să emigreze în America, însă, inițial, nu aveau bani pentru a pleca împreună. Fiul cel mare a fost primul care a plecat peste ocean, muncind din greu până a strâns suficienți bani pentru a-și aduce familia în Statele Unite ale Americii. La doar 10 ani, Emanuel s-a stabilit împreună cu familia sa în New York.
A fost un elev excepțional, iar după terminarea studiilor a început să joace în roluri mici. La sfatul apropiaților, și-a schimbat numele în Edward G. Robinson, iar, în scurt timp, a obținut primele mari succese pe Broadway. A urmat apoi debutul în cinematografie, într-un film mut.
Rolul care l-a propulsat definitiv spre celebritate a fost în „Micul Caesar”, unde a interpretat un gangster dur. De-a lungul unei cariere impresionante, Edward G. Robinson a jucat în peste 100 de filme.
Deși a fost unul dintre cei mai apreciați actori ai vremii, nu a fost niciodată nominalizat la Oscar. Totuși, în martie 1973, Academia Americană de Film a decis să-i acorde un Oscar onorific, pentru întreaga sa carieră. Din păcate, actorul a murit pe 26 ianuarie 1973, cu două săptămâni înainte de ceremonie, fără să apuce să își primească prestigiosul premiu!
Elvira Popescu
Celebra actriță Elvira Popescu s-a născut la București, pe 10 mai 1894. Talentul său actoricesc a fost remarcat de părinți în jurul vârstei de 11 ani, când au observat că putea imita cu ușurință pe oricine.
Drumul către teatru i-a fost deschis de unchiul său, actorul Ion Nicolescu, care a îndrumat-o să urmeze acest domeniu. A urmat cursuri de actorie, iar la 16 ani și-a făcut debutul pe scenă. Talentul său a devenit tot mai evident prin rolurile pe care le-a interpretat, iar la 25 de ani a fost numită directoare artistică a Teatrului Excelsior.
După ce a ajuns la Teatrul Național, Elvira s-a căsătorit cu actorul Aurel Athanasescu, alături de care a avut o fiică, Tatiana. Căsătoria nu a durat, iar după divorț, s-a recăsătorit cu Ion Manolescu-Strunga, ministru al Finanțelor și al Agriculturii la acea vreme. Nici această căsnicie nu a rezistat, iar Elvira a plecat în Franța, unde a cunoscut un mare succes.
Acolo, a avut o relație cu un scriitor francez care a scris mai multe piese special pentru ea. În anii ’30, Elvira Popescu era mai populară în Franța decât Greta Garbo, jucând alături de mari nume ale cinematografiei, precum Alain Delon și Claudia Cardinale. Francezii au supranumit-o „Notre Dame du Théâtre”.
După despărțirea de scriitor, care, îndurerat, s-a sinucis în 1952, Elvira s-a căsătorit cu baronul Maximilian Sébastien Foy, devenind astfel contesă în Franța. Scriitorul i-a lăsat o parte din avere, iar în urma unui proces a fost desemnată unica moștenitoare. Elvira Popescu s-a stins din viață pe 12 decembrie 1993, la vârsta de 99 de ani.
Jany Holt
Pe numele său real Ruxandra Ecaterina Vlădescu Olt, Jany Holt a cucerit cinematografia franceză în perioada interbelică. S-a născut pe mai 1912, la București, și, la doar 15 ani, a plecat la Paris pentru a studia comerțul, la dorința părinților. Totuși, tânăra era atrasă de teatru, așa că a renunțat la studiile economice și s-a înscris la cursuri de actorie. A început cu roluri mici, dar succesul a venit în 1936, când a fost distribuită în piesa „La Créature”. A jucat în peste 30 de filme, construindu-și o carieră solidă.
A fost căsătorită cu actorul Marcel Dalio, de origine evreiască, dar mariajul lor a durat doar trei ani. După divorț, s-a îndrăgostit de fiul celebrei actrițe Gabrielle Réjane, cu care s-a și recăsătorit. Jany Holt s-a stins din viață în Franța, pe 26 octombrie 2005, la 96 de ani.