Fascinanta poveste a Elvirei Popescu, românca care a cucerit Parisul: de la actriță la contesă

Actrița Elvira Popescu, născută în 1894, a ajuns contesă în Franța și a trăit aproape un secol. Aceasta avea doar 29 de ani când a cucerit Parisul cu talentul şi frumuseţea ei. L-a fermecat chiar şi pe Pierre Cardin. Iar poveștile acelor vremuri spun chiar că unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori francezi din acea perioadă s-ar fi sinucis din dragoste pentru româncă.

Contesa Elvira Popescu Foto: Profimedia
Contesa Elvira Popescu Foto: Profimedia

Românca Elvira Popescu, actrița populară din Franța 

O sală a teatrului parizian Marigny şi cinematograful Institutului Francez din Bucuresti poartă numele celei care a fost o celebritate a teatrului, atât în România, cât şi în Franţa, în perioada interbelică. „Salle Popesco” de la Théâtre Marigny şi Cinematograful „Elvira Popescu” de pe bulevardul Dacia din Bucureşti şi-au căpătat numele în memoria celebrei artiste românce pe care francezii au numit-o „Notre Dame de Théâtre”.   

Românca Elvira Popescu a fost, în anii 30, o actriţă mai populară în Franţa decât celebra Greta Garbo. „Când apărea Elvira Popescu pe scenă, un fluid magnetic străbătea sala. Orice piesă, oricât de slabă, căpăta viaţă şi orice spectacol începea să strălucească. Spectatorii nu o lăsau să plece de pe scenă, iar aplauzele şi bisurile nu mai conteneau”, scria despre româncă, criticul de film Jerzy Toeplitz.

Cine a fost Elvira Popescu 

S-a născut la Bucureşti, pe 10 mai 1894. În jurul vârstei de 11 ani, părintii i-au descoperit talentul actoricesc când şi-au dat seama că fetiţa putea imita pe oricine cu succes. Drumul către teatru i-a fost deschis de unchiul său, actorul Ion Nicolescu. El a fost cel care a iniţiat copilul în tainele actoriceşti şi a îndrumat-o să facă studii în acest domeniu. Elvira Popescu a urmat cursurile scolii dramatice. A fost eleva lui C.I. Nottara şi a Aristizzei Romanescu Şi-a făcut debutul la doar 16 ani, dintr-o întâmplare. Actriţa care urma să joace în piesa de pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti s-a îmbolnăvit şi Elvira a fost cea desemnată să o înlocuiască.  

Interpretarea a fost un succes şi rolurile au început să curgă. În 1912 a fost solicitată să joace rolul Ilenei în „Înşir-te mărgărite” de Victor Eftimiu. Au urmat alte roluri care i-au confirmat talentul înăscut. Elvira Popescu nu s-a dovedit a fi doar o bună actriţă, ci şi un bun manager. Aşa se face că, la doar 25 de ani, în 1919, a fost numită directoare artistică a Teatrului Excelsior. Doi ani mai târziu, pune bazele Teatrului Mic, pe care l-a condus ca director în următorii ani. În tot acest timp, joacă zeci de roluri cu care se face cunoscută.  

Elvira Popescu a cucerit Parisul 

Elvira Popescu avea doar 29 de ani când a cucerit Parisul cu talentul şi frumuseţea ei răvășitoare. Cariera a însumat aproape cât o viaţă de om: 65 de ani petrecuţi în teatru şi film. Şarmul său a făcut însă victime peste tot: dramaturgii se „băteau“ să-i scrie piese, iar bărbaţii celebri se întreceau ca s-o curteze. L-a fermecat chiar şi pe Pierre Cardin. Iar poveștile acelor vremuri spun chiar că unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori francezi din acea perioadă s-ar fi sinucis din dragoste pentru româncă.

Numită pe bună dreptate “Reine du Boulevard”, „Notre Dame du Théâtre”, „Monstre Sacré” de către presa franceză, bucureşteanca nu şi-a dezamăgit niciodată publicul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net