Tunelul secret al Reginei Maria! Ce mister ascunde? Vizitatorii rămân uimiți de lungimea lui
Turiștii pot să viziteze tunelul secret al Castelului Bran. Construit în perioada interbelică, tunelul era folosit de Regina Maria pentru a scurta considerabil drumul din curtea interioară a castelului către grădina regală, scrie adevărul.ro.
Cât a costat restaurarea tunelului
Tunelul este prevăzut cu un lift care face legătura între castel şi parc pe o distanţă de aproximativ 40 de metri. Vizitatorii pot urma, astfel, drumul pe care îl parcurgea familia regală atunci când dorea să ajungă, pe scurtătură, în castel. Reconstruirea cabinei de lift, restaurarea puţului şi a tunelului au costat aproape un milion de euro.
„Construcţia unicat a fost executată în cadrul unui monument istoric în condiţii deosebite, în subteran, cu tehnologii speciale, deoarece geometria, atât a tunelului, cât şi a domului, presupune secţiuni fără nici un fel de repetabilitate şi un grad extrem de ridicat de dificultate în realizare. 12 mineri au dislocat 330 metri cubi de stâncă de diverse durităţi, pentru a putea fi mărită secţiunea puţului şi a tunelului orizontal.
În egală măsură, cabina liftului este special proiectată pentru Castelul Bran, este unică, are un termen de garanţie de 25 de ani de funcţionare zilnică şi deţine un record deosebit: efectuează cea mai lungă cursă avizată din România, de 31,5 metri, între cele două staţii, cea de pornire şi cea de sosire“, a declarat Bogdana Balmuş, PR manager al Castelului Bran.
Pe unde se face intrarea în castel
Intrarea în tunel este amplasată chiar lângă Casa de Ceai, unde Regina Maria primea printr-un sistem inedit ceaiul din castel. Castelul Bran a fost retrocedat, în 2006, lui Dominic de Habsburg, fiul principesei Ileana, și surorilor sale. Născut pe 4 iulie 1937, Dominic de Habsburg este arhitect și locuiește la New York. O companie românească administrează în prezent castelul deschis publicului larg pentru vizite ghidate.