Tunelul secret al Reginei Maria! Ce mister ascunde? Vizitatorii rămân uimiți de lungimea lui

Turiștii pot să viziteze tunelul secret al Castelului Bran. Construit în perioada interbelică, tunelul era folosit de Regina Maria pentru a scurta considerabil drumul din curtea interioară a castelului către grădina regală, scrie adevărul.ro.

Tunelul secret al Reginei Maria
Tunelul secret al Reginei Maria

Cât a costat restaurarea tunelului

Tunelul este prevăzut cu un lift care face legătura între castel şi parc pe o distanţă de aproximativ 40 de metri. Vizitatorii pot urma, astfel, drumul pe care îl parcurgea familia regală atunci când dorea să ajungă, pe scurtătură, în castel. Reconstruirea cabinei de lift, restaurarea puţului şi a tunelului au costat aproape un milion de euro.

Cum arată tunelul secret prin care se plimba Regina Maria Foto: Facebook
Cum arată tunelul secret prin care se plimba Regina Maria Foto: Facebook

„Construcţia unicat a fost executată în cadrul unui monument istoric în condiţii deosebite, în subteran, cu tehnologii speciale, deoarece geometria, atât a tunelului, cât şi a domului, presupune secţiuni fără nici un fel de repetabilitate şi un grad extrem de ridicat de dificultate în realizare. 12 mineri au dislocat 330 metri cubi de stâncă de diverse durităţi, pentru a putea fi mărită secţiunea puţului şi a tunelului orizontal.

În egală măsură, cabina liftului este special proiectată pentru Castelul Bran, este unică, are un termen de garanţie de 25 de ani de funcţionare zilnică şi deţine un record deosebit: efectuează cea mai lungă cursă avizată din România, de 31,5 metri, între cele două staţii, cea de pornire şi cea de sosire“, a declarat Bogdana Balmuş, PR manager al Castelului Bran.

Pe unde se face intrarea în castel

Intrarea în tunel este amplasată chiar lângă Casa de Ceai, unde Regina Maria primea printr-un sistem inedit ceaiul din castel. Castelul Bran a fost retrocedat, în 2006, lui Dominic de Habsburg, fiul principesei Ileana, și surorilor sale. Născut pe 4 iulie 1937, Dominic de Habsburg este arhitect și locuiește la New York. O companie românească administrează în prezent castelul deschis publicului larg pentru vizite ghidate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Razboi in ucraina, soldat drapel shutterstock 2130583775 jpg
image
image
image
image
image
image
furnici jpg
biserica romani credinciosi FOTO adevarul
Slujba de Înviere de la Catedrala Patriarhală din București 16 aprilie 2023 FOTO Inquam Photos Alexandru Busca  (3) jpg
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net