Prinşi cu bani negri sau droguri, maneliştii au speriat America
Florin Salam a trecut de la statutul de ”Rege al manelelor”, la cel de ”Rege al ghinioanelor” căci, în ultimul turneu din America, s-a ales atât cu probleme serioase cu legea, cât şi cu agoniseala, de 100.000 de dolari, confiscată. Solistului i s-a dat totuşi drumul să treacă graniţa, urmând să-şi rezolve situaţia prin intermediul unui avocat.
Manelistul Florin Salam (37 ani) a declarat, la sfârşitul anului trecut, că nu va mai cânta pe plaiurile natale şi că va face bani doar peste graniţă. Numai că socoteala de acasă nu s-a potrivit deloc cu cea din târg. Zilele trecute, la întoarcea din America, el a fost reţinut de poliţie, pe aeroportul ”JFK”, din New York, după ce în bagajul său a fost găsită exorbitanta sumă de 100.000 de dolari.
N-a reuşit să convingă pe nimeni că banii au fost câştigaţi din cântări, suma depăşind de exact zece ori limita cash admisă de autorităţile americane. Într-un final, cântăreţul a fost lăsat să urce în avion, nu însă înainte de a i se confisca toţi banii. Din cauza încurcăturii, artistul a pierdut cursa spre Europa, ratând concertul din 22 februarie, din Germania. Totuşi, Florin a postat un clip pe internet prin intermediul căruia îşi anunţa fanii că nu renunţă la recital şi că va cânta o zi mai târziu. Interesant este că manelistul are în repertoriu şi o piesă intitulată ”Banii jos”, în care versurile se potrivesc de minune cu situaţia sa: ”Banii jos şi fruntea sus/Şi am ajuns unde am ajuns”. Dar Florin Salam nu e singurul artist român care s-a confruntat cu probleme, în SUA.
Şi naşul lui, Adrian Minune (42 de ani), a dat de belele, la începutul anilor 2000, pe vremea când era solicitat în concerte, alături de trupa sa de instrumentişti. Manelistul a garantat atunci pentru toţi colegii de scenă că se vor întoarce în aceeaşi formulă în ţară. Numai că unul dintre ei a ales să rămână în SUA şi, la scurt timp, a intrat în vizorul poliţiei federale, pentru trafic de droguri. Autorităţile din SUA au luat imediat la puricat actele infractorului român şi, când au văzut că Minune a semnat pentru el, i-au dat lui Adi interdicţie să mai păşească pe pământ american, pentru următorii 100 de ani. Mai exact, pentru tot restul vieţii.
Lia Lungu: «Trebuia să împartă banii cu toţi colegii de trupă»
Interpreta de muzică populară Lia Lungu, stabilită în SUA, susţine că legile americane sunt aspre. ”Doar cu 10.000 de dolari ai voie să intri în SUA şi totodată să ieşi cu ei. Florin, căruia îi respect calităţile vocale de excepţie, nu cred că va putea recupera banii confiscaţi de autorităţi. Guvernul american nu permite să scoţi de pe teritoriul SUA bani pe care nu i-ai avut declaraţi. Ei consideră că aceşti bani sunt câştigaţi în mod fraudulos. Dacă nu a fost cu drept de muncă nu a putut cânta pe teritoriul SUA, iar ei nu acceptă să nu le plăteşti taxe. America nu e România, în care frauda să fie la loc de cinste! Nimeni nu îl controla, dacă împărţea banii cu alţi colegi”, spune artista.
Alţii cântau fără viză de lucru
Şi alţi artişti au fost pândiţi de ghinioane în SUA, după ce au cântat fără viză de lucru, printre ei numărându-se Nicola, Raoul, Mirabela Dauer, Jean de la Craiova sau soţii Valeria şi Traian Ilea, autorii melodiei ”Puşca şi cureaua lată”. Între timp, cei mai mulţi dintre ei au rezolvat problema actelor, iar acum pot susţine legal concerte pentru diaspora din America.